• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΝΕΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΝΕΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΝΕΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ


5.0/5 rating 1 vote

  • Ημερομηνία: Τρίτη, 02/02/2016 12:48
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Με τις υπάρχουσες συνθήκες οι καλλιτέχνες αναγκάζονται να γίνουν οι ίδιοι παραγωγοί, δύο ιδιότητες που σε άλλες χώρες θεωρούνται ασυμβίβαστες, καθώς πολλές φορές οι ανάγκες της παραγωγής έρχονται σε σύγκρουση με τα καλλιτεχνικά οράματα.

Μιας όμως και οι καιροί είναι δύσκολοι, οι Έλληνες δημιουργοί καλούνται να τα κάνουν όλα μόνοι τους. Ας δούμε λοιπόν μερικές συμβουλές από ένα μεγάλο θεατρικό παραγωγό, τον Βρετανό Tim Johanson, προς τους νέους παραγωγούς.

Ο κύριος Johanson θεωρεί ότι το πρώτο πράγμα που έχει σημασία είναι το έργο κι όχι το cast. Θεωρεί ότι μια παράσταση, δεν θα είναι ποτέ καλή, αν το έργο δεν είναι καλό και πιστεύει ότι οι σημερινοί θεατές ενδιαφέρονται για μια καλή ιστορία. Γι’ αυτό κρίνει αναγκαίο, ο παραγωγός να διαβάζει συνεχώς έργα, κάθε είδους και κάθε εποχής, προκειμένου να βρει το κατάλληλο.

Συνεχίζοντας συμβουλεύει τους νέους συναδέλφους, να βλέπουν συνέχεια παραστάσεις, ώστε να έχουν ίδια άποψη για τη δουλειά των ηθοποιών και των υπόλοιπων συντελεστών. Πιστεύει ότι οι ακροάσεις είναι παραπλανητικές και δεν ακούει τα σχόλια άλλων, προτιμά να σχηματίζει τη δική του γνώμη.

Επίσης το μυστικό ενός καλού παραγωγού, είναι η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό προϋποθέτει αφενός γνώση του τι δουλειά κάνει ο καθένας ακριβώς, πράγμα που θα βοηθήσει τον εκάστοτε παραγωγό να δώσει λύσεις και συμβουλές σε κάθε ειδικότητα, αλλά και ταυτόχρονα να τον προστατέψει από λάθη.

Όμως το πιο βασικό, είναι να ενισχύει τους ανθρώπους που δουλεύουν γι’ αυτόν και να δημιουργεί καλό κλίμα στην ομάδα. Ειδικά αυτό το τελευταίο στην Ελλάδα, όπου οι περισσότεροι αμείβονται με ψίχουλα, είναι καίριο, γιατί πόσο να αντέξει κάποιος τις θυσίες για την τέχνη, όταν φυτοζωεί και ταυτόχρονα του μαυρίζει η ψυχή στην πρόβα;

«Μην ψάχνετε χρήματα», λέει ο κύριος Johanson στις νέες ομάδες. Καταλαβαίνει τις αγωνίες τους για τα οικονομικά, αλλά υποστηρίζει ακράδαντα ότι οι καλές παραστάσεις θα φέρουν και χρήματα… Αντίθετα πιστεύει ότι μεγαλύτερο αποτέλεσμα έχουν οι καλές κριτικές, γι΄αυτό προτρέπει τους νέους να καλούν όσους περισσότερους κριτικούς μπορούν στις παραστάσεις, χωρίς όμως να θεωρεί ότι οι κριτικοί δεν κάνουν λάθη.

Τέλος, θεωρεί ζωτικής σημασίας ο παραγωγός να βρίσκεται πάντα στο θέατρο, γιατί αυτό δημιουργεί ασφάλεια στον θίασο. Άσε που δεν είναι λίγες οι φορές, που πρέπει να δράσει πυροσβεστικά, πώς λοιπόν θα το κάνει αν δεν είναι παρών; Κι όταν ανάβει μια φωτιά, καλύτερα είναι να σβήνει στην αρχή της, πριν κάψει τα πάντα....

(Πηγή: Guardian)


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.