• BUZZ
  • Άρθρο
  • Η ΕΦΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΙΔΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΟΜΟ ΕΡΩΤΑ
Η ΕΦΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΙΔΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΟΜΟ ΕΡΩΤΑ

Η ΕΦΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΙΔΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΟΜΟ ΕΡΩΤΑ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Δευτέρα, 12/08/2019 21:57
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

"Η ανόητη, πού είμαι; Τι έχω πει; Πού έχω αφήσει ο πόθος μου κι ο νους να πλανηθεί; Τα ’χω χαμένα, οι θεοί πήραν το λογικό μου.
Οινώνη, κόκκινο η ντροπή βάφει το πρόσωπό μου."
Η κλασική τραγωδία του Ρακίνα Φαίδρα, αριστούργημα του γαλλικού 17ου αιώνα, που αντλεί τις πηγές της από τον Πλούταρχο και τον Βιργίλιο και εμπνέεται το θέμα της από τα έργα Ιππόλυτος του Ευριπίδη και Φαίδρα του Σενέκα, παρουσιάζεται στο θέατρο της της Μικρής Επιδαύρου, πολύ κοντά στην Τροιζήνα, όπου διαδραματίζεται η πλοκή.
«Δεν ξέρω, αλλά τη Φαίδρα νιώθω να τη στοιχειώνει το ελληνικό τοπίο», σχολιάζει ο ποιητής και μεταφραστής Στρατής Πασχάλης, που σχεδόν 30 χρόνια μετά την πρώτη εκδοχή της μετάφρασης σε ελεύθερο στίχο, επανέρχεται με μια νέα μεταφραστική εκδοχή, η οποία μέσα από μια γλώσσα σύγχρονη αποδίδει τη μορφολογία του πρωτότυπου έργου με μέτρο και ομοιοκαταληξία, όσο το δυνατόν πιο πιστά στις τονικότητες και τους ρυθμούς του.
Η νέα αυτή μετάφραση, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά, αναδεικνύει τη μουσικότητα του πρωτότυπου κειμένου και επιτρέπει μια νέα δραματουργική, σκηνοθετική και ερμηνευτική προσέγγιση του έργου με έμφαση στο διάλογο ανάμεσα στη μουσική των γλωσσών.
Θραύσματα του κειμένου θα ακουστούν ηχογραφημένα στα γαλλικά από ηθοποιούς που ανήκουν στην πρωτοπορία της σύγχρονης γαλλικής σκηνής: V. Dréville, M. Sampeur, C. Eeckhout, M. Richard, F. Loriquet, F. Rahouadj κ.ά. Στο Θέατρο Βράχων, στις 11 Σεπτεμβρίου.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.