ΒΡΩΜΙΚΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ

ΒΡΩΜΙΚΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ


5.0/5 κατάταξη (4 ψήφοι)

Περίπου 50 χρόνια, μετά το πολυσυζητημένο πείραμα του Milgram, μία θεατρική παράσταση στην Αθήνα, έρχεται να «αμφισβητήσει» και να «επανεξετάσει» τα αποτελέσματά του.

Ο Stanley Milgram, καθηγητής ψυχολογίας στο Yale, διεξήγαγε το πείραμα το 1963, εξετάζοντάς τη σχέση ανάμεσα στην υπακοή στην εξουσία και στην προσωπική συνείδηση. Ενδιαφερόταν να αποδείξει, μέχρι ποιο βαθμό, ήταν διατεθειμένοι οι άνθρωποι να ακολουθήσουν μία εντολή, αν αυτή απειλούσε σοβαρά τη σωματική ακεραιότητα άλλου ανθρώπου.

Κατέληξε στο συμπέρασμα, πως, ναι, είναι ικανοί να υπακούσουν σε εντολές, μιας ανώτερης εξουσίας, ακόμα κι αν αυτές οδηγήσουν στον θάνατο έναν αθώο . Υποστήριξε πως η υπακοή στην εξουσία, καλλιεργείται, από τον τρόπο που μεγαλώνουμε. Έχουμε την τάση να ακολουθούμε εντολές, προερχόμενες από αρχή αναγνωρισμένη, ηθικά, κοινωνικά ή νομικά.

Σε μία εποχή που ο πόλεμος, «πάντα εμφύλιος, ποτέ δικαιωμένος», μαίνεται στον πλανήτη, με εκατομμύρια αθώα θύματα και συνέπειες στις ζωές μας, η παράσταση «About Milgram» θέτει ερωτήματα και αναζητά απαντήσεις. «Πού ξεκινάει και πού σταματάει η προσωπική ευθύνη, για τη ζωή του συνανθρώπου και το μέλλον της ανθρωπότητας;». «Αποτελεί η τυφλή υπακοή στην εξουσία, συνενοχή στις αποφάσεις που εφαρμόζει;». «Δικαιώνονται τα αποτελέσματα της έρευνας του Milgram, για την αναπόδραστη τάση του ανθρώπου, να υπακούει σε εντολές της εξουσίας, αφού έτσι είναι κοινωνικά εκπαιδευμένος;»

Aπό τις 11/1, Δευτερότριτα, 9.30 μ.μ, θα παρουσιάζεται στον Τεχνοχώρο Cartel, η θεατρική παράσταση ABOUT MILGRAM (Θεατρική διασκευή του κειμένου “Π(εί)ραμα” της Λ. Ανάγνου), σε σκηνοθεσία Αν.Κωνσταντουδάκη.
Θα το δω, οπωσδήποτε.

 

Real news 1/1/2016


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.