• BUZZ
  • Συνέντευξη
  • Γ. ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ: «ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΘΑ ΗΜΟΥΝ TΟ ''ΚΑΛΙΓΟΥΛΑΣ''»
Γ. ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ: «ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΘΑ ΗΜΟΥΝ TΟ ''ΚΑΛΙΓΟΥΛΑΣ''»

Γ. ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ: «ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΘΑ ΗΜΟΥΝ TΟ ''ΚΑΛΙΓΟΥΛΑΣ''»


5.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

Ο Γιάννης Στάνκογλου είναι ένας ανατρεπτικός ηθοποιός. Όσο μιλάει, καταλαβαίνεις πόσο ανήσυχο πνεύμα και πόσο καλλιεργημένος άνθρωπος είναι. Κάθε ρόλος που υποδύεται είναι ξεχωριστός και κάθε του δουλειά αφήνει το δικό της στίγμα. Νιώθεις πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος, εκτός του ότι μπορεί να υποδυθεί τα πάντα, διαθέτει σε σωστές δόσεις θάρρος, πείσμα και μία τρέλα που τον κάνει ακαταμάχητα γοητευτικό. Τελικά πιστεύω πως πρόκειται για ένα μαχητή με ήθος, τόλμη και ψυχή μικρού παιδιού.


- Covid-19 και θέατρο. Θυμός, θλίψη ή και τα δύο μαζί;
- Και τα δύο μαζί και πολλά άλλα. Συνέβησαν πράγματα εν μέσω καραντίνας και μετά από αυτήν, που όλους μας, λίγο-πολύ, μας ταρακούνησαν. Συνειδητοποιήσαμε ότι η καθημερινότητα μας, όπως την ξέραμε, δεν θα είναι πια η ίδια. Ο τρόπος που χειρίστηκε η πολιτεία την κατάσταση με τον covid-19, στο θέατρο, δεν ήταν και ο πιο ενθαρρυντικός για όλους μας, που είμαστε σε αυτόν το χώρο. Είδαμε όλο το καλοκαίρι, λεωφορεία, τρένα, πλοία, καφέ, παραλίες και μπαρ γεμάτα, αλλά τα θέατρα περιορισμένα. Αυτή η κατάσταση, προσωπικά, με θυμώνει πολύ. Φέτος το καλοκαίρι παρακολούθησα 3 θεατρικές παραστάσεις όπου τηρούσαν ευλαβικά τα μέτρα, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Δυστυχώς, επηρεαστήκαμε όλοι και μπήκε ο σπόρος για να φοβηθεί ο κόσμος και να μη δει ζεστά το θέμα του θεάτρου.


- Άρα έρχεται ένας δύσκολος θεατρικός χειμώνας. Πώς θα τον διαχειριστείτε;
- Πάνω που το θέατρο, τα τελευταία χρόνια, είχε αρχίσει να έχει μεγάλη άνθιση, τόσο στην Αθήνα, όσο και σε άλλες πόλεις, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια παύση και μια αβεβαιότητα. Είναι σχεδόν βέβαιο και πολύ λυπηρό ότι τα περισσότερα θέατρα δε θα δουλέψουν. Σίγουρα γίνεται μια στροφή προς την τηλεόραση με περισσότερες σειρές, οπότε βλέπω τον κόσμο να κλείνεται στο σπίτι.

- Φέτος, επιλέξατε να μην κάνετε θέατρο, αλλά μόνο τηλεόραση. Συνειδητά ή αναγκαστικά, λόγω της αβέβαιης κατάστασης που επικρατεί;
- Θεατρικά θα απέχω συνειδητά γιατί θέλω το επόμενο βήμα που θα κάνω να αγγίξει το κοινό. Θα συνεχίσουμε για 10 παραστάσεις τον «ΓΙΟΥΓΚΕΡΜΑΝ» στο Θέατρο Πορεία, από 30 Σεπτέμβρη ως 10 Οκτώβρη και το καλοκαίρι θα παιχτεί η παράσταση «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ», σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, που δεν καταφέραμε να παίξουμε φέτος λόγω κορονοϊού. Επειδή έχω τη δυνατότητα να μην κάνω θέατρο, αλλά να κάνω τηλεόραση, το βλέπω και λίγο σαν θεατής, απ' έξω, το όλο πράγμα.


