• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ, ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΡΓΑ;
ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ, ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΡΓΑ;

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ, ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΡΓΑ;


5.0/5 κατάταξη (3 ψήφοι)

Κάθε προϊόν τέχνης είναι απόλυτα συνυφασμένο με την εποχή του. Η κοινωνική και πολιτική ατμόσφαιρα γεννάει τα μεγάλα έργα. Η σύγχρονη δραματουργία σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και έχει να επιδείξει καλούς συγγραφείς, δεν έχει αναδείξει ένα πραγματικά μεγάλο έργο.

Τι φταίει άραγε; Ο λόγος που τα μεγάλα έργα σήμερα σπανίζουν δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με τα πρόσωπα και τις ικανότητές τους. Σε γενικές γραμμές, οι σύγχρονοι συγγραφείς δεν ασχολούνται με μεγάλα θέματα, όπως οι κλασικοί κι έτσι αυτομάτως περιορίζουν την εμβέλεια του έργου τους. Αυτό πιθανόν, συμβαίνει γιατί τα προβλήματα, τα καθημερινά και τα τρέχοντα, είναι τόσο ασφυκτικά που οι άνθρωποι εστιάζουν στο δέντρο και χάνουν το δάσος...

Παρατηρείται λοιπόν συχνά, μια τάση στους συγγραφείς να ασχολούνται με κοινωνικά προβλήματα του στενού τους πλαισίου και μια μεγάλη φοβία να σταθούν απέναντι σε οικουμενικά και πανανθρώπινα θέματα.

Δεύτερον, οι σύγχρονοι συγγραφείς αναζητώντας την πρωτοτυπία, συχνά καταφεύγουν σε ιστορίες που τελικά δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον, είναι μπερδεμένες, ή έχουν πολλές λογικές ασυνέχειες. Στην ίδια κατεύθυνση, κινούνται και οι συγγραφικές φόρμες, που προς χάριν του καινούργιου, συχνά γίνονται φλύαρες και ακατανόητες όχι μόνο για το ευρύ κοινό, αλλά ακόμη και για το εξειδικευμένο.

Επιπλέον, πολλοί συγγραφείς παρουσιάζουν έλλειψη στοχοπροσήλωσης κι έτσι καταναλώνονται σε πολλά θέματα, τα όποια επεξεργάζονται όλα μαζί, χωρίς τελικά να μπορούν να εμβαθύνουν σε κανένα. Επηρεασμένοι ασυνείδητα από τον τεχνολογικό πολιτισμό, όπου όλα μπαίνουν στο ίδιο μύλο και αλέθονται, οι συγγραφείς συχνά δεν αποφεύγουν την παγίδα της πολυσυλλεκτικότητας, γεγονός που αποδυναμώνει τα έργα τους.

Κι όμως το ταραγμένο κοινωνικό πλαίσιο που ζούμε δίνει μια εξαίρετη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να ταραχτούν κι οι ίδιοι κι έτσι να αφυπνίσουν το κοινό τους… Ας ελπίσουμε ότι θα συμβεί η "αναστάτωση" που οφείλει να δημιουργεί ένα έργο τέχνης.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.