• BUZZ
  • Συνέντευξη
  • ΦΑΙΔΡΑ ΔΡΟΥΚΑ: «ΒΛΕΠΩ ΠΟΛΥ ΘΥΜΟ ΚΙ ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ»
ΦΑΙΔΡΑ ΔΡΟΥΚΑ: «ΒΛΕΠΩ ΠΟΛΥ ΘΥΜΟ ΚΙ ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ»

ΦΑΙΔΡΑ ΔΡΟΥΚΑ: «ΒΛΕΠΩ ΠΟΛΥ ΘΥΜΟ ΚΙ ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ»


5.0/5 rating 1 vote

          Η συνέντευξη με αυτό το «υπέροχο πλάσμα» κατέληξε σε μια μικρή συνεδρία ψυχοθεραπείας. Είπαμε πολλά, σχετικά και άσχετα. Γελάσαμε, θυμηθήκαμε, νοσταλγήσαμε. Πάντα έτσι συμβαίνει με τους αληθινούς και καθαρούς ανθρώπους. Και η Φαίδρα Δρούκα είναι μία από αυτούς.
Ετοιμάζεται να ανέβει στη σκηνή, ξανά, μετά την καραντίνα, με το επιτυχημένο έργο που έπαιξε πέρυσι το χειμώνα: «ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΜΟΥ ΔΙΑΖΥΓΙΟ», σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη και μουσική της Δήμητρας Γαλάνη.

          - Πώς είναι η περίοδος μετά την καραντίνα;
          - Αυτή την περίοδο με πετυχαίνεις σε μια φάση υπεραισιοδοξίας. Δυσκολεύτηκα αρκετά μέσα στην καραντίνα, γιατί δεν μπορούσα να κάνω όλα όσα ήθελα, όπως εγώ τα ήθελα. Ήταν οι συνθήκες τέτοιες με τα παιδιά, το σχολείο, την οικογένεια, τον σκύλο, κλπ. Δεν μπορούσα να κάνω τις δουλειές μου σε φυσιολογικούς χρόνους. Ήταν μια περίοδος εγκλωβισμού και στρες για όλους. Με ελεγχόμενη την κατάσταση βέβαια. Γιατί, μην ξεχνάμε ότι υπήρχαν και άνθρωποι μέσα στην καραντίνα που ήταν μόνοι τους. Κι αυτή είναι η πιο άγρια πλευρά του νομίσματος.
          Ποια είναι η αίσθηση που σου αφήνει αυτή η κατάσταση;
          - H αίσθηση που μου αφήνει, είναι η βαρύτητα που έχει ο χρόνος και η διαχείρισή του. Και φυσικά αυτό που δεν θέλω να ξεχάσω: ότι τα απλά πράγματα έχουν τεράστια σημασία στη ζωή μας. Η βόλτα στον ήλιο, ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους, γέλια, η μουσική στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου. Μου έλειψε πάρα πολύ η ανθρώπινη επαφή. Με κούρασε το γεγονός ότι όλα ήταν μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου. Φτάναμε σ' ένα σημείο να μην θέλουμε να μιλήσουμε με τον άλλον στο τηλέφωνο.
          - Πώς αισθάνθηκες που σταματήσατε πέρυσι, ξαφνικά, την παράσταση, « ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΜΟΥ ΔΙΑΖΥΓΙΟ», λόγω του covid;
          - Αυτή η παύση δεν ήταν προσωπική επιλογή. Συνέβη σε όλους και για όλους. Δε θα σου κρύψω ότι αυτή την παύση την είχα πολύ μεγάλη ανάγκη, παρά την μεγάλη επιτυχία της παράστασης. Ήταν ένα μεγάλο χαστούκι, που μόνο προσωπικά δεν το πήρα. Στην πρώτη καραντίνα βιώσαμε όλοι ένα σοκ, σαν να είχαμε πόλεμο. Χρειαζόμουν ένα pause χαλάρωσης και ξαφνικά έγινε ένα pause στον πλανήτη. Σκεφτόμασταν να είμαστε καλά εμείς και οι δικοί μας άνθρωποι. Δε τη βίωσα όλη αυτή την κατάσταση με την καραντίνα αποκλειστικά σε σχέση με το θέατρο και συνειδητοποίησα ότι εμείς οι ηθοποιοί, δεν είμαστε και το κέντρο του σύμπαντος (κάτι που το πιστεύω καιρό τώρα). Είναι ένα εγωκεντρικό επάγγελμα. Είναι μια μαγική και όμορφη δουλειά, που την έχουμε ανάγκη κι εμείς που την κάνουμε, αλλά και ο κόσμος που τη γεύεται. Αλλά είναι μία δουλειά.
