• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ


4.7/5 κατάταξη (3 ψήφοι)

Σημείο συνάντησης, για όσους δεν πρόλαβαν τις καλοκαιρινές παραγωγές : «Θα σας δω στο Ηρώδειο», έλεγαν. Γιατί κάθε Σεπτέμβριο μπορούσες να δεις στην εκπνοή της θερινής σεζόν, όσα παίχτηκαν στην Επίδαυρο ή περιόδευαν σε πόλεις της Ελλάδας. Αλλά και παραστάσεις από μεγάλα σχήματα και καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης.

Από μικρή αγαπούσα  αυτό το θέατρο.  Ωδείο Ηρώδου του Αττικού κι εγώ νόμιζα ότι θα έμοιαζε με τα ωδεία που ήξερα,  γεμάτο μουσικά όργανα και αυστηρές δασκάλες. Την  πρώτη φορά που με πήγαν οι γονείς μου δεν πίστευα στα μάτια μου. Ένα ωδείο που θυμίζει  σκηνικό από παραμύθι, λες και μπαίνεις στη μηχανή του χρόνου και ταξιδεύεις  στο παρελθόν.  Στην καρδιά της Αθήνας  κάτω από την Ακρόπολη , το μόνο σημείο της απάνθρωπα άσχημης πόλης μας , το Ηρώδειο είναι από αυτά που οι ταξιδιωτικοί οδηγοί θα ονόμαζαν «μικρή όαση»… Όταν καθόμουν στις κερκίδες του φανταζόμουν ένα λιοντάρι να βγαίνει από το θολωτό τόξο και τρόμαζα. Εκεί  είδα μεγάλες παραστάσεις, είδα  για πρώτη φορά  έργο της  Πίνα Μπάους , είδα όπερα και μπαλέτο και αποφάσισα να γίνω μπαλαρίνα ( άσχετο που δεν έγινα), είδα Σαίξπηρ που έμοιαζε σαν να παιζόταν στον φυσικό του χώρο, εκεί τραγούδησα αγαπημένα μου τραγούδια σε συναυλίες αξέχαστες…

Για τους ανθρώπους του θεάτρου το Ηρώδειο είναι ένας  περίεργος χώρος. Δύσκολα μπορεί να μεταμορφωθεί, η φυσική του σκηνογραφία που τόσο με εντυπωσίαζε είναι  εξαιρετικά δεσμευτική, η ακουστική έχει προβλήματα, όμως  όλοι το αγαπούν, γιατί στο Ηρώδειο αναπνέεις αλλιώς…. Επίσης παραδοσιακά  είναι σημείο συνάντησης για όσους δεν πρόλαβαν τις καλοκαιρινές παραγωγές : « Θα σας δω στο Ηρώδειο…», έλεγαν. Γιατί κάθε Σεπτέμβριο μπορούσες να δεις στην εκπνοή της θερινής σεζόν όσα παίχτηκαν στην Επίδαυρο ή περιόδευαν σε πόλεις της Ελλάδας. Αλλά και παραστάσεις από μεγάλα σχήματα και καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης…

Φέτος,  θα δούμε  λοιπόν εκεί, από ελληνικές παραγωγές  τις «Εκκλησιάζουσες»  του Γιάννη Μπέζου ( 3/09),  τις «Τρωάδες» του Σωτήρη Χατζάκη (22/)9),  τον «Αίαντα» του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, (5/)9), τους «Αχαρνής» του Γιάννη Κακλέα (7/09), καθώς  και τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Κώστα Φιλίππογλου (11/09), σχεδόν όλο το πρόγραμμα της Επιδαύρου δηλαδή, αλλά και την «Αντιγόνη» του Θέμη Μουμουλίδη ( 10/09), καθώς και δύο συναυλίες του Νότη Μαυρουδή (18/09) και της Δήμητρας Γαλάνη με τους Imam Baildi (28/09). Στις 8/9 ο Γιάννης Μαρκόπουλος δίνει μια συναυλία για δύο έργα , το "Χρονικό" και το "Εντεύθεν" με τους Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώργο Νταλάρα, Δημό Αναστασιάδη, Δάφμη Ζουρνατζή  και Βασιλικό.

Όμως έχουμε να περιμένουμε και τρεις σημαντικές μετακλήσεις από το εξωτερικό. Στις 9 Σεπτεμβρίου έρχεται για πρώτη φορά στη δεύτερη πατρίδα του ο Alexander Desplat,  ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής,  για μια best of συναυλία, συνοδευμένος από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. 

