• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ Η ΓΩΓΩ ΜΠΡΕΜΠΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ;
ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ Η ΓΩΓΩ ΜΠΡΕΜΠΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ;

ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ Η ΓΩΓΩ ΜΠΡΕΜΠΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ;


5.0/5 rating 1 vote

  • Ημερομηνία: Δευτέρα, 25/04/2016 17:14
  • Κατηγορία: Άρθρο

Η Γωγώ Μπρέμπου είναι το ένα τρίτο αλλά, στην ουσία, όλη η θηλυκή σαγήνη της ύπαρξης της Γκάμπυ. Τα άλλα δύο τρίτα της Γκάμπυ είναι η Λίλα Μπακλέση και ο Χρήστος Σιμαρδάνης. Η «Γκάμπυ» ή αλλιώς «Μείνατε ευαίσθητοι» αφήνει για λίγο την Αθήνα, την πόλη στην οποία έζησε και δολοφονήθηκε, και ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη «για λίγες μόνο παραστάσεις» που έλεγαν παλιά – αλλά ισχύει.

Η Γκάμπυ γεννήθηκε σε αριστοκρατική οικογένεια, μια εποχή που η ελευθερία και η ανεξαρτησία των γυναικών έμοιαζε παράλογη. Σε νεαρή ηλικία επέλεξε την ανεξαρτησία της, άφησε οικογένεια, εργοδότες, έγινε η ίδια και «επιχειρηματίας» και «προϊόν». Έκλεισε τη ζωή της έξω από έρωτες που πληγώνουν και πήρε έναν δρόμο που της δίνει μόνο όσα εκείνη θέλει. Όσα την έχουν κάνει να αμύνεται, τα διώχνει μακριά της.

Η Γκάμπυ έγινε ηρωίδα σε πολλές γενιές ανδρών – σε όσους τη γνώρισαν και τη λάτρεψαν, αλλά και σε όσους, άβγαλτοι ακόμα, έπαιρναν τηλέφωνο στο νούμερό της μόνο και μόνο για να ακούσουν το διάσημο μήνυμα στον τηλεφωνητή της. Το σπίτι της ήταν ανοιχτό για όλους: από αμούστακους έφηβους μέχρι επαρχιώτες που έφταναν στην Αθήνα για μία νύχτα αμαρτίας, κι από ρεμάλια μέχρι πρόσωπα της υψηλής κοινωνίας.

Η Γκάμπυ είναι βαθιά θρησκευόμενη, βοηθά τα παιδιά της γειτονιάς της, καλύπτει τα ιατρικά έξοδα των άπορων γειτόνων της, ενώ κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, εκμεταλλεύεται τις επαφές της με τις ναζιστικές αρχές προκειμένου να αποκαλύπτει μυστικά σε μέλη της Αντίστασης.
Κάπου στα μέσα της πολυτάραχης ζωής της, το 1960, ο εαυτός της σε μικρή ηλικία και ο εαυτός της σε μεγάλη ηλικία, φτάνουν στο σπίτι της, φέρνοντας μαζί τους τις αναμνήσεις μιας περασμένης ευτυχίας και το μέλλον μιας μονότονης ηρεμίας. Η Γκάμπυ, μια επαγγελματίας του έρωτα, κάνει μαζί τους την ανασκόπηση της ζωής της, μέχρι που μια νύχτα, βρίσκεται δολοφονημένη στο σπίτι της, στους πρόποδες του Λυκαβηττού. Αν είχε αφήσει ένα σημείωμα, πριν φύγει, αυτό θα έλεγε: «Μείνατε ευαίσθητοι».

Μια γυναίκα που χαράχτηκε ανεξίτηλα στα όνειρα χιλιάδων ανδρών που την γνώρισαν και που απέδειξε με τη ζωή και τη δράση της, ανατρέποντας τα στερεότυπα, πως οι άνθρωποι δεν μπαίνουν σε κατηγορίες, αλλά μένουν στην Ιστορία για το ήθος, το πνεύμα, το πείσμα και την ηρωική, πολλές φορές, επαναδιατύπωση της ίδιας τους της ταυτότητας.

Η Γκάμπυ είναι ένα πρόσωπο που βασίζεται σε μία φανταστική εκδοχή της μυθικής Γαβριέλλας.

Το έργο «Γκάμπυ» στο οποίο πρωταγωνιστεί η Γωγώ Μπρέμπου μαζί με την Λίλα Μπακλέση και τον Χρήστο Σιμαρδάνη είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο της Γαβριέλλας Ουσάκοβα, «Η ζωή μου», των εκδόσεων Κάκτος και από ήρωες των χρονογραφημάτων του Νίκου Τσιφόρου. Ένα καλοδουλεμένο μιξ της Αθηναϊκής ζωής που σκηνοθέτησε η Κίρκη Καραλή και γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα τη θεατρική σεζόν που τελειώνει. Η παράσταση διαπερνά την περίοδο 1930-1990, σκιαγραφώντας την κοινωνική φυσιογνωμία και την ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας, υπό το πρίσμα του λόγου και του βλέμματος μιας ιέρειας του έρωτα. Μια περίοδος ιστορικών ανατροπών και αισθητικών εξελίξεων, που αν και ανήκει στο κοντινό μας παρελθόν, μπήκε ήδη στο συλλογικό ασυνείδητο, συναρπάζοντάς μας και ωθώντας μας στη νοσταλγία εκείνων των καιρών που οι Αθηναίοι ακόμη επεξεργάζονταν τα όρια του έρωτα, ακόμη φλέρταραν, ακόμη ήλπιζαν σ’ ένα καλύτερο μέλλον.

