• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ, ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ!
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ, ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ!

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ, ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ!


5.0/5 κατάταξη (6 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Τετάρτη, 18/04/2018 17:01
  • Κατηγορία: Άρθρο

Μίμησις” Η αναδημιουργία μιας συμπεριφοράς ή μιας πράξης.
Στην αρχαιοελληνική σκέψη η “Μίμησις” απαντάται σε αρκετούς συγγραφείς και μάλιστα ως αρχέγονο ένστικτο του ανθρώπου.
Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη (384 – 322 π.Χ.) η μίμηση είναι φυσική στα ανθρώπινα όντα από την νεαρή ηλικία και ο άνθρωπος διαφέρει από τα άλλα ζώα στο ότι είναι πολύ μιμητικός.
Ο Δημόκριτος (460-370π.Χ.) με τη σειρά του υποστηρίζει πως η μίμηση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της κουλτούρας και μέσω της ανθρώπινης ικανότητας για μίμηση αναπτύχθηκαν σταδιακά οι καλές τέχνες.
Ορμώμενοι από αυτό το ένστικτο της μίμησης και την ανάγκη για συμβολισμό, οι πρωτόγονοι άνθρωποι δημιούργησαν την τέχνη της ψιμυθίωση (μακιγιάζ) και της υποκριτικής.
Οι δύο αυτές τέχνες έρχονται σε ένα αρμονικό πάντρεμα επί σκηνής για την απόδοση του αρχέγονου ενστίκτου.

'Ενα μακιγιάζ σκηνής σαν σκοπό του έχει να αναδείξει τα χαρακτηριστικά του προσώπου των ηθοποιών. Τα φώτα της σκηνής αλλοιώνουν τη μορφολογία του προσώπου τους, τα σκηνικά που τους περιβάλλουν αποσπούν την προσοχή των θεατών και η απόσταση μεταξύ σκηνής και θέσης θεατή ενδεχομένως να δυσχεραίνει την οπτική επαφή με τα πρόσωπα τους, το βασικότερο εκφραστικό τους μέσο.
Κύρια πηγή άντλησης πληροφοριών για τη σχεδίαση ενός μακιγιάζ σκηνής είναι η σκηνοθετική προσέγγιση του θεατρικού χαρακτήρα, ο φωτισμός και το ίδιο το κείμενο.

Για το μακιγιάζ σκηνής απαιτούνται ειδικές γνώσεις αισθητικής, ψιμυθίωσης, ανατομίας, χημείας υλικών και χρωμάτων, ιστορίας τέχνης, θεάτρου και εμπειρία στην εφαρμογή του. Σημαντικές επίσης είναι οι γνώσεις για το φωτισμό και την απόδοση των χρωμάτων.
Η ενασχόληση με το μακιγιάζ χαρακτήρων απαιτεί σχολαστική μελέτη του υποδυόμενου χαρακτήρα, γνώσεις ιστορίας, ψυχολογίας, κοινωνικών, πολιτικών γεγονότων εποχής, φυλετική ανάλυση, μελέτη περιβαλλοντικών συνθηκών και αναδημιουργία αυθεντικού μακιγιάζ εποχής.

Η τέχνη της ψιμυθίωσης ενισχύει την τέχνη της υποκριτικής καθώς δημιουργεί ασφάλεια στον ηθοποιό ώστε να επικεντρωθεί στην ερμηνεία του ρόλου του.

Είναι η ανάγκη του ανθρώπου να εκφραστεί μέσα από τις παραστατικές τέχνες καθώς έτσι δημιουργεί ένα ναό για να προστατέψει την ψυχή και το πνεύμα του.

Διονυσία Κωνσταντίνου - Makeup Artist


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.