• BUZZ
  • Συνέντευξη
  • Η ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΣΤΟ ΚLΙΚ.GR ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΟΥΡΙ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟΨΕ
Η ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΣΤΟ ΚLΙΚ.GR ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΟΥΡΙ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟΨΕ

Η ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΣΤΟ ΚLΙΚ.GR ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΟΥΡΙ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟΨΕ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

Αποκλειστική συνέντευξη στο klik με μια ιδιαίτερη παρουσία στο καλλιτεχνικό στερέωμα, η οποία λατρεύει την τέχνη της και ξεχωρίζει με κάθε εγχείρημά της..-Aπό τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Όταν η αγαπητή Σεμίνα Διγενή μου πρότεινε συνέντευξη με την Ευσταθία, σκέφτηκα ότι κάποια πράγματα στη ζωή δεν είναι τυχαία... Ένα γρήγορο flashback με γύρισε 13 χρόνια πριν, την εποχή που ακόμη σπούδαζα. Τότε, λοιπόν, στα πλαίσια κάποιου project για ραδιοφωνική εκπομπή που ετοίμαζα στη σχολή με θέμα το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, είχα μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κ. Σταμάτη Κραουνάκη ο οποίος μου μίλησε για το θεσμό αυτό. Εκείνη τη χρονιά, το 2005, το πρώτο βραβείο κέρδισε ένα κορίτσι που ήμουν σίγουρη ότι θα συνέχιζε να ξεχωρίζει και στην πορεία... Ήταν η Ευσταθία με το “Χωρίς Εσένα”. Θυμάμαι, δε, ότι λίγο αργότερα, το ντουέτο της με το Φίλιππο Πλιάτσικα “Θέλει μαγκιά” - σε δικούς της στίχους και μουσική- είχε πολυσυζητηθεί...

Η Ευσταθία αποτελεί μια ιδιαίτερη παρουσία στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Θα έλεγα ότι είναι ένα αιώνιο κορίτσι με ζεστό βλέμμα και χαμόγελο που σε κερδίζει. Αντισυμβατικό, δυναμικό, σοβαρό - όχι σοβαροφανές-, με αγάπη και αφοσίωση στην τέχνη που υπηρετεί. Μέσα από κάθε στίχο της περνάει μηνύματα στα οποία αξίζει να δώσουμε σημασία. Οι συνεργασίες της έως τώρα είναι αξιοθαύμαστες και αξιοζήλευτες...Ανάμεσά τους οι: Σταμάτης Κραουνάκης, Bαγγέλης Γερμανός , Τάνια Τσανακλίδου, Αντώνη Τουρκογιώργη, Μαριανίνα Κριεζή - τους οποίους και ξεχωρίζει.

Με κάθε νέο της εγχείρημα κερδίζει τις εντυπώσεις... Ακόμα και όταν διασκευάζει το αγαπημένο “I want you” του Elvis Costello ή όταν ετοιμάζει ένα κείμενο- πρόκληση... Την “Απολογία της Μαρί Κιουρί”.

Με αφορμή αυτή τη θεατρική παράσταση είχα μια πραγματικά υπέροχη συνέντευξη μαζί της που αποδεικνύει πως είναι γεννημένη καλλιτέχνιδα και ξεχωριστή...

 

-"Η απολογία της Μαρί Κιουρί". Έχετε ετοιμάσει ένα κείμενο - πρόκληση για μια σπουδαία επιστήμονα. Την πρώτη γυναίκα που κέρδισε βραβείο Νόμπελ και μάλιστα δύο φορές. Θα ήθελα να μου μιλήσετε για το εν λόγω θεατρικό και τη συνεργασία σας με την κα Πέγκυ Τρικαλιώτη που ενσαρκώνει το ρόλο και τη σκηνοθέτη κα Κίρκη Καραλή.