- Ο ρόλος σας στις «Άγριες Μέλισσες» εντυπωσίασε. Τι γεύση σας αφήνει αυτή η συνεργασία;
- Αισθάνομαι πολύ τυχερός που μετά από δεκαετία, επέστρεψα στην τηλεόραση επί καθημερινής βάσεως. Πέρασα πάρα πολύ όμορφα στη δουλειά αυτή, με μια καταπληκτική ομάδα, τόσο μπροστά, όσο και πίσω από τις κάμερες. Είναι από τις ελάχιστες φορές που κάνω μια δουλειά για μια ολόκληρη σεζόν και βγήκε σε καλό, γιατί είδα ότι άρεσε πολύ στο κοινό. Πολύ δύσκολος ο πειραματισμός με το καθημερινό, άπειρες σκηνές, διάβασμα πολύ, γρήγορες ατάκες. Πήρα ό,τι ήταν να πάρω και να δώσω μέσα από αυτή τη δουλειά και πάμε γι' άλλα. Ο κόσμος θα με απολαύσει και όλο τον Σεπτέμβρη στη σειρά, αλλά τα δικά μου γυρίσματα έχουν ολοκληρωθεί. Πιστεύω ότι με την έξοδο του «Θωμά Κυπραίου» από τη σειρά...θα κλάψουν μανούλες (γέλια).

- Νέο τηλεοπτικό βήμα;
- Θα βρίσκομαι στο νέο σίριαλ που ετοιμάζει η Μυρτώ Κοντοβά, στο Mega, σε έναν ρόλο πολύ διαφορετικό από αυτούς που με έχει συνηθίσει το κοινό ως σήμερα και τον γουστάρω πολύ. Πρόκειται για ένα πολύ καλογραμμένο σενάριο με κωμικά στοιχεία. Χαίρομαι για τη δουλειά αυτή γιατί είμαστε με πολύ αγαπημένους συναδέλφους, όπως τη Θεοδώρα Τζήμου, τον Μάκη Παπαδημητρίου, τον Γιώργο Παπαγεωργίου, κ.α. Από αρχές Νοέμβρη με το καλό θα μας απολαύσετε κι εύχομαι να το αγαπήσει πολύ ο κόσμος.

- Σε ποιο είδος θεάτρου, βρίσκεται περισσότερο τον Γιάννη;
- Δεν καταπιάνομαι ποτέ μόνο με ένα θεατρικό είδος και δεν συνεργάζομαι ποτέ μόνο με τα ίδια άτομα, είτε πρόκειται για ηθοποιούς, είτε για σκηνοθέτες. Από κάθε ρόλο παίρνεις και κάτι διαφορετικό. Προτιμώ να «βουτάω» σε νερά που δεν γνωρίζω, που δε τα έχω δοκιμάσει. Μέσα από αυτή τη δουλειά, αντλείς πράγματα που κι εσύ ο ίδιος μπορεί να μην είχες φανταστεί ότι τα έχεις, σαν υλικό. Η εξέλιξη ενός ηθοποιού, βρίσκεται σε πολλά είδη θεάτρου κι όχι μόνο σε ένα.

- Αυτή την περίοδο στο Mega, προβάλλεται ξανά "Το Νησί". Τι έχετε να θυμάστε από αυτή τη δουλειά;
- Είναι από τις ωραιότερες δουλειές που έχω κάνει στην τηλεόραση και θα μείνει ανεξίτηλη στην πορεία μου. Μόνο θετικές αναμνήσεις έχω, από τα γυρίσματα, την ομάδα και το δέσιμο που είχαμε, τις ομορφιές της Κρήτης και τους υπέροχους ανθρώπους της και φυσικά τον Θοδωρή Παπαδουλάκη, έναν σκηνοθέτη που θα ήθελα πάρα πολύ να ξαναδουλέψω μαζί του.

