• BUZZ
  • Συνέντευξη
  • Λ. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ: 'Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΡΟΠΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ'
Λ. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ: 'Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΡΟΠΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ'

Λ. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ: 'Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΡΟΠΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ'


5.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

Τα γαλάζια μάτια της σε αφοπλίζουν και η αύρα της σε ηρεμεί. Στη σκηνή, είναι καλύτερη από κάθε φορά. Η Λένα Παπαληγούρα, είναι μία από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της, με σπουδαίες συνεργασίες στο θέατρο κι ερμηνείες έντονες και εκρηκτικές. Είναι μια υπέροχη σύζυγος και μητέρα 2 αξιολάτρευτων παιδιών, ενώ συνεχίζει να κάνει το όνειρο της επάγγελμα. Μιλήσαμε για την επιτυχημένη τόσα χρόνια "ΚΑΤΕΡΙΝΑ" που σταματημό δεν έχει, για τη ζωή και τη δουλειά της σε covid εποχή, αλλά και για τα μελλοντικά της βήματα στο θέατρο.


- Η «ΚΑΤΕΡΙΝΑ» σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, ξεκίνησε πάλι το ταξίδι της φέτος το καλοκαίρι, μετά από μία επιτυχία χρόνων. Ποια τα στοιχεία αυτής της παράστασης που την έκαναν τόσο ξεχωριστή στα μάτια των θεατών;
- Αλήθεια δεν ξέρω. Σίγουρα για μένα αυτή η παράσταση είναι ένα μοναδικό ταξίδι που δεν τελειώνει. Νιώθω συνέχεια ότι έχω κι άλλα πράγματα να ανακαλύψω, ότι μπορώ να μπω σε μεγαλύτερο βάθος. Και όπου κι αν παίζουμε, η ανταπόκριση του κόσμου είναι τεράστια και συγκινητική . Είναι απίστευτο! Είναι σαν το ίδιο το κείμενο, η γενναιοδωρία και η βαθιά ευαισθησία του Κορτώ, να αφηγηθεί την αληθινή ιστορία της μητέρας του, να μη μας αφήνει να σταματήσουμε να παίζουμε την παράσταση. Η χημεία μας και το γεγονός ότι τόσα χρόνια μετά έχουμε πια γίνει σαν μια οικογένεια, το ίδιο το θέμα του έργου που είναι σίγουρα δύσκολο αλλά και το πως, μέσα από την ματιά του Γιώργου Νανούρη, στην παράσταση εναλλάσσεται το χιούμορ με το δράμα, το φως με το σκοτάδι, είναι επίσης, ίσως, στοιχεία που συντελούν στην ιδιαιτερότητα της «ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ».

- Είναι η τελευταία φορά που ανεβαίνει ή θα την απολαύσουμε ξανά;
- Κάθε φορά λέω ότι είναι η τελευταία , αλλά ποτέ δε ξέρεις.. Ίσως κάνουμε και τον χειμώνα μια μικρή σειρά παραστάσεων .

- Αν συναντούσες την ηρωίδα από το βιβλίο του Κορτώ, τι θα της έλεγες;
- Όλα. Και τίποτα. Θα την έπαιρνα μια αγκαλιά.

- Μητέρα, σύζυγος, ηθοποιός. Ποιος ρόλος είναι ο πιο σύνθετος και γιατί;
- Νομίζω ο συνδυασμός τους. (γέλια) Κάθε ρόλος είναι σύνθετος και πολύ γοητευτικός. Ευγνωμονώ τη ζωή που μου έχει χαρίσει μια υπέροχη οικογένεια και που ακόμα σε τόσο δύσκολους καιρούς, μπορώ να κάνω τη δουλειά που επέλεξα και που αγαπώ.

- Τι είναι αυτό που σε τρόμαξε περισσότερο κατά την περίοδο της καραντίνας και πώς το διαχειρίστηκες;
- Να είμαστε καλά. Το παιδί μου, το παιδί που είχα μέσα μου, γιατί τότε ήμουν έγκυος, ο άνδρας μου, οι γονείς μας. Προσπαθούσα να παραμένω ψύχραιμη και προσέχαμε όλοι πολύ. Ακόμα αυτό κάνουμε...

- Θέατρο στην εποχή του Covid-19. Ποια τα συναισθήματα σου;
- Έρχονται ημέρες πολύ δύσκολες για το θέατρο. Είναι πολύ πιθανό να μην μπορέσουμε για καιρό να επιστρέψουμε σε μια «κανονικότητα». Η πολιτεία οφείλει να βρει τρόπο στήριξης των ανθρώπων της τέχνης. Εάν δε γίνει αυτό, οι άνθρωποι του εγχώριου πολιτισμού κινδυνεύουν με αφανισμό. Αναρωτιέμαι στα αεροπλάνα και τα καράβια ο ιός δεν κολλάει αλλά στα θέατρα, όπου υπάρχει μάλιστα αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων και βαθύ αίσθημα ευθύνης, κολλάει;

- Πώς οφείλει να απαντήσει η τέχνη σε όλη αυτή την κατάσταση; Θεωρείς ότι έχει το βήμα που της αρμόζει;
- Φοβάμαι πολύ και κυρίως αδυνατώ να συλλάβω, ακριβώς, αυτό που ζούμε. Ο τομέας του πολιτισμού πλήττεται όσο κανείς. Η τέχνη πρέπει να έχει το βήμα που της αρμόζει. Και οι άνθρωποι της τέχνης πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται. Υπάρχουν τεχνικές λύσεις με μη απαγορευτικό κόστος που αναγνωρίζουν όχι μόνο τους κινδύνους, αλλά και το βάλσαμο της τέχνης στις ψυχές, ακόμη και την αξία των συμβολισμών της.

- Τι έχει αλλάξει στη Λένα, μετά τον ερχομό των παιδιών, στη ζωή της;
- Τα πάντα. Η ύπαρξη μου ολόκληρη. Οι προτεραιότητες μου, ο τρόπος σκέψης.

- Αν σου έλεγα να δώσεις έναν τίτλο στην εποχή μας ποιος θα ήταν αυτός και γιατί;
- Δανείζομαι τον τίτλο από ένα άρθρο του πάντα σπαρακτικού Ηλία Μαγκλίνη, από την εφημερίδα Καθημερινή. Το διάβασα προχθές και με τάραξε. «Καλοκαίρι στην άρρωστη πόλη».

- Κορονοϊού επιτρέποντος, που θα σε απολαύσουμε τον επικείμενο θεατρικό χειμώνα;
- Ύστερα από κάποιες παραστάσεις της «ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ» θα είμαι στο Εθνικό Θέατρο στην παράσταση «ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», που θα σκηνοθετήσει ο Γιώργος Νανούρης. Χαίρομαι παρά πολύ γιατί θα ξανασυναντηθώ με τον Γιώργο, αλλά και μ' ένα θίασο ανθρώπων που θαυμάζω παρά πολύ, σ' ένα έργο και έναν ρόλο που αγαπώ ιδιαίτερα. Ύστερα θα είμαι στο «ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΛΗΡ», που θα σκηνοθετήσει ο Νίκος Μαστοράκης, για να κάνω τον ρόλο της «Κορδέλιας», της μικρότερης και σοφότερης κόρης του «Ληρ»-Πέτρου Φιλιππιδη, και το καλοκαίρι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα βρεθούμε με τον Γιώργο Νανούρη στη μαγική Επίδαυρο με την «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΤΑΥΡΟΙΣ», που αναβλήθηκε φέτος λόγω κορονοϊού.

 

Φωτογραφία: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.