BETWEEN THE SEAS: MEDITERRANEAN PERFORMING ARTS PLATFORM

BETWEEN THE SEAS: MEDITERRANEAN PERFORMING ARTS PLATFORM


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

BETWEEN THE SEAS: MEDITERRANEAN PERFORMING ARTS PLATFORM, το μοναδικό φεστιβάλ με σύγχρονο χορό και θέατρο από τη Μεσόγειο, επιστρέφει στη Νέα Υόρκη.
O Μεσογειακός οργανισμός BETWEEN SEAS με έδρες στην Ελλάδα και τη Νέα Υόρκη, ανακοινώνει τo πρόγραμμα του φεστιβάλ για το 2019. To BETWEEN THE SEAS ξεκινάει από την Πέμπτη, 16 Μαΐου - Κυριακή, 19 Μαΐου. Το πρόγραμμα των παραστάσεων είναι Πέμπτη - Παρασκευή στις 8 μ.μ. Σάββατο και Κυριακή στις 5 μ.μ. & 8 μ.μ. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται στο Theaterlab ((357 West 36th Street).
Το BETWEEN THE SEAS, το μοναδικό φεστιβάλ στη Νέα Υόρκη αφιερωμένο στις μεσογειακές παραστατικές τέχνες ιδρύθηκε το 2010 απο την Ελληνίδα ηθοποιό και θεατρολόγο Ακτίνα Σταθάκη η οποία έχει και την ευθύνη του καλλιτεχνικού προγραμματισμού. Πρόκειται για μια τετραήμερη πλατφόρμα που συγκεντρώνει σύγχρονους καλλιτέχνες από την περιοχή της Μεσογείου αλλά και αμερικανούς καλλιτέχνες των οποίων η δουλειά και η ταυτότητα σχετίζονται με τη Μεσόγειο. Μέσα από ένα πρόγραμμα που υπογραμμίζει τις παραδόσεις, τις αισθητικές τάσεις και τα κοινωνικά ζητήματα στην Μεσογείο, το BETWEEN THE SEAS προσπαθεί να εξοικειώσει το κοινό της Νέας Υόρκης με μια νεότερη γενιά μεσογειακών καλλιτεχνών που διαμορφώνουν το πολιτιστικό τοπίο στις χώρες και τις κοινότητες τους αλλα και να αποτελέσει γέφυρα ανταλλαγών και συνεργασιών μεταξύ Μεσογείου και Αμερικής.
Δεδομένου ότι το 2019 σηματοδοτεί την 30ή επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την 20η επέτειο της κατάργησης της Γιουγκοσλαβίας και της δημιουργίας του έθνους του Κοσσυφοπεδίου, οι παραστάσεις του Σαββάτου και της Κυριακής επικεντρώνονται στα Βαλκάνια με έργα της θεατρικού συγγραφέα από τη Ρουμανία Saviana Stanescu, και του θεατρικού συγγραφέα από τη Κόσσοβο Jeton Neziraj(“the Kafka of the Balkans” Theater der Zeit).
Το πρόγραμμα του 2019 περιλαμβάνει επίσης σύγχρονο θέατρο και χορό από τη Σαρδηνία. Θέατρο ντοκουμέντο από το Λίβανο, καθώς και μία νέα δουλειά από τους χορογράφους με έδρα τη Νέα Υόρκη Rebecca Tomas and Dalit Agronin.
Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Πέμπτη 16 Μαΐου στις 8 μ.μ.
Giovanna, also called spring by Valentino Mannias (θέατρο Σαρδηνίας)
Θέατρο, Ιταλία, 70 λεπτά

Μια σύγκρουση ανάμεσα σε μια ιστορία ενός λευκού γάμου της τελευταίας χιλιετίας και του εφήμερου υλισμού μιας σχέσης που αφορά το παρόν των ηθοποιών στη σκηνή.

Σήμερα, χωρίς περιορισμούς από κοινωνικές και οικογενειακές συστολές, είμαστε πραγματικά ελεύθεροι να κάνουμε μια επιλογή για τον άνθρωπο που έχουμε ερωτευτεί; Η Giovanna, also called spring μέσα από τις ιστορίες και την λαϊκή μουσική της Σαρδηνίας, κάνει αναφορά στην ιστορία της γιαγιάς του σκηνοθέτη μέσα από το βλέμμα τριών από χαρισματικών ηθοποιών / μουσικών της Σαρδηνίας.

Friday, May 17 at 8 PM
Nosotras Somos choreographed by Rebeca Tomas (A Palo Seco Flamenco)
Flamenco Dance, NYC, 60 λεπτά

Με τρεις έντονες θηλυκές χορεύτριες φλαμένκο, τρεις μουσικούς, τρεις πλατφόρμες και τρεις τοίχους, ο "Nosotras Somos ..." είναι μια πρωτότυπη, συνδεδεμένη με τη τοποθεσία του φλαμένγκο, παράσταση που δημιουργήθηκε από την καλλιτεχνικό διευθυντή, Rebeca Tomas. Η παράσταση δίδει φόρο τιμής στην γυναικεία χειραφέτηση και παρουσιάζει χορογραφίες που κυμαίνονται από το παραδοσιακό Flamenco έως τις πρωτότυπες συνθέσεις με φωνητικές ηχογραφήσεις, προφορικό λόγο και ένα μείγμα ρυθμών και ήχων.


