• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΟΥΙΛΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ: Ο ΜΕΤΡ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΟΠΛΑΣΙΑΣ
ΟΥΙΛΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ: Ο ΜΕΤΡ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΟΠΛΑΣΙΑΣ

ΟΥΙΛΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ: Ο ΜΕΤΡ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΟΠΛΑΣΙΑΣ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Παρασκευή, 25/12/2015 14:01
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους μεγαλύτερους δραματουργούς όλων των εποχών. Τα έργα, του επίκαιρα πάντοτε, παίζονται κατ’ εξακολούθηση σε ολόκληρο τον κόσμο και συνήθως αποτελούν το μεγάλο στοίχημα στην καριέρα σκηνοθετών και ηθοποιών.

Κατά καιρούς έχει απασχολήσει τους καλλιτεχνικούς και θεατρικούς κύκλους αν ήταν όντως ο ίδιος ο Σαίξπηρ ο δημιουργός των 37 σπουδαίων έργων που φέρουν την υπογραφή του. Συγγραφείς όπως ο Ουώλτ Ουίτμαν, ο Μαρκ Τουέην και ο Χένρι Τζέιμς, αλλά και προσωπικότητες όπως ο Σίγκμουντ Φρόυντ, εξέφρασαν τη δυσπιστία τους, η οποία πηγάζει κυρίως από την απουσία κάποιου χειρόγραφου που να αποδεικνύει τον αληθινό δημιουργό.

Σύμφωνα δε με ορισμένες θεωρίες, οι πραγματικοί συγγραφείς κάποιων έργων του είναι Φράνσις Μπέικον και ο Κρίστοφερ Μάρλοου. Όσοι βέβαια πιστεύουν ότι ο Σαίξπηρ ήταν το μυαλό πίσω από τις τόσο γνωστές αγγλικές κωμωδίες και τραγωδίες, ισχυρίζονται πως δεν είναι καθόλου απίθανο ο συγγραφέας να δέχτηκε κατά καιρούς τη «βοήθεια» άλλων συναδέρφων του, καθώς αυτό –η συνεργασία δραματουργών- ήταν συχνό φαινόμενο την εποχή εκείνη.

Όποια κι αν είναι η αλήθεια, είναι γεγονός πως μετά την «επέλαση» του Σαίπξηρ στο θέατρο, η αγγλική γλώσσα δεν ήταν πια η ίδια. Στα έργα του εμφανίστηκαν για πρώτη φορά καινούργιες λέξεις που εντάχθηκαν σταδιακά στο επίσημο λεξιλόγιο της χώρας.

Η δημιουργία των καινούργιων λέξεων προκλήθηκε από την μετατροπή ουσιαστικών σε ρήματα, ρημάτων σε επίθετα, και με την προσθήκη προθεμάτων και επιθεμάτων σε ήδη υπάρχουσες λέξεις. Ακόμα, ο Σαίξπηρ συνδύασε διαφορετικές λέξεις για πρώτη φορά, νοηματοδοτώντας τες από την αρχή, και επινόησε λέξεις δικές του και εντελώς πρωτότυπες.

Χάρη στην αινιγματική φιγούρα του, η αγγλική γλώσσα έγινε κατά 1.700 λέξεις πλουσιότερη και διαδόθηκε έτσι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ιδού ορισμένες από αυτές!


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.