Η ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ NELL GWYNN

Η ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ NELL GWYNN


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

Η Gemma Arterton, θα είναι η δεύτερη κατά σειρά ηθοποιός, που θα υποδυθεί την Nell Gwynn, στο ομότιτλο έργο της Jessica Swales. Η παράσταση θα παιχτεί στο West End αυτόν το μήνα. Η πρώτη διδάξασα, ήταν η Gugu Mbatha, η οποία ενσάρκωσε την περιβόητη Nell, στο θέατρο Globe, με μεγάλη εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία, καθώς η ερμηνεία της της χάρισε την υποψηφιότητα καλύτερης ηθοποιού στα θεατρικά βραβεία Evening Standard.

Ποια ήταν όμως η Nell Gwynn; Η Nell ήταν απ’ τις πρώτες γυναίκες ηθοποιούς, που έπαιξαν σε θέατρο την εποχή της Παλινόρθωσης. Mέχρι το 1660, που ο Κάρολος έδωσε την άδεια και στις κυρίες να παίζουν επαγγελματικά, οι γυναικείοι ρόλοι παίζονταν μόνο από άντρες.

Βέβαια, αν και οι γυναίκες κέρδισαν τελικά την βασιλική έγκριση, οι καλλιτέχνιδες δεν είχαν και το καλύτερο όνομα στην κοινωνία. Η Nell πριν ανέβει στη σκηνή, εργαζόταν στο θέατρο, πουλώντας πορτοκάλια στο κοινό. Τα «κορίτσια των πορτοκαλιών», όπως τις αποκαλούσαν, συνήθως συμπλήρωναν το μισθό τους προσφέροντας σεξουαλικές υπηρεσίες, γι’ αυτό και σε πολλούς πίνακες, η Nell απεικονίζεται γυμνή.

Ένας απ’ τους «προστάτες» της, ήταν ο Δούκας του Βιλιέρς, κοντινός φίλος του βασιλιά Καρόλου.

Το 1667, η μακροβιότερη ερωμένη του Καρόλου, η Μπάρμπαρα Πάλμερ, είχε αρχίσει να αποκτά υπερβολική εξουσία πάνω του. Οι σύμβουλοί του ανησύχησαν από τις πολιτικές της φιλοδοξίες κι άρχισαν να ψάχνουν ένα έξυπνο θηλυκό, για να την αντικαταστήσουν. Τον Απρίλιο του 1668, ο Δούκας του Βιλιέρς γνώρισε στο βασιλιά την αξιαγάπητη Nell. Οι τρεις τους δείπνησαν σε ταβέρνα. Όταν ήρθε η ώρα να πληρώσουν, ο Κάρολος είπε ότι δεν είχε χρήματα μαζί του. Τότε προσφέρθηκε να πληρώσει εκείνη. Ήταν όμορφη, απλοϊκή και καλόκαρδη και δεν άργησε να κερδίσει την αγάπη του βασιλιά, που απεχθανόταν τον καθωσπρεπισμό και τους κόλακες της αυλής του.

Αφού σύναψε δεσμό με τον Κάρολο, η Nell σταμάτησε να παίζει στο θέατρο και περιορίστηκε στο να διασκεδάζει την Αυλή. Όμως σίγουρα η εύνοια του βασιλιά, προς την χαριτωμένη ηθοποιό, συνέβαλε αποφασιστικά στην αποκατάσταση της φήμης των θεατρίνων.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.