• BUZZ
  • Άρθρο
  • 'ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ' ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ
'ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ' ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ

'ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ' ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ


5.0/5 rating 1 vote

Είναι θέματα, σκέψεις, ιστορίες που έρχονται στο μυαλό, απαιτούν να γίνουν λέξεις, κείμενο, δράση θεατρική, μα για λόγους παράξενους, ίσως επειδή λείπει η απόλυτη γενεσιουργός αιτία, μένουν στην άκρη του υποσυνείδητου και περιμένουν τη στιγμή τους. Αυτό συνέβη και με την ιστορία για το «Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα». Φιλοξενήθηκα σε αγαπημένους φίλους στην Άνω Τούμπα της Θεσσαλονίκης. Η θέα και η γειτονιά μου έφεραν στη σκέψη την επιθυμία να γράψω κάτι. Όμως η αιτία και η αφορμή της γραφής του στάθηκε μια τυχαία συνάντηση με την Ελένη Γερασιμίδου και η δική της παρότρυνση. Όχι δεν υπήρξε ανάθεση, ούτε πίεση, εκείνο που υπήρξε ήταν η βεβαιότητα πως το θέμα μου και η ηρωίδα του βρήκαν τον άνθρωπό τους. Η κυρία Αγάπη απαιτούσε να ζήσει επάνω στη σκηνή μέσα από την ψυχή και την τέχνη της Ελένης Γερασιμίδου.
Μια μονοκατοικία, πάνω από το μεγάλο ρέμα που διασχίζει την Άνω Τούμπα της Θεσσαλονίκης είναι το περιβόητο Ανάκτορο. Μια μονοκατοικία, ισόγειο και πρώτος όροφος, κτισμένη με εκείνα που έμπαιναν στην άκρη από ζωές που τόκισαν στη μετανάστευση την αξία της ύπαρξής και του βίου τους. Τρείς γενιές όνειρα και λαχτάρες και διαψεύσεις. Κινητήριος δύναμη η ελπίδα της επιστροφής, η ξεκούραση από τον μεγάλο αγώνα δρόμου. Οι άνθρωποι που έκτισαν το μικρό Ανάκτορο σε κείνη τη γειτονιά, πάνω από το νοσοκομείο των Λοιμωδών και το γήπεδο της Τούμπας, δεν ήταν οι φαντασμένοι «Λαζογερμανοί», που σκόρπαγαν τα λεφτά της ξενιτειάς σε επίδειξη και κούφια μεγαλοπιάσματα. Ερχόντουσαν από γενιές ξεριζωμού και εκείνο που λογάριαζαν ήτανε να αποκτήσουν ρίζα. Η κυρία Αγάπη όταν, κοριτσάκι, περπάταγε κρατώντας το χέρι της μάνας της στην «παραλία των εξοχών», τη σημερινή Βασιλίσσης Όλγας, ρωτούσε και ξαναρωτούσε αν και το δικό τους σπίτι, που θα κτιζόταν κάποτε με τις οικονομίες του ξενιτεμού, θα ήταν σαν τα ερειπωμένα αρχοντικά των Εβραίων, που στα μάτια της φάνταζαν Ανάκτορα. Ήξερε βέβαια πως τα Ανάκτορα βλέπουν σε θάλασσες και σε ανθισμένους κήπους. Ήξερε πως το δικό τους το οικόπεδο ήταν πλάι στο ρέμα της Άνω Τούμπας. Τα όνειρα όμως δεν απαγορεύονται.
Τα όνειρα δεν απαγορεύονται, αλλά τις περισσότερες φορές διαψεύδονται. Αυτό ήταν που ήθελα να καταθέσω γράφοντας αυτό το έργο. Ήθελα με ευαισθησία και χιούμορ να τιμήσω τις διαψεύσεις, με λόγια που έγιναν κείμενο θεατρικό… Κι ύστερα ρίξαμε τα θεμέλια, σηκώσαμε μπετό και πλάκες, μπήκαν τα μάρμαρα και στόλισαν μπαλκόνια και βεράντες… Και νάτο το «Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα»

Συγγραφέας: Παναγιώτης Μέντης. Ερμηνεία: Ελένη Γερασιμίδου. Σκηνοθεσία: Αγγελική Ξένου. Εικαστική επιμέλεια: Κώστας Βελινόπουλος. Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Τοκμάκη. Φωτογραφίες: Δημήτρης Λυκουρέζος.
Γενική είσοδος: 10€ ημέρες παραστάσεων: Κυριακή στις 20:00 & Δευτέρα στις 21:00 από 17 Μαρτίου μέχρι 21 Απριλίου
Από Κοινού Θέατρο Ευπατριδών 4, Γκάζι Τ.Κ. 11854 (μετρό: Κεραμεικός)
τηλ. 211 4057249 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.