• BUZZ
  • Συνέντευξη
  • ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ: 'ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΛΕΙ ΠΙΣΤΗ ΚΙ ΑΝΤΟΧΕΣ'
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ: 'ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΛΕΙ ΠΙΣΤΗ ΚΙ ΑΝΤΟΧΕΣ'

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ: 'ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΛΕΙ ΠΙΣΤΗ ΚΙ ΑΝΤΟΧΕΣ'


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

Η Αναστασία Παπαστάθη, η πολυβραβευμένη ηθοποιός-σκηνοθέτης- συγγραφέας- μεταφράστρια, μαθηματικός και παραγωγός, που διακρίνεται στο "Φαινόμενο Ρασομόν"για 2η χρονιά, ενώ προετοιμάζει εντατικά,το βραβευμένο με Πούλιτζερ «Καληνύχτα Μητέρα» της Μ. Νόρμαν, μιλάει σήμερα στην "Real news".
-Σας απασχολούν θέματα αλήθειας και ψεύδους και το πώς αυτά, επηρεάζουν τη ζωή μας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Στην πρόσφατη "Παρεξήγηση", αλλά και στο "Ρασομόν", βρήκατε άραγε, κάποιες απαντήσεις;
Αλήθεια και ψεύδος, είναι έννοιες που κυριαρχούν στην ζωή μας, διαμορφώνοντας την ποιότητα των σχέσεων με τους άλλους. Προκύπτει όμως, το ερώτημα "τι είναι αλήθεια"; Υπάρχει μια σχετικότητα στο θέμα της και είναι πολλοί οι παράγοντες, που επηρεάζουν την διαμόρφωση της αλήθειας του κάθε ενός. Αυτό είναι το θέμα στο "Φαινόμενο Ρασομόν." Ενα ταξίδι στον μεσαίωνα, που επιτρέπει να αναρωτηθούμε για την εποχή μας και το παρόν.

-Διαπιστώνετε και εσείς στην καθημερινότητά σας, ότι αδυνατούμε να αποδεχθούμε την άλλη άποψη, πιστεύοντας πως μόνο εμείς έχουμε δίκιο; Αυτός ο εγωκεντρισμός, μας ταλαιπωρεί ως λαό, πιστεύετε;
Ναι συχνά πιστεύουμε ότι μόνο εμείς έχουμε δίκιο, λες και αν αποδεχθούμε την άποψη του άλλου, ακυρώνουμε τη δική μας. Αυτή η εγωκεντρική στάση, μας ταλαιπωρεί ως άτομα και ως λαό. Δυσκαμψία και απολυτότητα ποτέ δεν ωφέλησαν κανέναν.

-Αγαπάτε το θέατρο που θέτει ερωτήματα, αφυπνίζει και ταξιδεύει τον θεατή. Έχει κόστος αυτό;
Βέβαια, γιατί αυτό το θέατρο χρειάζεται χρόνο. Διάρκεια προβών, χτίσιμο χαρακτήρων, επεξεργασία κειμένου κ.α. Είναι σαν να πηγαίνεις κόντρα σε μια εποχή που όλα συμβαίνουν γρήγορα. Χρειάζεται πίστη και μεγάλη αντοχή.

 

-Δημιουργήσατε το Θέατρο Radar, εκτός κέντρου και ταχύτατα υπήρξε μια εντυπωσιακά θερμή ανταπόκριση στις παραστάσεις του. Πώς το καταφέρατε;
Το Radar είναι συνδεδεμένο με τον προσωπικό μου στόχο που με πολύ κόπο κατάφερα να υλοποιήσω.
Εμπνέομαι και δημιουργώ σε αυτό. Το κλίμα εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκε, σχετίζεται με δουλειά πολλών χρόνων, προϋπήρξε δηλαδή μεγάλη διαδρομή που κατέληξε στο Radar.

-Τι κρατάτε από τους δασκάλους σας;
O δάσκαλός μου της 4ης δημοτικού, μας ταξίδευε, ζωγράφιζοντας στον πίνακα εικόνες με χρωματιστές κιμωλίες και μας μάθαινε να πλάθουμε τον πηλό και να φτιάχνουμε εκμαγείο και ανάγλυφο χάρτη γεωγραφίας. Μετά στο πανεπιστήμιο που σπούδαζα μαθηματικά, έμαθα να εφαρμόζω στην ζωή μου την έννοια της συνεπαγωγής.

-Και πού καταλήγετε;
Καταλήγω στο ότι κάθε τι που συμβαίνει, είναι συνέπεια αυτού που προηγήθηκε. Στην δραματική σχολή είχα την τύχη να συναντήσω σπουδαίους δασκάλους, που μου μετέδωσαν το πάθος τους για το θέατρο. Μαζί τους έμαθα να ψάχνω ένα κείμενο, να εστιάζω στην λεπτομέρεια, να έχω υπομονή να παραμένω ανοιχτή και να μη λέω ποτέ, "αυτό είναι το βρήκα", γιατί την επόμενη στιγμή θα το έχω χάσει.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.