ΕΦΥΓΕ Ο ΑΡΝΟΛΝΤ ΓΟΥΕΣΚΕΡ

ΕΦΥΓΕ Ο ΑΡΝΟΛΝΤ ΓΟΥΕΣΚΕΡ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

Ο μεγάλος Βρετανός συγγραφές Άρνολντ Γούεσκερ πέθανε σε ηλικία 83 ετών.

Ο Σερ Άρνολντ Γούεσκερ υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες μορφές του σύγχρονου θεάτρου. Με σαφή προσανατολισμό στο πολιτικό θέατρο, έγραψε πάνω από 40 θεατρικά έργα, αλλά και δοκίμια, ποίηση, διηγήματα, βιβλία για παιδιά, ενώ η νουβέλα του με τίτλο «Honey» (Μέλι) δημοσιεύτηκε το 2005.

Από τη δεκαετία του ’50 ο Γούεσκερ κέρδισε το κοινό και τους κριτικούς, που τότε μάλιστα τον αποκαλούσαν « θυμωμένο νεαρό», έναν χαρακτηρισμό που ο ίδιος απέρριπτε. Τη δεκαετία του ‘ 60 θεωρήθηκε η ηγετική φωνή του κινήματος “kitchen sink” που κυριάρχησε στη βρετανική δραματουργία.

Γεννήθηκε το 1932 στο Ανατολικό Λονδίνο. Η οικογένειά του δεν ήταν εύπορη, ο ίδιος όμως έχει δηλώσει πως δεν υπέφεραν πάρα τις φτωχικές συνθήκες διαβίωσής τους. Εργάστηκε σε βιβλιοπωλεία, ως ξυλουργός και υδραυλικός. Πάντα υπήρξε πολιτικά ενεργός. Το 1961 μάλιστα οδηγήθηκε στη φυλακή, επειδή διαδήλωσε κατά των πυρηνικών όπλων.

Το 1958 γράφει το «Chicken Soup With Barley», το πρώτο μέρος μια τριλογίας, που περιγράφει την ιστορία μιας εβραϊκής οικογένειας κομμουνιστών, όπως ήταν και η δική του.

Το πιο διάσημο και πολυπαιγμένο σε όλο τον κόσμο έργο του είναι αναμφίβολα «Η Κουζίνα», δεύτερο στη σειρά στην περιβόητη τριλογία του, ένα αιχμηρό σχόλιο σχετικά με τους ταξικούς διαχωρισμούς. Πρωτοανέβηκε από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.

Τελευταίο έργο αυτού του εγχειρήματος ήταν το «Roots and I’m Talking About Jerusalem». Αργότερα ίδρυσε το Roundhouse theatre, με σκοπό να συνεισφέρει στον πολιτισμό.

Ανάμεσα στα τελευταία του έργα είναι «The Merchant, renamed Shylock» που έγραψε το 1976.

Για ένα διάστημα έζησε στην Ουαλία και μετά στο East Sussex. Παρόλο που έπασχε από πάρκινσον, συνέχισε να γράφει και σε προχωρημένη ηλικία . Μάλιστα το 2008 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «All Things Tire of Themselves». Έγινε Σερ τo 2006, όταν πλέον τα έργα του είχαν μεταφραστεί σε 18 διαφορετικές γλώσσες και παίζονταν σε όλο τον κόσμο.

Ο ίδιος συνήθιζε να λέει: «Δεν είσαι καλός συγγραφέας επειδή ανήκεις στην εργατική τάξη, ούτε επειδή πήγες στο πανεπιστήμιο. Είσαι καλός συγγραφέας, επειδή γράφεις καλά. Μόνο αυτό μετράει και τίποτα άλλο».


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.