-Η Μαρί Κιουρί είναι ένα πρότυπο πνευματικού ανθρώπου που ήθελα να προβάλλω σε μια κοινωνία που τα πνευματικά πρότυπα ,ειδικά τα γυναικεία ,δεν προβάλλονται αρκετά. Η αφορμή μου δόθηκε -λίγα χρόνια πριν-όταν έμαθα ένα συγκλονιστικό γεγονός της ζωής της: Την κατακραυγή που υπέστη για μία σχέση που σύναψε 4 χρόνια μετά το θάνατο του άνδρα της με έναν οικογενειακό τους φίλο ο οποίος ήταν σε διάσταση με τη σύζυγό του με την οποία όμως είχαν 4 παιδιά. Λόγω της σχέσης αυτής η Κιουρί ξαφνικά από λαμπερή επιστήμων έγινε μια ξένη που εισέβαλε σε μια ευυπόληπτη γαλλική οικογένεια και την κατέστρεψε. Διηγήθηκα αυτό το γεγονός στην Πέγκυ Τρικαλιώτη που είμαστε φίλες και αμέσως μου είπε: «αυτό πρέπει να γίνει παράσταση». Είναι ένας ρόλος που ενστικτωδώς επιλέχθηκε από την Πέγκυ σαν να ήξερε πόσο της ταιριάζει ,σαν να υπήρχε μια αόρατη κλωστή που την έδενε με την Κιουρί. «Υπαίτιος» αυτής της πολύ ξεχωριστής παράστασης είναι η Κίρκη Καραλή που έκανε μια θαυμάσια δραματουργική επεξεργασία στο κείμενό μου ,σαν άξια συνδημιουργός και έδωσε μια σκηνοθετική άποψη που δεν θα αφήσει κανέναν αδιάφορο . Είμαι πολύ χαρούμενη που έχουμε μια τόσο αρμονική συνεργασία.

-Κάποτε ήρθε η στιγμή της "απολογίας" της, καθώς , τέσσερα χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο του άντρα της Πιέρ Κιουρί, συνάπτει σχέση με τον Λανζεβάν, πρώην μαθητή του άντρα της, πέντε χρόνια μικρότερό της και εν διαστάσει παντρεμένο με τέσσερα παιδιά. Το σκάνδαλο θεωρήθηκε τεράστιο κι ο γαλλικός τύπος αποσιώπησε την δεύτερη απονομή της, του Νόμπελ Χημείας, το 1911. Πόσο δύσκολο και τολμηρό πιστεύετε πως ήταν να βρεθεί μια γυναίκα σε αυτήν τη θέση στην αρχή του 20ού αιώνα;

-Δυστυχώς μια γυναίκα θα πρέπει να απολογείται περισσότερο από έναν άντρα για τις επιλογές της ακόμα και στην εποχή μας πόσο μάλλον στις αρχές του 20ου αιώνα. Επίσης θα πρέπει να αποδείξει την αξία της καταβάλλοντας πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια απ’ ότι ένας άνδρας συνάδελφός της ειδικά όταν κινείται επαγγελματικά σε ανδροκρατούμενους χώρους. Μια γυναίκα με πνευματικότητα αντιμετωπίζεται καχύποπτα από την κοινωνία τις περισσότερες φορές.

-Η Μαρί Κιουρί, έλεγε ότι "θα βρεις εκείνη τη μοναδική αγάπη που είναι σωστή για σένα, αλλά για κάποιο λόγο δε θα κρατήσει για πάντα". Ποια είναι η γνώμη σας ;

-Ίσως γιατί δεν είναι όλοι άξιοι αυτού του συναισθήματος. Δεν είναι όλοι ικανοί να κρατάνε τα δώρα της ζωής που εκείνη γενναιόδωρα χαρίζει.

-Η Μαρί Κιουρί, όταν προσπάθησαν να την εμποδίσουν να παραλάβει το δεύτερο Νόμπελ της, είπε: "Το βραβείο απονεμήθηκε για την ανακάλυψη του ραδίου και του πολωνίου. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της επιστημονικής μου δουλειάς και της προσωπικής μου ζωής. Δεν μπορώ να δεχθώ...ότι η εκτίμηση της αξίας της επιστημονικής μου εργασίας μπορεί ν επηρεαστεί από συκοφαντίες για την προσωπική μου ζωή." Σήμερα, πιστεύετε έχει αντίκτυπο η προσωπική ζωή κάποιου αναγνωρίσιμου προσώπου στην επαγγελματική του εξέλιξη και αποδοχή ;

