ΒΑΡΝΑΛΗΣ ΞΑΝΑ!

ΒΑΡΝΑΛΗΣ ΞΑΝΑ!


5.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

Το ποια θα μπορούσε να είναι η αληθινή απολογία του Σωκράτη, απασχολούσε πολύ καιρό τον Κώστα Βάρναλη, ώσπου το 1931 το έργο ολοκληρώνεται και εκδίδεται. Κριτικάροντας την Αθηναϊκή Δημοκρατία, που μετά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο βρίσκεται σε παρακμή, ο Βάρναλης δεν επιδιώκει να αποδομήσει την εξιδανικευμένη εικόνα της αρχαίας Ελλάδας, αλλά να καταγγείλει τη σύγχρονή του δημοκρατία, του ‘’ιδιώνυμου’’ και των διαφόρων στρατιωτικών κινημάτων, που διαφθείρουν το δημόσιο βίο, προετοιμάζοντας τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου.
Καυτηριάζει τη νεοελληνική αθλιότητα, την ιδεολογική αλλοτρίωση των μαζών, της ‘’κοινής γνώμης’’ του κοπαδιού..
Σε αντίθεση με τον πλατωνικό Σωκράτη ,που αγνοεί την αιτία της καταδίκης του, ο βαρναλικός ξέρει ότι είναι αποτέλεσμα πολιτικής σκοπιμότητας.
Όταν κάποιοι τον κατηγορούν ότι παραποιεί τον ιστορικό Σωκράτη , ο Βάρναλης ξεκαθαρίζει :«Τη σκέψη του και τη δράση του την άφησα, όπως τις θέλησαν Ξενοφώντας και Πλάτωνας. Τον έκανα μονάχα, να αλλάξει στα τελευταία του. Να ξυπνήσει απότομα από το τράνταγμα της θανατικής του καταδίκης και να ιδεί ξαφνικά τον κόσμο …ανάποδα. Όπως το έπαθε (κατά τα ιερά κείμενα) ο Σαύλος, όταν έγινε …Παύλος. Ο Σωκράτης ο δικός μου ‘’έπεσε’’ απλούστατα από τα σύννεφα του ηθικού του απολυταρχισμού, κάτου στο πεζοδρόμιο της πιο αμείλιχτης πραγματικότητας"
Ο Σωκράτης στην απολογία του, κατηγορεί τους διεφθαρμένους άρχοντες-δυνάστες, την υποταγμένη διανόηση, αλλά και τον μοιρολάτρη λαό, που οφείλει να αντιδράσει, για να γίνει δική του η πατρίδα, δικά του τα αγαθά που αυτός παράγει και «μαζεύονται σε λίγα χέρια», για να γίνουν «όλος ο εαυτός του κι η ψυχή του δικά του».
Μήπως είναι η σωστή στιγμή να την ξαναδιαβάσουμε;
Real news 5/5/2019


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.