• BUZZ
  • Συνέντευξη
  • Η ΣΟΦΙΑ ΣΕΪΡΛΗ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ 'ΕΝΑΤΟ ΓΑΜΟ' ..ΤΗΣ
Η ΣΟΦΙΑ ΣΕΪΡΛΗ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ 'ΕΝΑΤΟ ΓΑΜΟ' ..ΤΗΣ

Η ΣΟΦΙΑ ΣΕΪΡΛΗ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ 'ΕΝΑΤΟ ΓΑΜΟ' ..ΤΗΣ


5.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

"Η μεταμόρφωση , αυτή η μεταφορά στον εκάστοτε ρόλο, με γοητεύει πολύ. Είναι βαρετό να παίζω τον εαυτό μου".


- Ενσαρκώνετε τη γηραιά κυρία στο έργο Ο ΕΝΑΤΟΣ ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ της Λείας Βιτάλη. Τι ήταν αυτό που σας γοήτευσε σ’ αυτήν την ηρωίδα που χαρακτηρίζεται ως «τέρας»;

Σοφία Σεϊρλή: Ίσως το ότι έπρεπε να αντιμετωπίσω "ένα τέρας"! Στη ζωή άλλωστε έχουμε ένα σωρό τέρατα γύρω μας που μάλιστα την καθορίζουν. Και είναι πάντα γοητευτικό για έναν ηθοποιό να παίζει εντελώς κόντρα ρόλους. Ίσως πάλι να ήθελα να παίξω την "Επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας" του Ντύρενματ ε, και να! είχα την ευκαιρία να αντιμετωπίσω αυτήν την ηρωίδα, την Κλαίρη Τσαχανασιάν, μέσα από το έργο της Λείας Βιτάλη, δοσμένο με σουρεαλιστικό τρόπο που μου αρέσει πολύ.

- Είναι από τις λίγες φορές, αν δεν κάνω λάθος, που σας είδαμε πρόσφατα σε έναν κωμικό ρόλο και μάλιστα σαρδόνια κωμικό. Πώς το αντιμετωπίσατε αυτό;

ΣΣ: Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που παίζω κωμικό ρόλο....ξεκίνησα με το Ελεύθερο θέατρο, και στη συνέχεια μέσα στα 40 χρόνια θέατρο έχω παίξει πολλούς κωμικούς ρόλους, (πχ. "Αν μια νύχτα του χειμώνα" του Ντε Φιλίπο σε σκηνοθεσία Παπαβασιλείου, η "Σε στενό οικογενειακό κύκλο" του Οστρόφσκι σε σκηνοθεσία Ν.Μαστοράκη κ.α.). Αλλά ακόμη και σε δραματικούς ρόλους πάντα υπήρχαν κωμικές αποχρώσεις - στον χώρο θεωρούμαι κατ' εξοχήν κωμική ηθοποιός - είμαι πολύ έτσι και στην πραγματική ζωή...Τώρα εδώ είναι πιο εντυπωσιακό, γιατί έβγαλα αυτό το γκροτέσκο στοιχείο που έχει ο ρόλος.

- Πιστεύετε πως η ηρωίδα που ερμηνεύετε παρ’ όλη της τη σατανικότητα, έχει μια ανθρώπινη πλευρά που αναζητά την αγάπη;
ΣΣ: Ναι βέβαια έχει μια ανθρώπινη πλευρά, γι' αυτό και έχει ενδιαφέρον ως ρόλος γιατί είναι σύνθετος. Είναι το "τέρας", η στυγνή επιχειρηματίας του σήμερα, και συγχρόνως το προδομένο κορίτσι των 17 χρόνων που θέλει να ξαναφτιάξει το δάσος της νιότης της για να ζήσει με τον τότε αγαπημένο της.
Τρεις ρόλοι σε έναν, που εναλλάσσονται συνεχώς.

- Βλέποντάς σας πάνω στη σκηνή η μεταμόρφωσή σας είναι εντυπωσιακή. Πώς το καταφέρατε αυτό;
ΣΣ: Μα η μεταμόρφωση είναι που με γοητεύει σαν ηθοποιό, αυτή η μεταφορά στον εκάστοτε ρόλο - είναι πολύ βαρετό να παίζω τον εαυτό μου.

- Έχετε κάνει αρκετούς μονολόγους τα τελευταία χρόνια. Πόσο δύσκολο για έναν ηθοποιό είναι να βρίσκεται μόνος του πάνω στη σκηνή; Και τι σας έχει κερδίσει σ’ αυτό;
ΣΣ: Καθαρούς μονολόγους δηλαδή μόνη στην σκηνή έχω κάνει 8 με τον τωρινό. "Δύσκολες Νύχτες" της Μέλπως Αξιώτη το 1992 (σταθμός στην καριέρα μου), η "Ομορφάσχημη" του Ν.Καχτίτση το 2004, η "Τζάκυ" της Ε. Γέλινεκ το 2010, "Η Μεταμόρφωση της Χρυσσαλίδας" Φεστιβάλ Αθηνών 2011, "Ευγενείς Αγωνίες" του Σ.Σαμπάνη το 2012, "Διαδρομές - Μέλπω Αξιώτη" 2013, "Η Σονάτα του Σεληνόφωτος" του Γ.Ρίτσου το 2016.
Τρομερά δύσκολο για τον ηθοποιό ο μονόλογος, στηρίζεται ολη η παράσταση μόνο σέ σένα! Τεχνική και αντοχή, ενέργεια, ροή και αμεσότητα στο φούλ. Αυτό είναι και το μεγάλο κέρδος!!
Αλλά είναι μεγάλη μοναξιά και εμένα μ' αρέσει να μοιράζομαι, να παίρνω και να δίνω στον η στους αλλους ηθοποιούς. Λεω λοιπόν να σταματήσω να μονολογώ μετά τον Ενατο Γάμο της Γηραιάς Κυρίας.....

- Ποιον ρόλο επιθυμείτε που ακόμη δεν έχετε παίξει στη σκηνή και στη ζωή;
ΣΣ: Στην ζωή «να είμαι ο εαυτός μου» που προσπαθεί να γίνεται καλύτερος.
Στο θέατρο τους λίγους ρόλους που επιθύμησα είτε τελειώσανε ηλικιακά, είτε παίχτηκαν πολύ, οπότε δεν ονειρεύομαι....όμως επειδή είμαι λάτρης του ταξιδιού και της περιπέτειας - και το θέατρο είναι αυτά για μένα - είμαι ανοιχτή και σε αναμονή! Εξάλλου δεν ήμουνα ποτέ κυνηγός ρόλων αλλά συνθηκών.

- Πείτε μας δυο λόγους γιατί ο θεατής αξίζει να δει αυτήν την παράσταση;
ΣΣ: Η Λεία Βιτάλη έχει εμπνευστεί από την ηρωίδα του Φρ.Ντύρενματ και μέσα από αυτήν μιλάει για την μάστιγα της εξουσίας, για την απληστία και τον άκρατο καπιταλισμό, για το χρήμα που πάντα και τα πάντα εξαγοράζει, για την κρίση στην Ελλάδα του σήμερα - η Κλαίρη Τσαχανασιάν, 120 ετών, έρχεται στην χώρα μας για να τελέσει τον Ένατο γάμο της με τον νεκρό (!) εραστή της - με ένα τρόπο σουρεαλιστικό και διασκεδαστικό!
Αυτά είναι, όπως φαίνεται, που ενδιαφέρουν και αρέσουν στον θεατή!


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.