• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΧΩΡΟ
ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΧΩΡΟ

ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΧΩΡΟ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Παρασκευή, 09/12/2016 11:48
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Σύγχρονες προσεγγίσεις του αρχαίου δράματος σε κλειστούς χώρους, που αναζητούν τρόπους αποκωδικοποίησης και σκηνικής προσέγγισης των σπουδαίων αυτών κειμένων, παρουσιάζονται τη φετινή σεζόν στην Αθήνα.

Η Μπέττυ Αρβανίτη καλεί την Ρούλα Πατεράκη, με την οποία πριν από τριάντα χρόνια είχε εγκαινιάσει το Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας, να τη σκηνοθετήσει σε μια νέα εκδοχή των 'Τρωάδων' του Ευριπίδη με τίτλο «Οι Τρωάδες σήμερα», που συνέγραψε η ίδια η σκηνοθέτης, έχοντας ως αφετηρία τη μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου. Η παράσταση περιστρέφεται γύρω από τον θέμα του πολέμου και των ολέθριων συνεπειών του.

Η κ. Πατεράκη σημειώνει, εξηγώντας τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση να δημιουργήσει ένα καινούργιο κείμενο: «Η απουσία του χορού δηλώνει ότι δεν υπάρχει τραγωδία σήμερα που να προσωποποιείται από ένα σύνολο ανθρώπων, ίδιας πεποίθησης και ιδεολογίας. Η ιστορία αφαίρεσε από τα πλήθη την ουσία του τραγικού. Μπορεί οι λαοί να καταστρέφονται, αλλά εφόσον δεν υπάρχει κάθαρση μονάχα ο τρόμος απομένει, και ο τρόμος δεν σου επιτρέπει να καταλάβεις την τραγωδία, ακόμη και μέσα από την πιο έξοχη μετάφραση».

Η Ομάδα Θεάτρου Ιδέα παρουσιάζει στη νέα της στέγη, στο θέατρο Άλφα, για δεύτερη χρονιά «Το δέντρο του Οιδίποδα». Εδώ επτά ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης Κώστας Γάκης (ως μουσικός) σκαρφαλώνουν το δέντρο του τραγικού ήρωα, ξεκινώντας απ' την εποχή του Κάδμου, την ίδρυση της Θήβας, την αρχή του Ανθρώπου, σε μια μυσταγωγία που αναζητά τις βαθιές ρίζες όλων μας. Ένας εξαμελής χορός σκαρώνει μια αφηγηματική τελετή, προσκαλώντας όλους τους ήρωες να περιπλανηθούν μαζί με το τραγικό τους φορτίο άλλοτε σε ερήμους, άλλοτε στα ερείπια του Οίκου τους, άλλοτε σε κάποιο ρημαγμένο τσίρκο κι άλλοτε στην ίδια τη θεατρική αίθουσα.

Ο Τηλέμαχος Μουδατσάκις σκηνοθετεί την «Άλκηστη» του Ευριπίδη στο θέατρο Αλκμήνη ως μια αντιφατική τραγωδία με στοιχεία ρομαντικού δράματος, επιμένοντας στην ανάδειξη της σωματικότητας της αρχαίας τραγωδίας. Με τη βοήθεια του Απόλλωνα, ο Άδμητος, βασιλιάς της πόλης των Φερών, έχει κερδίσει ένα ασυνήθιστο προνόμιο: μπορεί να αποφύγει το θάνατο, αν κάποιος άλλος δεχτεί να πεθάνει στη θέση του. Όλοι αρνούνται να πεθάνουν για χάρη, εκτός από τη νεαρή γυναίκα του, την Άλκηστη, πρότυπο της γυναικείας αυταπάρνηση, που δέχεται να πεθάνει γι’ αυτόν που αγαπά. Μια ιδιαίτερη τραγωδία, που συνδυάζει κωμικά στοιχεία με μια ειρωνική θεώρηση των επιλογών μας και που θεωρείται ένα από τα πιο αινιγματικά κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

Τέλος, οι Attact κι ο σκηνοθέτης Γιάννης Κουρκουμέλης παρουσιάζουν στο Bios την παράσταση «Killing in the name of», μια σκηνική σύνθεση πάνω στον μύθο των Ατρειδών, εμπνευσμένη από πέντε τραγωδίες (Ιφιγένεια στην Αυλίδα, Τρωάδες, Ορέστεια, Ηλέκτρα, Ελένη), και τον εξιστορούν μέσα από έναν μονόλογο. Ο μύθος των Ατρειδών θέτει στο επίκεντρο τον Άνθρωπο, απογυμνωμένο από φυλετικούς, εθνικούς, και κοινωνικούς προσδιορισμούς, και πραγματεύεται έννοιες που εκδηλώνονται διαχρονικά σε κάθε ανθρώπινη δράση, όπως η φιλοδοξία, το πάθος, η επιθυμία και το καθήκον. Επάνω στη σκηνή δημιουργείται μια αφήγηση ζωντανή, κομματιασμένη και ευέλικτη, αντανακλώντας την σύγχρονη ζωή, και προκαλώντας τον θεατή να έρθει αντιμέτωπος με τα κομμάτια του εαυτού του.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.