ΤΣΕΚΙΤΟ, Η 'ΣΟΥΠΙΑ'!

ΤΣΕΚΙΤΟ, Η 'ΣΟΥΠΙΑ'!


5.0/5 rating 1 vote

Έναν τέτοιο Αύγουστο, πριν 14 χρόνια, γνωρίζω στην Αβάνα, τον πιο αγαπημένο φίλο του Τσε Γκεβάρα, με τον οποίο τόλμησε το θρυλικό ταξίδι με μοτοσικλέτα, στη Λατινική Αμερική.
Τον βιοχημικό Αλμπέρτο Γρανάδο.(8 Αυγούστου, 1922 – 5 Μαρτίου 2011)
Τον συναντώ στο σπίτι που ζει με σύζυγο, παιδιά, εγγόνια, ανήψια και μερικούς ακόμη συγγενείς.
Ο πρώην Υπουργός Υγείας της Κούβας, εκτός από μέγας επιστήμων, είναι και μποέμ και γυναικάς. Ο Τσε τον φώναζε "Τσεκίτο" και "μεγάλη σουπιά".
Μιλάμε για την 8μηνη περιπέτεια, με τη μισοδιαλυμένη "Νόρτον 500" του 39, από το Μπουένος Άιρες, στις ακτές της Αργεντινής, μέσα από τις πάμπες και τις Άνδεις, προς την Χιλή, το βόρειο Περού και την Κολομβία, με κατάληξη το Καράκας.

 

"Τρία πράγματα καθόρισαν τη ζωή μου, λέει. Το ταξίδι με τη μοτοσικλέτα, ο Τσε και η κουβανική επανάσταση.Το ταξίδι της νιότης μας, είναι ένας ύμνος στην αισιοδοξία. Με δίδαξε πως ποτέ δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε"
-Πότε είδατε πρώτη φορά τον Ερνέστο, ως Τσε;
Μια νύχτα που φροντίζοντας μια ετοιμοθάνατη γυναίκα μου είπε: Όλοι αυτοί που τους υπηρετούσε μια ζωή, τώρα βιάζονται να πεθάνει, αφού δεν τους είναι χρήσιμη πια.
Κι όταν, τη μέρα των γενεθλίων του, πριν αποχαιρετήσουμε τους λεπρούς, έκανε μια ομιλία για αλληλεγγύη και μια ενωμένη Αμερική. Κι όταν είπε πως "το μεγαλείο των ορυχείων της Χιλής, βασίζεται στα 10000 πτώματα εργατών." Τότε ήταν πλέον ο Τσε.
-Αληθεύει ότι ανακάλυψε κι ένα εντομοκτόνο;
Ναι, Ddt και ταλκ. Κόντεψε να μας δηλητηριάσει, αλλά με τα έντομα δούλεψε!
Φεύγοντας, με φίλησε στο στόμα.

REAL NEWS 5/8/2018


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.