• BUZZ
  • Άρθρο
  • TOP GIRLS: ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΥΜΒΟΛΟ
TOP GIRLS: ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΥΜΒΟΛΟ

TOP GIRLS: ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΥΜΒΟΛΟ


5.0/5 rating 1 vote

  • Ημερομηνία: Παρασκευή, 01/07/2016 14:40
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Το TOP GIRLS σκηνοθετεί ο Αλέξης Ρίγλης, φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών. Η πρώτη παράσταση του, δόθηκε πριν από τριάντα τέσσερα χρόνια, στο Royal Court T στο Λονδίνο, σε σκηνοθεσία του γκουρού του σύγχρονου βρετανικού θεάτρου Max Stafford Clark κι έμελλε να επηρεάσει όχι μόνο το θέατρο , αλλά μια ολόκληρη εποχή. Από τότε, πολλοί θίασοι ανά τον κόσμο το έχουν ανεβάσει με τεράστια επιτυχία.

Το έργο τοποθετείται στη Βρετανία των αρχών της δεκαετίας του ’80 και θεωρήθηκε ένας ύμνος στον φεμινισμό, γιατί εξετάζει το πώς επιβιώνει μια επιτυχημένη γυναίκα σε μια σύγχρονη κοινωνία.

Η Tσέρτσιλ χρησιμοποιεί «ιστορικούς» χαρακτήρες γυναικών, που υπήρξαν επιτυχημένες στην εποχή τους, για περιγράψει πώς τα κοινωνικά στεγανά μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας, αναγκάζουν τις γυναίκες να απαρνηθούν τη φύση τους για να ανέλθουν. Η συγγραφέας μάλιστα, έχει δηλώσει πως το έργο το εμπνεύστηκε, από συζητήσεις και επαφές που είχε με το κίνημα των Αμερικανίδων φεμινιστριών.

Παράλληλα, το έργο της Τσέρτσιλ αποτέλεσε και μια κραυγή ενάντια στον θατσερισμό, που ουσιαστικά κυριαρχούσε στην Αγγλία, εκείνη την περίοδο και έπαιξε καθοριστικό ρόλο τόσο για τη χώρα, όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη. Η Μάργκαρετ Θάτσερ υπήρξε μια επιτυχημένη γυναίκα, που όμως αρνήθηκε την αληθινή της φύση, κατά την Τσέρτσιλ. Γι’ αυτό και η πρωταγωνίστρια του έργου, η Μάρλιν, είναι μια καριερίστα , σκληρή κι άκαρδη, που εκμεταλλεύεται τις υπόλοιπες γυναίκες και θυσιάζει τα πάντα προκειμένου να ανέβει. Τα κείμενο της Τσέρτσιλ, ασκεί κριτική στη στάση των γυναικών που υιοθετούν πατριαρχικές τακτικές και στην κοινωνία που οδηγεί σε ανάλογες συμπεριφορές προκειμένου να επιβιώσουν σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, όπου η καριέρα και η οικογενειακή ζωή μοιάζουν ασύμβατες. Το έργο επίσης, είναι γνωστό για την ονειρική του έναρξη, όπου η Μάρλιν συναντάει γυναίκες από την Ιστορία, που υπήρξαν επιτυχημένες. Όλες μαζί συνευρίσκονται σε ένα δείπνο, κατά τη διάρκεια του οποίου, αποκαλύπτουν το πόσο υπέφεραν για την « επιτυχία» τους.

Αντίστοιχα, οι δύο μοντέρνοι χαρακτήρες –της σκληρής Μάρλιν που ζει ως επιχειρηματίας στο Λονδίνο, και της αδερφής της, Τζόυς, που εργάζεται στη γενέτειρά της στην επαρχία– εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ακόμα και σήμερα, τις δύο αντιμαχόμενες τάξεις, την άρχουσα και την εργατική, με τις συγκρούσεις και τις αγωνίες τους.

Στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Αλέξης Ρίγλης τους δεκαέξι ρόλους υποδύονται οι: Μαρία Κεχαγιόγλου, Θεοδώρα Τζήμου, Έφη Γούση, Αμαλία Αρσένη, Γιωργιάννα Νταλάρα, Νίκη Σερέτη, Δώρα Στυλιανέση


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.