Τετάρτη 18 Μαΐου στις 5 μ.μ.
Dalit Agronin’s through the eyes of, Sara Pischedda’s 120 grams, and Sara Pischedda and Luca Castellano’s WelcomeTUItaly (Balletto di Sardegna)
Σύγχρονος Χορός, NYC / Ιταλία, 60 λεπτά
Παρουσιάστηκε σε συνεργασία με την IDACO nyc

Οι γυναίκες χορογράφοι Dalit Agronin (NYC) και Sara Pischedda (Σαρδηνία) αμφισβητούν τις έννοιες της ομορφιάς και των κοινωνικών κανόνων γύρω τους. Η παράσταση πραγματεύεται την ιδέα της ομορφιάς. Τι σημαίνει αυτή η λέξη; Γιατί η ιδέα μου για την ομορφιά είναι διαφορετική από τα άλλα άτομα; Ποιος αποφασίζει τι είναι όμορφο ή όχι; Το έργο αυτό έρχεται αντιμέτωπο με αυτά ακριβώς τα ερωτήματα και αρχίζει να ανακαλύπτει τις απαντήσεις.
Παρόμοιες ερωτήσεις τίθενται στα 120 γραμμάρια της Pischedda: Θα με παρατηρούν πραγματικά οι άνθρωποι αν δεν δείχνω όπως πρέπει να δείχνω; Πόσο χώρο πρόκειται να καταλαμβάνει το σώμα μου και πόσο επιτρέπεται; Σε ποιο βαθμό αφήσαμε τις λέξεις που να ορίσουν ενδεχομένως τη φυσική μας εμφάνιση να γίνουν ένας ορισμός της ταυτότητάς μας; Σε ποιο βαθμό αφήνουμε την εμφάνισή μας να καθορίζει ποιοι είμαστε;
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και το Balletto di Sardegna's WelcomeTUItaly, το οποίο χορογραφείται και εκτελείται από τους Sara Pischedda και Luca Castellano, χρησιμοποιώντας το χιούμορ, την προκλητικότητα και τα κλισέ προσπαθεί να καταρρίψει τους μύθους γύρω από την ιταλική ταυτότητα όπως φαίνεται από τον υπόλοιπο κόσμο.

Σάββατο 18 Μαΐου στις 8 μ.μ. (Με το βλέμμα στα Βαλκάνια)
Internationals από τον Jeton Neziraj, σε σκηνοθεσία της Ακτίνας Σταθάκη
Με τον Ino Badanjak, την Nicole Cardoni, την Calaine Schafer
Θέατρο, Κοσσυφοπέδιο / Ελλάδα / Νέα Υόρκη, 70 λεπτά

Ο Μπιλ Κλίντον, η Μητέρα Τερέζα, η Μαρίνα Αμπραμόβιτς, οι εργαζόμενοι των ΜΚΟ και οι άγνωστοι πολίτες παρελαύνουν μέσα από τις 26 διαφορετικές ιστορίες του έργου του Jeton Neziraj που μιλά για τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο και τον ρόλο της διεθνούς κοινότητας για την οικοδόμηση του νέου έθνους. Χρησιμοποιώντας αλήθειες, σάτιρα, πραγματικά και φανταστικά γεγονότα και συναντήσεις, ο Neziraj εκθέτει την υποκρισία όσων επωφελούνται από τον πόλεμο και δίνει φόρο τιμής στα αμέτρητα ανώνυμα θύματα του. Το έργο έκανε πρεμιέρα το 2016 στην Prishtina και σηματοδοτεί την πρεμιέρα του στη Νέα Υόρκη.

Κυριακή, 19 Μαΐου στις 5 μ.μ. (Βλέμμα στα Βαλκάνια)
New York with an Accent (Συγγραφή/ Παράσταση της μεταναστευτικής εμπειρίας) από την Saviana Stanescu
Θέατρο, Ρουμανία / Νέα Υόρκη, 50 λεπτά


Η βραβευμένη θεατρικός συγγραφέας Saviana Stanescu, συγγραφέας των αναγνωρισμένων παραστάσεων aliens with Extraordinary Skills, Lenin’s Shoe, Ants, For a Barbarian Woman, Waxing West, μιλάει για τη συγγραφή / εκτέλεση της μεταναστευτικής εμπειρίας μετά από 30 χρόνια από την πτώση του σιδηρούν παραπετάσματος.
Χρησιμοποιώντας μονολόγους, εικόνες παραγωγής και φωτογραφίες της αμερικανικής σημαίας του Stanescu που εμφανίστηκαν στη Νέα Υόρκη μετά τις 9/11, διερευνάται η δύναμη των συμβόλων / αντικειμένων για την ταυτότητα, τον πατριωτισμό και την μετατραυματική κοινοτική δέσμευση. Ένα φανταστικό δείπνο με τον Μαρξ θα μπορούσε να ολοκληρώσει αυτή την πολιτική αλλά και χιουμοριστική αυτοβιογραφική ομιλία.

Κυριακή, 19 Μαΐου στις 8 μ.μ.
No Demand No Supply από την Sahar Assaf
Θέατρο, Λίβανος, 60 λεπτά

Το No Demand No Supply μιλάει για την ιστορία τεσσάρων γυναικών από τη Συρία που επιβίωσαν στο μεγαλύτερο εμπόριο λευκής σαρκός στην ιστορία του Λιβάνου το 2016. Χρησιμοποιώντας τα λόγια των γυναικών, ρίχνει φως στους αγοραστές που επισκέπτονταν τους δύο οίκους ανοχής στα ανατολικά της Βηρυτού όπου οι γυναίκες κρατούνταν αιχμάλωτοι για χρόνια.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.