Η «τριπλέτα» του ρόλου της Γκάμπυ δεν αφορά μόνο στις ηλικιακές φάσεις της ηρωίδας αλλά και σε αυτές του χαρακτήρα της. Η Μπακλέση αντιπροσωπεύει τη φιλοδοξία και το τσαγανό της νεαρής Γκάμπυ, ο Σιμαρδάνης μια λιγότερο γήινη και περισσότερο αλλόκοτη πλευρά της, ενώ η Μπρέμπου, σύμβολο μιας διαχρονικής θηλυκότητας, μοιάζει ανάμεσά τους σκοτεινή και ανεξιχνίαστη.

Κι έτσι, η “Γκάμπυ” με τη δυναμική που της χάρισαν οι πολυπληθείς θεατές της Αθήνας, η "Γκάμπυ" καταφθάνει με "βήμα ταχύ" στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς "Μελίνα Μερκούρη", ανήμερα Πρωτομαγιά (Πάσχα) για να συναντήσει τους Θεσσαλονικείς. Εκεί, έξι χιλιόμετρα από την Πλατεία Αριστοτέλους, το θεατρόφιλο κοινό, μπορεί να γνωρίσει μια μοναδική γυναίκα, που έζησε -ως ιέρεια του έρωτα- για έξι δεκαετίες, την κοινωνική, πολιτική και οικονομική εξέλιξη της Ελλάδας. Μια γυναίκα που βραβεύτηκε με το μετάλλιο της Ελληνικής Προεδρίας για τη δράση της.
Στην παράσταση συμμετέχουν και πέντε νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί, οι Βαγγέλης Αμπατζής, Μανώλης Κλωνάρης, Χρήστος Παληογιάννης, Γιώργος Σαββίδης και Άλεξ Τριανταφύλλου.

Δραματουργία: Αναστασία Τζέλλου – Κίρκη Καραλή
Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια: Κίρκη Καραλή
Κίνηση: Τατιάννα Μύρκου
Σκηνικά: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα – Ράνια Υφαντίδου
Κοστούμια: Ηλέκτρα Λαμπριανίδου
Μουσική διδασκαλία - Πρωτότυπη μουσική σύνθεση - Ενορχήστρωση: Ελένη Ευθυμίου
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Βίντεο: Ειρήνη Στείρου
Φωτογραφίες: Μαριλένα Βαϊνανίδη
Βοηθοί σκηνοθέτη: Αναστασία Τζέλλου, Γιάννης Σοφολόγης
Βοηθός ενδυματολόγου: Πένυ Σπανού
Έκδοση προγράμματος: Κάπα Εκδοτική
Προβολή – Επικοινωνία: Γιάννης Μπαλαφούτης - ΒrainCo S.A.
Διεύθυνση παραγωγής: Γιάννης Μπαλαφούτης
Παραγωγή: Νίκος Μάκκας

* 1-15 Μαΐου 2016 - Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς “Μελίνα Μερκούρη”
Ημέρες - Ώρες:
Κυριακή 1 Μαΐου, 9 μ.μ.
Δευτέρα 2 Μαΐου, 9 μ.μ.
Τρίτη 3 Μαΐου, 9 μ.μ.
Τετάρτη 4 Μαΐου, 9 μ.μ.
Πέμπτη 5 Μαΐου, 9 μ.μ.
Παρασκεύη 6 Μαΐου, 9 μ.μ.
Σάββατο 7 Μαΐου, 9 μ.μ.
Κυριακή 8 Μαΐου, 9 μ.μ.
Τετάρτη 11 Μαΐου, 9 μ.μ.
Πέμπτη 12 Μαΐου, 9 μ.μ.
Παρασκεύη 13 Μαΐου, 9 μ.μ.
Σάββατο 14 Μαΐου, 9 μ.μ.
Κυριακή 15 Μαΐου, 9 μ.μ.

Διάρκεια: 110'
Διάλειμμα: 10'
Τελευταία παράσταση: 15 Μαΐου 2016

Τιμές Εισιτηρίων:
Γενική Είσοδος: 15,00 ευρώ
Εκπτωτικά: 12,00 ευρώ (συνταξιούχοι), 10,00 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι), 5,00 ευρώ (φοιτητές δραματικών σχολών και Τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ.)
Παρέες (5+ άτομα): 10,00 ευρώ
Για κρατήσεις ομαδικών εισιτήριων (20+ άτομα και κατόπιν συμφωνίας για την ημέρα παράστασης), επικοινωνήστε στα 6948515500 (κος Ριζόπουλος) και 6977620373 (κα Αρβανιτοπούλου).

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ “ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ”
Μεταμορφώσεως 7-9, Θεσσαλονίκη 55132

Προπώληση: Στο ταμείο του θεάτρου και στα Viva.gr, 11876, Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ianos, Reload, Media Markt.

Facebook page: https://www.facebook.com/gaby1916

ΜΑΡΙΖΑ ΜΑΝΤΖΙΟΥ - http://www.athensvoice.gr/


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.