• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΟΒΕΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΟΒΕΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΟΒΕΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ


4.0/5 rating 1 vote

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για το θέατρο, που μας έκανε να λέμε ότι «το θέατρο πάει καλά». Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι σε περιόδους κρίσης, οι θεατές αναζητούν καταφύγιο στην τέχνη.

Έτσι η χρονιά, αν και με ένα μούδιασμα λόγω των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, ξεκίνησε με συγκρατημένη αισιοδοξία. Πάνε όμως τα θέατρα πραγματικά καλά; Κι όταν λέμε καλά, εννοούμε πως κόβουν εισιτήρια και μπορούν να καλύψουν τα έξοδα τους, να πληρώσουν τους εργαζομένους κτλ;

Η αλήθεια είναι πως όχι. Παρά τις πολύ χαμηλές τιμές των εισιτηρίων, ελάχιστες είναι οι παραγωγές που πραγματικά σημειώνουν εισπρακτική επιτυχία. Ακόμα και παραστάσεις που έχουν αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές και έχουν κερδίσει το κοινό που τις έχει δει, (πράγμα που σε άλλες εποχές θα σήμαινε εξασφαλισμένο sold οut και λίστες αναμονής), μετράνε άδεια καθίσματα.

Αν κάνετε μια βόλτα στα θέατρα, μπορεί να δείτε κόσμο, που οφείλεται κυρίως σε προσκλήσεις και ανθρώπους με ατέλειες, παρά σε θεατές που πληρώνουν εισιτήριο. Οι άνθρωποι μπορεί μεν να ενδιαφέρονται για το θέατρο, αλλά δεν προτίθενται να δώσουν κάποια χρήματα για να παρακολουθήσουν μια παράσταση.

Η κρίση λοιπόν έχει χτυπήσει και τα θέατρα, που αδυνατούν να επιβιώσουν. Ακόμα και θίασοι ή θέατρα που παραδοσιακά έχουν κόσμο, φέτος υποφέρουν, ενώ ο τελικός απολογισμός στο ταμείο είναι θλιβερός.

Με τη νέα σεζόν πολλές παραστάσεις είναι έτοιμες να κατεβάσουν ρολά πριν την ώρα τους, πολλοί ηθοποιοί έχουν μείνει παντελώς απλήρωτοι, ενώ θεωρείται επιτυχία το να καταφέρεις να κόψεις τριάντα εισιτήρια σε θέατρα των 200 θέσεων!

Υπάρχουν κάποιες παραστάσεις που σημειώνουν καλή πορεία, αλλά συγκριτικά με τον αριθμό των παραστάσεων που παίζονται, ή με άλλες χρονιές, σίγουρα αυτές οι ελάχιστες εξαιρέσεις δεν μας κάνουν αισιόδοξους. Από τη στιγμή που οι επιχορηγήσεις έχουν παγώσει και το κράτος έχει σηκώσει τα χεριά ψηλά όσο αφορά στον πολιτισμό, το θέατρο μπορεί να ελπίζει μόνο στο κοινό του. Οι καλλιτέχνες κάνουν προσπάθειες, κατεβάζουν τραγικά τις τιμές των εισιτήριων κι όμως φαίνεται πως όλα αυτά δεν βρίσκουν αντίκρισμα…
Μακάρι τα πράγματα να βελτιωθούν!


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.