ΜΙΑ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΥΠΟΣΧΕΣΗ!

ΜΙΑ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΥΠΟΣΧΕΣΗ!


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

Η Εκκλησία γενικώς δεν φαίνεται να υποστηρίζει το θέατρο, τουλάχιστον όχι ενεργά και εμπράκτως, αν εξαιρέσουμε τη μεσαιωνική περίοδο που άνθισε το θρησκευτικό δράμα, προερχόμενο αποκλειστικά από τους εκκλησιαστικούς κόλπους.

Κι όμως ένας πρώην επισκοπικός μοναχός κάνει τη διαφορά. Ο Roy Cockrum είναι ο πιο παράξενος Αμερικανός παραγωγός, που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Ο αδελφός Roy κέρδισε σε μια λοταρία 259 εκατομμύρια δολάρια (!), μεγάλο μέρος των οποίων επενδύει στο θέατρο- τα υπόλοιπα μοιράζει σε φιλανθρωπίες.

Έτσι στο Brooklyn Academy of Music, α παρουσιάζεται το έργο «The Glory of the World» (Η δόξα του κόσμου) του Charles Mee, με δική του χρηματοδότηση, ένα έργο που αφορά στη ζωή του Thomas Merton, ενός σύγχρονου Καθολικού στοχαστή, που αποτελεί έμπνευση και οδηγό για πολλούς ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους και ο πάπας Φραγκίσκος.

Η ιστορία βέβαια περιλαμβάνει και θραύσματα από την παιδική ηλικία του συγγραφέα, που μεγάλωσε σε ένα καθολικό σπίτι με ιερείς και μοναχές, όπου τα βιβλία του Merton αφθονούσαν.

Αλλά και κομμάτια από την μοναστική περίοδο του παραγωγού. Ο Cockrum είναι βαθιά θεατρόφιλος και μάλιστα είχε λάβει μέρος σε παραστάσεις. Ενώ βρισκόταν ακόμα στο μοναστήρι, είδε στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου το “His Dark Materials” και εντυπωσιάστηκε, ενώ παράλληλα στενοχωρήθηκε, γιατί συνειδητοποίησε πόσα θέατρα στην Αμερική, δεν έχουν κέρδη κι έτσι δεν μπορούν να ρισκάρουν σε μεγάλες παραγωγές. Έκτοτε υποσχέθηκε πως αν ποτέ κέρδισε χρήματα, θα τα έδινε για το θέατρο.

Περίεργο τάμα, αλλά φαίνεται πως οι προσευχές του εισακούστηκαν και το όνειρό του έγινε πραγματικότητα.

Το έργο λοιπόν που δεν το επέλεξε για το θρησκευτικό του περιεχόμενο, όπως δήλωσε, αλλά επειδή είναι σπουδαίο, ξεκινάει με ένα πάρτυ που διοργανώνεται για τα εκατοστά γενέθλια του Merton. Το καστ αποτελείται από 17 άντρες, όπως άλλωστε και η κοινότητα στη οποία έζησε ο διάσημος στοχαστής. Η παράσταση ξεκινάει και τελειώνει με σιωπή.

Το “The Glory of the World” δεν είναι μια βιογραφία, ούτε αποτελεί φόρο τιμής στον Merton, αλλά περισσότερο προσπαθεί να εξερευνήσει τον τρόπο σκέψης αυτής της πολύπλοκης ιστορικής προσωπικότητας . «Ο Merton γίνεται απλώς το παράδειγμα για το πόσο πλούσιο μπορεί να είναι ένα ανθρώπινο ον σε πνευματικό επίπεδο», κατά τον συγγραφέα.

Η παράσταση παιζόταν διχάζοντας το κοινό μέχρι που την είδε ο Cockrum, ο οποίος ταξίδευε, ψάχνοντας να βρει πρότζεκτ για να χρηματοδοτήσει. Ενθουσιάστηκε σε τέτοιο βαθμό που αμέσως πρόσφερε τη βοήθειά του. Άλλωστε ο Merton τον έχει επηρέασε σε τεράστιο βαθμό.

Ο Cockrum, πέρα από τη συγκεκριμένη παράσταση, συνεχίζει να χρηματοδοτεί μη κερδοσκοπικές θεατρικές εταιρείες στις Η.Π.Α και να κάνει παραγωγές.

Τι να πούμε εμείς; Να ευχηθούμε να τον φέρει ο δρόμος του και από τα μέρη μας..


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.