ΤΡΕΧΑ, ΤΖΟ

ΤΡΕΧΑ, ΤΖΟ


5.0/5 κατάταξη (3 ψήφοι)

΄΄Ακόμη κι αν ο Θεός με τους αγγέλους κατέβαιναν στην γη για να αναλάβουν την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να μην γίνουν λάθη –επειδή ο Θεός δεν κάνει λάθη– ακόμα και αυτοί δεν θα μπορούσαν να εφαρμόσουν με επιτυχία το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων΄΄ δήλωσε ο ΄΄μιλάω άρα υπάρχω΄΄ πρώην υπουργός. 

Ο δρόμος για υπερβατικές αναγνώσεις της πραγματικότητας άνοιξε. 

Ο πρωθυπουργός, απ΄την πλευρά του, αναφερόμενος σε όσους καταψήφιζαν τις νέες δεσμεύσεις δηλώνοντας συγχρόνως ότι στηρίζουν την κυβέρνηση, μίλησε για δυϊσμό, για άρνηση ενότητας, για δυο ανεξάρτητες και διαφορετικές πραγματικότητες. Και απέρριψε με πάθος τα περί μετάλλαξης του κόμματός του. ΄΄Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να θεωρούν ότι αποφασίσαμε να ασπαστούμε έστω και εξ ανάγκης τον νεοφιλελευθερισμό΄΄ ισχυρίστηκε.  

Υπερβατικές οι αναγνώσεις της πραγματικότητας.  

Στο δρόμο για τη Δαμασκό θυμάστε τι συνέβη; Ο Παύλος, φανατικός πολέμιος του Χριστού, άκουσε μια φωνή εξ ουρανού και άλλαξε ολοκληρωτικά πλατφόρμα. 

Ο Παύλος ΄΄ελυμαίνετο την Εκκλησίαν΄΄ του Χριστού μετά μανίας. Γιατί απειλούσε την μέχρι τότε ενότητα. Ήταν διώκτης χριστιανών. Από ιδεολογία. Στο δρόμο για τη Δαμασκό άλλαξε γνώμη και στρατόπεδο. 

Μετά την συγκλονιστική αυτή μεταστροφή, ένοιωσε την ανάγκη περισυλλογής. Κατέφυγε στην έρημο για τρία χρόνια, όπου επεξεργάστηκε τα νέα δεδομένα και έθεσε τις βάσεις του ιεραποστολικού του έργου.

Ο δρόμος για τη Δαμασκό έκτοτε σηματοδοτεί κάθε εκ θεμελίων μεταστροφή.  

Ποιος είναι ο Παύλος στη δική μας την περίπτωση, δεν ξέρω. Τρεις μέρες απομόνωσης στο Ιόνιο δεν ήταν αρκετές για εμπέδωση. 

Τρεις επιπλέον μέρες στο Αιγαίο, με πανταχού παρούσα την περιστερά να εποπτεύει, εξάντλησαν τα όριά του. Αν καταφέρω να μεταστραφούν και άλλοι, σκέφτηκε, τα πράματα όσο νάναι μπουρδουκλώνονται. Και δρομολόγησε τις διαδικασίες. Σειρά μας τώρα να διαλέξουμε πλατφόρμα.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ διαβεβαιώνουν ότι η κόκκινη οχιά της Μήλου ουδεμία ευθύνη φέρει για τις εξελίξεις.  Είναι και είδος απειλούμενο, επιπλέον.

Η πραγματικότητα είναι ο μόνος αξιόπιστος χάρτης, λένε οι ψυχαναλυτές. Γι αυτό και προσπαθούν όταν κάποιος αποξενώνεται από τον εαυτό του ή τους άλλους και αλλοτριώνεται μέσα σε αυταπάτες να τον ξανασυνδέσουν με την πραγματικότητα. Όλους μας αφορά αυτή η διαπίστωση. Γιατί τον χάσαμε εντελώς τον μπούσουλα.

Άλλα ψηφίσαμε και άλλα μας προέκυψαν. Το όχι μεταστράφηκε σε ναι στο δρόμο για τη Δαμασκό και πια δεν ξέρουμε ποιος είναι ποιος, ούτε ποιοι είμαστε ακριβώς εμείς οι ίδιοι.  

Ποιος πήγε Δαμασκό και δεν το πήραμε χαμπάρι; Εσύ; Εγώ; Αυτός; Όλοι μαζί; 

Και πότε πήγε και γιατί; Και ποια είναι αυτή η Δαμασκός, εντέλει; 

Εδώ τίθεται ζήτημα ταυτότητας και στίγματος. Για τον καθέναν από μας. 

Ουδείς όμως ελάλει παρρησία περί αυτού δια τον φόβον των Ιουδαίων. 

Έχουμε λόγο σοβαρό να αποδεχτούμε αυτά που απορρίπταμε; Προς τι η ξαφνική αυτή μεταστροφή; 

Τι κίνδυνο διατρέχουμε και μεις και τα παιδιά μας, τόχουμε καταλάβει; 

Θυμάστε την παραβολή του… ΄΄Τρέχα, Τζο΄΄;

Ένας καουμπόυ έπινε αραχτός ένα ποτάκι στο σαλούν όταν ακούει μια φωνή να λέει: ΄΄Τρέχα, Τζο! Το σπίτι σου, η γυναίκα σου και τα παιδιά σου καίγονται!΄΄. 

Σαλτάρει ο καουμπόυ πάνω απ΄την πόρτα του σαλούν, καβαλάει με μια δρασκελιά το άλογό του και τρέχει αλαφιασμένος σα σίφουνας στην έρημο. Ξαφνικά, τραβάει απότομα τα γκέμια, το άλογο χλιμιντρίζει και σηκώνεται στα δυο του πόδια του τρομαγμένο.

΄΄Για μια στιγμή!΄΄ λέει ο καουμπόυ. ΄΄Εγώ σπίτι δεν έχω. Ούτε γυναίκα και παιδιά. Και ούτε Τζο με λένε. Γιατί τρέχω;΄΄. 

Κι όμως υπάρχει ένας Τζο. Το σπίτι του, η γυναίκα του και τα παιδιά του καίγονται και δεν το ξέρει. 

Να τον ειδοποιήσω θέλω. 

Τρέχα, Τζο!

Υ.Γ. ΄΄Η απόφαση ενός ανθρώπου να αλλάξει προσανατολισμό στη ζωή του είναι έκφραση μιας αλλαγής που συντελείται στα βάθη της καρδιάς του, που τα ξέρει μόνο ο ίδιος και μπορεί να τα εκφράσει μόνο ο ίδιος. Όλοι οι άλλοι, ό,τι κι αν λένε, πιθανολογούν ανεύθυνα΄΄ έλεγε ένας κληρικός για την μεταστροφή του Παύλου. 

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, τις εξομολογήσεις όλοι. Εκ βαθέων. Ήγγικεν η ώρα.

 


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.