• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΟΤΑΝ Ο ΣΑΙΞΠΗΡ ΕΓΙΝΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΙΑΜΑΧΗΣ
ΟΤΑΝ Ο ΣΑΙΞΠΗΡ ΕΓΙΝΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΙΑΜΑΧΗΣ

ΟΤΑΝ Ο ΣΑΙΞΠΗΡ ΕΓΙΝΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΙΑΜΑΧΗΣ


5.0/5 κατάταξη (3 ψήφοι)

Τετρακόσια χρόνια μετά τον θάνατό του, ο William Shakespeare είναι πλέον ο πιο διάσημος συγγραφέας του κόσμου, ίσως ο περισσότερο μεταφρασμένος όλων. Κατά την διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων αιώνων, τα έργα του έγιναν ακόμα και αφορμή εθνικών συγκρούσεων. Το πιο συγκλονιστικό παράδειγμα, χρονολογείται το Μάιο του 1849 στη Νέα Υόρκη. Όλα ξεκίνησαν από μια διαμάχη ανάμεσα σε δύο ηθοποιούς, που εξελίχθηκε σε οδομαχία έξω από το Astor Place Opera House, με 22 νεκρούς.

Η μάχη του Αstor Place, ακόμα θεωρείται ως ένα από τα πιο αιματηρά επεισόδια στην ιστορία της Νέας Υόρκης. Η αιτία της διαμάχης: Ποιος έπαιξε καλύτερα τον Μάκβεθ-ένας Άγγλος ή ένας Αμερικανός;

H ιστορία αυτής της διαμάχης ξεκίνησε το 1845, όταν ο Αμερικανός Edwin Forrest έκανε μια περιοδεία στην Μεγάλη Βρετανία. Οι κριτικές στον Βρετανικό τύπο για την ερμηνεία του στον «Οθέλλο» ήταν άθλιες και ο Forrest άρχισε να πιστεύει ότι ο Άγγλος ηθοποιός William Charles Macready είχε οργανώσει αυτή την επίθεση στο πρόσωπό του.

Τον επόμενο Μάρτιο, ο Forrest πήγε να δει τον εχθρό του στο Εδιμβούργο, όπου έπαιζε τον «Άμλετ». Κατά τη διάρκεια της παράστασης, ο Αμερικανός άρχισε να σφυρίζει και να αποδοκιμάζει την ερμηνεία του συναδέλφου του, γεγονός που απετέλεσε σκάνδαλο. Επιπλέον ο Forrest επιστρέφοντας στις Η.Π.Α διέδιδε ότι έπεσε θύμα της προκατάληψης των Άγγλων, απέναντι στους Αμερικανούς.

Ο Macready, από την άλλη, που ήταν πιο ήπιος χαρακτήρας, σοκαρίστηκε από αυτή τη συμπεριφορά, αλλά τότε ακόμα δεν μπορούσε να φανταστεί πώς θα εξελιχτούν τα πράγματα.

Το φθινόπωρο του 1848 ταξίδεψε στην Αμερική και με έκπληξη διαπίστωσε ότι οι κριτικοί που κάποτε τον αποθέωναν είχαν στραφεί εναντίον του. Όταν έφτασε στη Φιλαδέλφεια, την πατρίδα του Forrest, διαπίστωσε ότι ο αντίζηλός του είχε προγραμματίσει παραστάσεις, τις ίδιες ημερομηνίες με αυτόν.

Ένα βράδυ, κι ενώ ο Macready ερμήνευε τον Μάκβεθ, η παράσταση διακόπηκε όταν οι θεατές άρχισαν να τσακώνονται μεταξύ τους.

Τον επόμενο Μάιο, ο Macready επισκέφτηκε την Νέα Υόρκη, αποφασισμένος να παίξει και πάλι τον Μάκβεθ στο Astor Place. Ο Forrest ανακοίνωσε πως θα έπαιζε το ίδιο έργο λίγα μέτρα πιο κάτω. Οι εφημερίδες μιλούσαν για μια μεγάλη σύγκρουση…

Ένα βράδυ οι θεατές στην παράσταση του Macready άρχισαν να του πετάνε αυγά, ντομάτες , παπούτσια ακόμα και καρέκλες. Ο Άγγλος ηθοποιός ήθελε να φύγει αμέσως από τη χώρα, όμως τελικά πείστηκε να δώσει μια τελευταία παράσταση στις 10 του μηνός, με προστασία.

Δυστυχώς αυτή του η απόφαση δεν ήταν καθόλου σοφή. Μόλις η παράσταση ξεκίνησε, διαδηλωτές μαζεύτηκαν έξω από το θέατρο, που αμέσως συνελήφθησαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πλήθος κόσμου να συρρεύσει έξω από το κτίριο. Οι στρατιώτες στην αρχή πυροβόλησαν στον αέρα και μετά άνοιξαν πυρά κατά του πλήθους.

Πενήντα στρατιώτες τραυματίστηκαν και πάνω από είκοσι άτομα έχασαν τη ζωή τους. Ο Macready απομακρύνθηκε από το θέατρο, μεταμφιεσμένος και δεν τόλμησε πότε να ξαναπαίξει στην Αμερική.

Δυστυχώς ένα έργο του Σαίξπηρ, πυροδότησε ένα θανάσιμο μίσος.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.