Ο Desplat, γεννήθηκε στο Παρίσι το 1961 από Γάλλο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα, ξεκίνησε να παίζει πιάνο σε ηλικία 5 ετών και μεγάλωσε ακούγοντας μεγάλους Γάλλους μουσουργούς, όπως οι Ravel και Debussy, καθώς και jazz μουσική. Φανατικός σινεφίλ ο ίδιος, σπούδασε δίπλα σε πολύ σημαντικούς συνθέτες με κορυφαίο τον μεγάλο Έλληνα, Ιάννη Ξενάκη!

 Η κατάκτηση του Hollywood ξεκίνησε το 2003, όταν έγραψε την μουσική της ταινίας «Το κορίτσι με το μαργαριτένιο σκουλαρίκι» (με την Scarlett Johansson και τον Colin Firth), που αμέσως προτάθηκε για τα 3 πιο σημαντικά βραβεία: Golden Globe, British Academy of Film and Television Arts και European Film Awards!

Φέτος, την 8η φορά που προτάθηκε για Oscar, η Ακαδημία του απένειμε το «χρυσό αγαλματίδιο», για την εκπληκτική μουσική του στη ταινία: The Grand Budapest Hotel (σε σκηνοθεσία Wes Anderson και πρωταγωνιστές τους Ralph Fiennes, Willem Dafoe, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton). Συνολικά ο Desplat έχει γράψει την μουσική για περισσότερες από 40 ταινίες και έχει κερδίσει  Oscar ,  Golden Globe, British Academy Film, Grammy  και  Cezar .

Στις 15  Σεπτεμβρίου μπορείτε να απολαύσετε τον Ρούφους Γουέινραϊτ,  ένα από τους πιο διάσημους τραγουδοποιούς της νέας γενιάς, στην «οπτικοποιημένη» εκδοχή της πρώτης του όπερας, της «Prima Donna», που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα πριν από έξι χρόνια στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μάντσεστερ. Πρόκειται για ένα έργο που περιστρέφεται γύρω από τη Μαρία Κάλλας και είναι εμπνευσμένο από σειρά συνεντεύξεων που είχε δώσει στο παρελθόν η αξεπέραστη ντίβα της όπερας, όπου αναφερόταν στο ρόλο της ως πρίμαντονα, στη δύναμη αλλά και στη μοναξιά που αυτός κρύβει. Στην «οπτικοποιημένη» αυτή εκδοχή της «Prima Donna», ο Ρούφους Γουέινραϊτ θα συνεργαστεί με δύο σπουδαίους καλλιτέχνες, τον εικαστικό - κινηματογραφιστή Φραντσέσκο Βετζόλι και τη διάσημη φωτογράφο Σίντι Σέρμαν. Τρεις λυρικοί τραγουδιστές θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από την «Prima Donna», ενώ στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, ο Γουέινραϊτ θα ερμηνεύσει δικά του γνωστά κομμάτια, αλλά και μια επιλογή από αγαπημένα του τραγούδια.

Ερμηνεύουν οι: Marie Βασιλική Καραγιάννη, André Antonio Figueroa. Συμμετέχει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου.

Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα έχει η παράσταση «Music and Dance» της  Σβετλάνα Ζακχάροβα και του Βάντιμ Ρέπιν  την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015.  Η απόλυτη μπαλαρίνα συνοδευόμενη από έναν από τους διασημότερους βιολιστές στον κόσμο, θα παρουσιάσουν μια μοναδική παράσταση μουσικής και χορού με τη συνοδεία μίας εξαιρετικής ζωντανής ορχήστρας δωματίου - εγχόρδων από εκλεκτούς Έλληνες σολίστες, η οποία συνοδεύει τον  και επιλέχθηκε από τον ίδιο.  

Το αγαπημένο μου Ηρώδειο θα πρέπει να περιμένει έναν ολόκληρο χειμώνα ακλόνητο, ενώ όλα του γύρω του τρίζουν συθέμελα,  για να ανοίξει και πάλι τις πόρτες του,  να ανάψει τα φώτα του και να μας ταξιδέψει στον κόσμο των ποιητών και των ονειροπόλων.  Ίσως του χρόνου  το ταξίδι να κρατήσει περισσότερο….

 

(Φωτογραφία εξωφύλλου: Nick Melidonis)


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.