ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ

ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ


5.0/5 rating 1 vote

Ο Νίκος Καββαδίας πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1933, επιλέγοντας για τίτλο του ποιητικού βιβλίου του το όνομα του αφρικανικού πουλιού «Μαραμπού».

Από το 1929 είχε μπαρκάρει ως ναύτης, σε μια ατέλειωτη περιπλάνηση στους ωκεανούς, «στο Σίγκαπουρ, το Αλγέρι και το Σφαξ».

Ο Καββαδίας, που γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1910, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Μαντζουρίας έλεγε: «Παρόλο που λένε πως τα καράβια είναι σκλαβιά, εγώ ένιωθα εκεί μια ελευθερία, που προσπαθούσα πάντα να μεταδώσω και στους άλλους. Εκτός από την Κατοχή και τα εφτά χρόνια, όλη μου την άλλη ζωή ήμουν ελεύθερος. Πάντα πήγαινα αριστερά το τιμόνι και ποτέ δεν κοίταζα την πρύμνη!».

«Μαραμπού» για τους αναγνώστες, «Κόλιας» για τους φίλους, «Μαυρής» για τους οικείους, ήταν ένας παραμυθάς, κάτι σαν τον Σεβάχ τον Θαλασσινό.

Τον κατηγόρησαν ότι αδιαφορούσε για τα κοινωνικά και τα πολιτικά ζητήματα και τον ένοιαζε μόνο να εξωραΐζει τη ναυτική ζωή, μιλώντας για γυναίκες των λιμανιών, μπαρ, ποτά και ναρκωτικά. Ήταν ψέματα. Υπηρέτησε τη θητεία του στο αλβανικό μέτωπο, στη διάρκεια της Κατοχής αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΚΚΕ και για ένα διάστημα ήταν γραμματέας του ΕΑΜ λογοτεχνών.

Για τη δεύτερη συλλογή του, το «Πούσι», ο Κώστας Βάρναλης έγραψε : «Ο ποιητής παίρνει σταθερά και συνειδητά στάση δίπλα σε όσους πολεμάνε για λευτεριά, στους τίμιους αγωνιστές του λαού, που τους σκοτώνουν οι φασίστες».

«Η ανθρωπιά του τον οδήγησε στην Αριστερά», γράφει ο Ανδρέας Καραντώνης. «Είναι ο ποιητής που πλάτυνε το Εγώ του και χώρεσε μέσα τον διπλανό του».


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.