-Σαφώς επηρεάζει η προσωπική ζωή κάποιου δημοσίου προσώπου στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης απέναντί του. Δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό ή παράλογο. Σαφώς τα κριτήρια δεν είναι τα ίδια με τα κριτήρια εκείνης της εποχής . Ευτυχώς στις μέρες η ανεντιμότητα έγκειται αλλού και όχι αν θα συνάψεις ας πούμε μία εξωσυζυγική ή παράνομη σχέση. Αλλά κι αυτό είναι σχετικό. Έχουμε δει ανθρώπους που χρωστάνε εκατομμύρια στο δημόσιο και συνεχίζουν ανενόχλητοι την επαγγελματική τους ανέλιξη.

-"Εφημερίς των Κυριών". Μια ιδιαίτερη παράσταση που ανεβάσατε πριν λίγους μήνες και επαναλάβετε στις 10 Φεβρουαρίου, καθώς είχε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Ένα ξεχασμένο έντυπο του 19ου αιώνα- για την ακρίβεια, το πρώτο φεμινιστικό έντυπο. Όπως διάβασα σε ανάρτηση στο προφίλ σας, με τον ίδιο τίτλο και την ίδια γραμματοσειρά ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής το ίδιο έργο. Κάποιος διαδικτυακός σας φίλος, μάλιστα, το χαρακτηρίζει αντιδεοντολογικό. Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας γι`αυτό.

-Η «Εφημερίς Των Κυριών» είναι ένας μεγάλος μου έρωτας. Η μελέτη αυτού του σημαντικού θησαυρού της νεοελληνικής γραμματείας μου δίνει μεγάλη χαρά. Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα να γράφω αυτή την παράσταση που είναι βασισμένη στην έρευνα και στη μελέτη της εφημερίδας αυτής έχοντας συνείδηση ότι αυτό το θέμα δεν θα αφορά πολλούς. Προς μεγάλη μου έκπληξη, έπεσα έξω. Ο κόσμος την αγκάλιασε και η ζωή μού απέδειξε ότι δεν υπάρχουν συνταγές επιτυχίας αλλά ειλικρινείς εκφράσεις αυτοπραγμάτωσης που κάποια στιγμή δικαιώνονται. Η «Εφημερίς Των Κυριών» είναι μια ωραία ιστορία που αξίζει να τη διηγούμαστε και να συνειδητοποιούμε πόσο ωραία πράγματα μπορούμε να καταφέρουμε αν είμαστε ενωμένοι και αφοσιωμένοι σε έναν ιερό σκοπό.

Όσο για την άλλη παράσταση έχω απαντήσει ήδη με μια επιστολή στο blog του κυρίου Αντώνη Μποσκοίτη «Άσματα και Μιάσματα». Δε θα ασχοληθώ άλλο. Ο νοών νοήτω.

-Σπουδάσατε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Πότε και γιατί αποφασίσατε να αλλάξετε πορεία ;

-Από το τέταρτο ήδη έτος άρχισα τις καλλιτεχνικές «παράνομες’ δραστηριότητες. Με το που πήρα το πτυχίο αφέθηκα στη ροή της ζωής οδηγούμενη από τα «θέλω» μου δεν αποφάσισα τίποτα, με πήγαινε αυτή όπου ήθελε.

-Με το τραγούδι “Χωρίς εσένα” αποσπάσατε το 3ο βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2005. Μέσα από αυτό ξεχωρίσετε και σας αγάπησε ο κόσμος. Ποια θεωρείτε ότι ήταν τα στοιχεία που έκαναν τη συμμετοχή σας να αγγίξει την κορυφή;

-Νομίζω ότι ο λόγος που αγαπήθηκε αυτό το τραγούδι ή που μισήθηκε αντιστοίχως ήταν η ειλικρίνειά του και τίποτ άλλο. Άλλοι την αγαπούν άλλοι τη σιχαίνονται.