- Ο κόσμος μέσα από τις τηλεοπτικές σας δουλειές, κυρίως, σας έχει συνδέσει με τον ρόλο του «κακού». Σας επηρέασε αυτό ποτέ;
- Αυτό συνέβη γιατί έχω κάνει πολλά επεισόδια στη «10η Εντολή». Γενικά έχω παίξει και αρκετούς κωμικούς ρόλους στην τηλεόραση. Δε μου αρέσει όμως να ταυτίζομαι.

- Έχετε βιώσει απογοητεύσεις μέσα από τη δουλειά σας;
- Δε μπορώ να σου πω ότι έχω βιώσει πολλές απογοητεύσεις. Ίσως με κάποιους ανθρώπους, μέσα σε δουλειές, που αλλιώς να τους είχα στο μυαλό μου κι αλλιώς να ήταν στην πραγματικότητα, αλλά ευτυχώς δε μου συμβαίνει συχνά. Αυτό που δε μου αρέσει καθόλου είναι το γεγονός ότι κάποιοι ψωνίζονται, κάνοντας μια δυο δουλειές στον χώρο μας κι αντιλαμβάνονται αλλιώς τον εαυτό τους και την πραγματικότητα. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να είσαι και λίγο χαζός για να είσαι καλός ηθοποιός.

- Τι είναι αυτό που μπορεί να σας εξοργίσει περισσότερο μέσα από όλα όσα ζούμε στη σημερινή εποχή;
- Έτσι όπως έχει γίνει η κοινωνία μας σήμερα, ο τρόπος που ζούμε και το πόσο μας έχουν βάλει το μαχαίρι στον λαιμό, είναι περισσότερα από ένα, αυτά που με εξοργίζουν. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να δουλέψουν και δε μπορούν. Υπάρχει ένα σύστημα, εδώ και χρόνια, που δε βοηθάει τον λαό. Πληρώνουμε και δε βλέπουμε το κράτος να δίνει χέρι βοηθείας στην κοινωνία.Με θλίβει και με θυμώνει τρομερά αυτή η κατάσταση.

- Φοβηθήκατε ποτέ κάποιον ρόλο ο οποίος να σας οδήγησε σε ανασφάλεια;
- Τον «Θωμά Κυπραίο» τον φοβήθηκα στην αρχή στις «Αγριες Μέλισσες». Σκέψου ο σκηνοθέτης, ο Λευτέρης Χαρίτος, με πλησίασε τρεις-τέσσερις φορές, μέχρι να πω το ναι για τον ρόλο. Επίσης και ο «Καλιγούλας», θεατρικά, ήταν ένας δύσκολος ρόλος ή όταν πειραματίστηκα με το μιούζικαλ στο «VICTOR VICTORIA» ή και με την αρχαία τραγωδία. Έχω κάνει απαιτητικούς ρόλους κατά καιρούς. Όσο πιο δύσκολο είναι αυτό που κάνεις και δε το κάνεις επιδερμικά, τόσο μεγαλύτερη εξέλιξη έχεις.

- Αν η πορεία σας ως ηθοποιός μέχρι σήμερα, ήταν ένα θεατρικό έργο, ποιο θα ήταν;
- Πολύ δύσκολη ερώτηση (γέλια). Δε νομίζω πως η πορεία μου, αλλά και η πορεία κάθε ανθρώπου, μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα σε ένα έργο. Όπως στο θέατρο υπάρχουν πολλά είδη, έτσι και η ζωή μας έχει πολλές πτυχές, υφές και διαφορετικότητες. Ίσως σου έλεγα το «ΚΑΛΙΓΟΥΛΑΣ» που έχει μία τρέλα κι ένα παράλογο. Ή το «Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ» του Σαίξπηρ.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.