ΔΥΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΝΟΣ ΕΡΩΤΑ;

ΔΥΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΝΟΣ ΕΡΩΤΑ;


5.0/5 κατάταξη (3 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Σάββατο, 10/03/2018 16:00
  • Κατηγορία: Νέα

Η Πέγκυ Τρικαλιώτη είναι μια συγκλονιστική Μαρί Κιουρί στο θέατρο Σταθμός, στην παράσταση «Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙ ΚΙΟΥΡΙ», σε σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή.

''Πρόκειται -λέει-για την άγνωστη, στο ευρύ κοινό, ιστορία μιας σημαντικής γυναίκας της παγκόσμιας Ιστορίας.
Στο έργο, στο οποίο παίζουν ακόμη η Αγγελική Πασπαλιάρη και ο Κων/νος Παπανικολάου, μιλάμε για τα όνειρα, την καριέρα, το αποτύπωμά της στην Επιστήμη, τα δύο Νόμπελ, τους έρωτες και τη σχέση με τις κόρες της.
Το κείμενο της Ευσταθίας, παίρνει ως αφορμή τη βιογραφία της, που είναι γραμμένη από την κόρη της Εύα, συγκεντρώνοντας παράλληλα καταγεγραμμένες πληροφορίες της ιστορικής πραγματικότητας, σε συνδυασμό με στοιχεία μυθοπλασίας, που αναδεικνύουν, με ευαισθησία, τις άγνωστες πτυχές μιας θηλυκής προσωπικότητας (ερευνήτριας, επαγγελματία, συζύγου, μητέρας, ερωμένης), που μας αφορά και σήμερα.''

- Ενσαρκώνεις μια τεράστια προσωπικότητα, μια φυσικό, που κέρδισε δύο Νόμπελ, που έτρωγε μόνο ψωμί με βούτυρο και τσάι, μέχρι να τελειώσει τις σπουδές της...
Ήταν μια ξεχωριστή γυναίκα, που ήδη, στις αρχές του περασμένου αιώνα, προσπάθησε να απαλλαγεί από τα στερεότυπα που η κοινωνία επέβαλλε. Θυσίασε τα πάντα για την έρευνα και την επιστήμη της.
Ακόμη και τη ζωή της στο τέλος, αφού δεν προφυλασσόταν, βοηθώντας τους στρατιώτες στον πόλεμο.
Έλεγε πάντα ζώντας με τα ελαχιστότατα: "Δεν έχω ούτε χρόνο, ούτε χρήμα να σπαταλήσω στις ταπεινές ανθρώπινες ανάγκες, όπως φαγητό, θέρμανση, ρούχα...
Μόνο τα απολύτως απαραίτητα χρειάζομαι.
Ενα σπίτι, με μόνο τα απολύτως απαραίτητα, ένα εργαστήριο με μόνο τα απολύτως απαραίτητα.
Μια ζωή με μόνο τα απολύτως απαραίτητα"
Έτσι έζησε.

- ΄Ωσπου ήρθε ο μεγάλος έρωτας!
- Ναι και την συνετάραξε!

-Ίσως γιατί ήταν απολύτως απαραίτητος! Θυμάσαι τι είπε, όταν πήγαν να την εμποδίσουν να παραλάβει το δεύτερο Νόμπελ της;
Είπε: "Το βραβείο απονεμήθηκε για την ανακάλυψη του ραδίου και του πολωνίου. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της επιστημονικής μου δουλειάς και της προσωπικής μου ζωής.
Δεν δέχομαι ότι η εκτίμηση της αξίας της επιστημονικής μου εργασίας μπορεί να επηρεαστεί από συκοφαντίες για την προσωπική μου ζωή."
Βλέπεις μετά τον τραγικό θάνατο του άντρα της Πιέρ, σύναψε σχέση με τον Πωλ Λανζεβάν, πρώην μαθητή του, πέντε χρόνια μικρότερό της με τέσσερα παιδιά και εν διαστάσει παντρεμένο.

-Θεωρήθηκε μέγα σκάνδαλο, τόσο ώστε ο γαλλικός τύπος αποσιώπησε την δεύτερη απονομή της, του Νόμπελ Χημείας το 1911.
Η γαλλική κοινωνία, ξεχνώντας την προσφορά της, την κατέκρινε με τον πιο επαίσχυντο τρόπο.

-Αυτό το πραγματικό γεγονός απετέλεσε το εφαλτήριο της παράστασης;
Ναι. Το μεγαλύτερό της μέρος διαδραματίζεται σε δικαστική αίθουσα, όπου διεξάγεται η φανταστική δίκη της Μαρί, δίνοντάς της την ευκαιρία για μία απολογία.
Στο εδώλιο, σε μια συνθήκη κατάφωρης αδικίας, ξετυλίγει με συγκίνηση και ένταση, την προσωπική της ιστορία, αποδεικνύοντας ότι ο δρόμος των έντιμων και ιδεολόγων του πλανήτη, ειδικά των γυναικών, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.
Μάλιστα την κόρη της Εύα, τη βλέπουμε στο τέλος της παράστασης το 1936 πια, στο σαλόνι του σπιτιού της, την παραμονή της παρουσίασης του βιβλίου της, για την Μαρί, να μιλάει στο τηλέφωνο με την αδερφή της, Ειρήνη, να της λέει για τον φρικτό εφιάλτη που είδε το προηγούμενο βράδυ:
τη μάνα τους να απολογείται σε ένα δικαστήριο για κείνη την υπόθεση που δεν τους μίλησε ποτέ…

 

ΣΕΜΙΝΑ ΔΙΓΕΝΗ


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.