-Το 1999 συμμετείχατε στον κύκλο παραστάσεων "Όλοι μαύρα κι ένα πιάνο"του Σταμάτη Κραουνάκη με τη "Δυσδαιμόνα". Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία σας και πως ποια "μαθήματα" πήρατε από τον Σταμάτη Κραουνάκη;

-Είχα πάει σε μια οντισιόν που έκανε τότε ο Σταμάτης. Θα παρουσίαζε κάποια σεμινάρια έκφρασης τραγουδιού. Δεν ήξερα ότι πίσω από αυτή την αθώα οντισιόν κρυβόταν μια φοβερή «Σπείρα Σπείρα». Έμαθα πολλά απ τον Κραουνάκη και του είμαι ευγνώμων. Ένα από αυτά: το να εργάζομαι ατέλειωτα , ασταμάτητα με πάθος και χωρίς ανάσα για κάτι που αγαπώ και θέλω. Όπως αυτός!

-Έχετε συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες. Ποιον ξεχωρίζετε και γιατί;

-Έναν θέλετε; Δύσκολο . Θα πω μερικούς : Ξεχωρίζω το Βαγγέλη Γερμανό , την Τάνια Τσανακλίδου, τον Αντώνη Τουρκογιώργη, τη Μαριανίνα Κριεζή. Έχουν όλοι μια εφηβικότητα και μια ακομπλεξάριστη στάση απέναντι στην τέχνη.

-Ποιός είναι ο ρόλος του έρωτα στη ζωή σας και μέχρι που θα φτάνατε για ένα μεγάλο έρωτα;

-Μέγιστος!!!

-Πιστεύετε ότι ο έρωτας έχει διάρκεια και αν λήξει μπορεί να αναγεννηθεί;

-Το «αιώνια ερωτευμένοι» υπάρχει και δεν είναι με την έννοια της καψούρας αλλά με μία αναβάθμιση του Έρωτα σε θαυμασμό και ταύτιση με τον άλλον.

-Τι χρειάζεται για να γίνει ο έρωτας αγάπη; Πόσο δύσκολο είναι κατά τη γνώμη σας;

-Όταν ο Έρωτας καθαρίσει από τον εγωισμό τότε γίνεται αγάπη. Δύσκολο αλλά τα δύσκολα είναι και όμορφα.

-"Αν τύχει και μ’ερωτευτείς

πολλά μπορεί να υποστείς,

απ’τις αρχές θα ’ναι μεγάλες οι κυρώσεις..." Τί συμβαίνει σε εσάς όταν ερωτεύεστε ;

-Με πονάει το στομάχι , μου κόβεται η όρεξη και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ στη δουλειά μου. Κοινώς …χάλια.

-"Γιατί έχεις ήδη ζωή στρωμένη

και θα `ταν κρίμα να χαθεί,

η φυλακή σου σε περιμένει να πας εκεί. "τραγουδάς στο "Διακριτικά". Μια συμβιβασμένη ζωή που πιστεύετε ότι μπορεί να οδηγήσει ;

-Συμβιβασμένη ζωή θα πει ότι δεν πραγματοποίησες τα όνειρά σου, τα «θέλω» σου. Αυτό οδηγεί σε ένα υπαρξιακό αδιέξοδο.

-"Μίλησέ μου για φεγγάρια, κέρασέ με παγωτό

Πήγαινε με σπίτι κι αν θες ανέβα για ποτό

Γέμισέ μου λίγα βράδια, τόσο μου είναι αρκετό

Μόνο να χαρείς, μη μου πεις σ’ αγαπώ..." Πότε θεωρείτε ότι έχει κάποιος το δικαίωμα να πει "Σ`αγαπώ`;

-Πάντα μπορεί να το πει κάποιος το «σ αγαπώ» και από σένα εξαρτάται αν θες να το πιστέψεις ή όχι.

 

-"Υπάρχει κάποιος στη γη

που `ναι το άλλο μου μισό

Υπάρχει κάποιος στη γη

που τον αγαπώ..."Πόσο εύκολο είναι να βρεθεί αυτό το "άλλο μισό" και ποιες είναι για εσάς οι ενδείξεις ότι έχει βρεθεί;

-Να σας πω, αυτόν τον στίχο τον είχα γράψει πιτσιρίκα. Τον έχω ήδη αποκηρύξει. Αντ’ αυτού έγραψα ένα άλλο τραγούδι που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα και λέγεται «το ολόκληρό μου». Δεν έχουμε ανάγκη από μισά αλλά από ολόκληρα.