          - Σου έλειψε το θέατρο;
          - Χάρηκα πάρα πολύ που μου έλειψε το θέατρο. Κατάλαβα και πόσο σημαντικό ήταν αυτό που κάνω εγώ μέσα από την παράσταση επί σκηνής. Ένας μονόλογος που δίνω την ψυχή μου. Που έγινε με κόπο, είχε τεράστια ανταπόκριση, που δεν την περίμενα, και η επιβράβευση, με το βραβείο Αθηνοράματος (δεύτερης καλύτερης γυναίκειας ερμηνείας). Τονίζει και υπογραμμίζει, η κατάσταση αυτή, το πόσο μου έλειψε το θέατρο. Κάτι που δεν μπορούσα να δω καθαρά πριν από αυτή την παύση. Ξαναείδα και εκτίμησα από βάθος την δουλειά αυτή…
          - Γιατί την αγάπησες την παράσταση «ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΜΟΥ ΔΙΑΖΥΓΙΟ»;
          - Aρχικά, να σου πω ότι υποδύομαι 15 ρόλους…επί σκηνής. Μου αρέσουν τα έργα που συμπεριλαμβάνουν ήρωες που είναι άνθρωποι που ζουν δίπλα μας ή μας θυμίζουν δικούς μας ανθρώπους. Με γοητεύουν οι ψυχολογικές εναλλαγές ενός ήρωα. Κλαίει και μετά γελάει. Πιστεύω ότι όλοι μας έχουμε στοιχεία και πτυχές που δεν έχουν βγει στο φως. Κι αυτό ζω με τη συγκεκριμένη παράσταση. Επίσης, χρωστάω πολλά στον Κοραή Δαμάτη. Δουλέψαμε όμορφα. Με αγάπη και μεράκι.
          - Φανταζόσουν όλο αυτό το «κύμα» αγάπης για την παράσταση;
          - Δε φανταζόμουν πόσο θα μπορούσε να αφορά τον κόσμο αυτό το έργο. Από τις πρώτες παραστάσεις, κατάλαβα την αγάπη του κόσμου και χάρηκα πολύ. Ο μονόλογος έχει και τα καλά του και τα άσχημά του. Γιατί είσαι μόνος σου πάνω στη σκηνή και λαμβάνεις αυτομάτως και την αποτυχία. Τεράστιο ρίσκο. Αλλά εδώ θεωρώ ότι τα καταφέραμε.
          - Αγωνιάς για την πορεία της παράστασης τώρα ή το χειμώνα;
          - Δεν υπερκτιμώ τον εαυτό μου και δεν το έκανα και ποτέ. Είμαι αισιόδοξη, αλλά έχω και το γνώθι σαυτόν. Γνωρίζω και τον ανταγωνισμό που υπάρχει στις θεατρικές αθηναϊκές σκηνές, αλλά τώρα αγωνιώ για τον αν ο κόσμος θα έρθει να μας δει, λόγω της κατάστασης.
          - Ένα σχόλιο για το «me too» μέσα στο θέατρο, με βάση τα όσα αποκαλύφθηκαν;
          - Εννοείται ότι είμαστε με τα θύματα. Χαίρομαι που υπήρξαν αυτές οι ηχηρές φωνές και σταμάτησε ο φόβος. Και τιμωρήθηκαν οι θύτες.
Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης οφείλουν να μιλάνε. Και μπράβο που έγινε. Είναι θέμα αξιοπρέπειας και σεβασμού.
          - Είσαι από τις αναγνωρίσιμες ηθοποιούς που έχεις social media, αλλά δεν θα πάρεις και θέση για όλα όσα συμβαίνουν…
          - Δε θα πάρω θέση για όλα τα θέματα, γιατί δεν θέλω να φανώ και να προβληθώ. Θα πάρω όμως τηλέφωνο και θα συμπαρασταθώ έμπρακτα. Δεν θα βοηθήσω κάποιον γράφοντας ένα σχόλιο στα social media. Έχουν φτάσει οι ακρότητες κάποιων ανθρώπων σε τόσο μεγάλο βαθμό, που πραγματικά βλέπω ότι παρερμηνεύονται κουβέντες και λόγια άλλων ανθρώπων. Βλέπω πολύ θυμό κι ανάγκη προβολής του θυμού. Με σοκάρει αυτό.
          - Τι είναι αυτό που σε ενοχλεί ιδιαίτερα στον κόσμο των social media;
          - Mου φαίνεται απίστευτο, που υπάρχουν άνθρωποι που πουλάνε, μέσα από τα social media, τα παιδιά τους, τα σκυλιά τους, τον γάμο τους, τις στιγμές τους. Τη ζωή τους, γενικά. Μου φαίνεται προκλητικό σχεδόν. Έχω μεγάλη ενσυναίσθηση σαν άνθρωπος κι αυτό το έχω περάσει και στον γιο μου. Θέλει τόσο προσοχή με τους ανθρώπους, σήμερα, για να μην τους φέρεις σε δύσκολη θέση. Οφείλουμε να τους κάνουμε να αισθανθούν καλύτερα κι όχι να τους «βάζουμε φωτιά» σε κάτι που ήδη τους «καίει».
          - Απαντάς σε μηνύματα που θα σου έρθουν στο messenger, ακόμη και από αγνώστους;
          - Είμαι από τους ανθρώπους που απαντάω σε ό,τι μου στείλουν στο messenger. Μου φαίνεται αδιανόητο να μην απαντήσω. Από συνάδελφο, δημοσιογράφο, απλούς γνωστούς ή και αγνώστους. Είμαι, γενικά, συνεπής και ευγενική σε αυτά. Ένας άνθρωπος βγαίνει από το σπίτι του, έρχεται να με δει στο θέατρο, πληρώνει εισιτήριο κι ένιωσε την ανάγκη να μου εκφράσει έναν καλό λόγο. Πώς μπορώ να μην απαντήσω;
          - Και με τις αυστηρές κριτικές;
          - Παλιότερα, στο θέατρο, όταν διάβαζα μία αυστηρή κριτική μπορεί να στενοχωριόμουν πάρα πολύ. Τώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με κακοπροαίρετα σχόλια, επειδή δεν προκαλώ -και δε μου αρέσει να προκαλώ, σαν άνθρωπος- δεν ασχολείται και κανείς μαζί μου. Μόνο με τη δουλειά μου. Θεατρικά ή τηλεοπτικά. Το να προκαλείς είναι και μια συνταγή για να υπάρχεις. Δε συμφωνώ με αυτό, εγώ. Αρχικός μου στόχος, ξεκινώντας αυτή τη δουλειά, δεν ήταν να είμαι εξώφυλλο περιοδικού, κρεμασμένο στο περίπτερο. Δεν ήθελα να είμαι αναγνωρίσιμη. Γι' αυτό και δε με έμαθε πολύ νωρίς ο κόσμος, παρ' ότι έχω 25 χρόνια σε αυτόν τον χώρο. Ό,τι αποκτήθηκε, αποκτήθηκε με πάρα πολύ δουλειά και σχετικά αργά, γιατί δεν ήμουν ποτέ η πολύ κούκλα που την έκαναν πρωταγωνίστρια.
          - Πότε ένιωσες ότι έκανες το μεγάλο μπαμ και σε αναγνώριζε ο κόσμος στον δρόμο;
          - Στο «ΑΚΡΩΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΝ». Με τα «ΥΠΕΡΟΧΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ», αμέσως μετά, αλλά εκεί ήταν και προσωπικό πια. Υπάρχουν άνθρωποι που τα βλέπουν ακόμη στο διαδίκτυο. Πολύ μπροστά για την εποχή της αυτή η σειρά.
          - Επικείμενα σχέδια;
          - Καλοκαιρινή περιοδεία με το «ΥΠΕΡΟΧΟ ΜΟΥ ΔΙΑΖΥΓΙΟ» και με πρώτες στάσεις την Ηλιούπολη, στο Θέατρο Άλσους - Δημήτρης Κιντής, την Πέμπτη 1 Ιουλίου και στο Κηποθέατρο Παπάγου, την Κυριακή 11 Ιουλίου. Με το καλό, θα είμαστε μόνιμα στο θέατρο «Μικρό Άνεσις», από τον Οκτώβριο. Τηλεοπτικά, έχει γίνει κάποια κρούση, αλλά δεν έχω κάτι ανακοινώσιμο ακόμη.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.