-Από τις εμπειρίες που είχατε έως σήμερα, υπάρχει κάτι για το οποίο έχετε μετανιώσει ;

-Μετανιώνω αν έχω αδικήσει κάποιον, αν δεν έχω προσπαθήσει όσο πρέπει, αν δεν έχω παλέψει κάτι μέχρι τέλους αν έχω χάσει το χρόνο μου σε μπούρδες, αν έχω εμπιστευτεί αφελώς κάποιον κι μ έχει πιάσει κορόιδο …Μετανιώνω για αρκετά πράγματα και τσαντίζομαι επίσης αλλά στο τέλος ξέρω ότι αυτό θα μου βγει σε καλό. Θα βελτιωθώ.

-Στις αποφάσεις σας σάς κυριεύει η λογική ή το συναίσθημα;

-Και τα δύο!

-Ποιά είναι η μεγαλύτερή σας φοβία;

-Είναι ο ίδιος ο φόβος.

-Τί απεχθάνεστε περισσότερο από όλα στη ζωή σας;

-Την ανεντιμότητα.

-Ποιον στίχο ποιήματος ή τραγουδιού (εκτός από δικά σας)

αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

-«Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως τη θέλεις,

Τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις…

Όσο μπορείς- Κ Καβάφης

-Ποιοι είναι οι ήρωές σας στην πραγματική ζωή;

-Οι ήρωές μου είναι κάποιοι δάσκαλοι που προσπαθούν μέσα από αντίξοες συνθήκες , σε απομακρυσμένες περιοχές ,σε κοινωνίες εκφυλισμένες από το κυνήγι του κέρδους να διαμορφώσουν χαρακτήρες, σωστούς πολίτες και να δώσουν βάσεις στα παιδιά με πολλές στερήσεις και προσωπική δουλειά.

-"Νόμιζα πως είχα βρει της ευτυχίας τη συνταγή

και ήμουνα τ’ομολογώ περήφανη πολύ

είχα βρει σπίτι σύζυγο δουλειά στρωμένη

κι ένα τζιπ στα πεζοδρόμια να ανεβαίνει

Είχα κάνει τη δεξίωση του γάμου σ’ένα κτήμα

μα δε το’χα καταλάβει ότι ήμουν το θύμα"...

Τί είναι για εσάς ευτυχία;

-Είναι η καθημερινή μου ρουτίνα: ο καφές το πρωί με το τσιγάρο, το διάβασμα, το γυμναστήριο, οι θόρυβοι στη γειτονιά, τα νιαουρίσματα των γατιών ,η φουρνάρισσα που μου δίνει κι ένα επιπλέον ψωμάκι δώρο, το τραγούδισμα του καναρινιού, το «καλημέρα !τι κάνετε ;καλά ευχαριστώ!»


-Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα ζωής που έχετε πάρει μέχρι στιγμής;

-Να ελπίζεις κάπως λιγότερο, να μετανιώνεις κάπως λιγότερο, να αγαπάς κάπως περισσότερο. Να μην εγκλωβίζεσαι ποτέ στις μη πραγματικές διαστάσεις του χρόνου ,στο παρελθόν και στο μέλλον αλλά να προσπαθείς να κατοικείς όσο γίνεται στο παρόν και να το αποδέχεσαι με αγάπη.

-Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να προσθέσετε για τη δουλειά, τη ζωή σας ή οτιδήποτε άλλο;

-Θα ήθελα να αφήναμε τον υπολογιστή και ν’ ανταμώναμε εκεί έξω δημιουργώντας τη δική μας ωραία ιστορία κόντρα στο σύστημα που μας θέλει απομονωμένους και ευάλωτους στην κατάθλιψη και την απραξία.

-Σας ευχαριστώ πολύ!

-Κι εγώ σας ευχαριστώ!


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.