• BUZZ
  • Συνέντευξη
  • ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΟΛΗ: 'ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ'
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΟΛΗ: 'ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ'

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΟΛΗ: 'ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ'


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Σάββατο, 20/10/2018 10:38
  • Κατηγορία: Νέα

Ένας πρίγκιπας περήφανος μα αλαζονικός, που η ζωή του επιφυλάσσει σκληρή τιμωρία: πρέπει να μάθει να κάνει το καλό, να αγαπήσει και να αγαπηθεί, να γίνει ήρωας, να θυσιαστεί και ακριβώς επειδή αγάπησε να σωθεί! Το παραμύθι "Η Πεντάμορφη και το Τέρας" της Γαλλίδας μυθιστοριογράφου Γκάμπριελ-Σουζάν
Μπαρμπό ντε Βιλενέβ, ζωντανεύει, στη σκηνή χάρη στη Μαριάννα Τόλη, που το έχει διασκευάσει και το σκηνοθετεί.

Μετά τον Μολυβένιο Στρατιώτη, στην Πεντάμορφη και το Τέρας. Συμπεραίνω ότι σας γοητεύουν τα κλασικά παραμύθια. Γιατί;

Με γοητεύουν τα παραμύθια που εξάπτουν την φαντασία μου και έτσι μου επιτρέπεται να τα επεξεργαστώ έτσι ώστε να εξάψουν και την φαντασία των θεατών, μικρών και μεγάλων. Τα κλασσικά παραμύθια όπως και τα κλασσικά έργα έχουν πάντα φανερά η κρυμμένα, πολλά μηνύματα, με συγκινεί η ιστορία τους και αυτό που προέχει σε μία στείρα και σκληρή εποχή σαν την δική μας είναι να θυμίζω στα παιδιά πως κάπου μέσα τους υπάρχει η αγάπη, η μεγάλη αυτή συγκινητική αγάπη που είναι το κύριο θέμα των έργων αυτών. Ίσως βιώνοντας αυτή την θεατρική εμπειρία να μπορέσουν να αφήσουν την καρδιά τους ελεύθερη και ανοιχτή για να νοιώσουν όλα αυτά τα μαγικά συναισθήματα που μας φέρνουν πιο κοντά στην αλήθεια, στον εαυτό μας και στην μαγεία της τέχνης.

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παράστασης που ανεβάζετε φέτος;

Είναι μια πολυσύνθετη και πολύπλοκη παραγωγή που βασίζεται πρώτα από όλα στην εξαιρετική ομάδα της παιδικής σκηνής που πάντα ξεσηκώνει τον κόσμο με την αγάπη της και τον ενθουσιασμό της. Έπειτα είναι τα τεχνικά μέσα που πληθαίνουν κάθε χρόνο, δεν ξέρω πως και γιατί, όλο και κάτι καινούριο προστίθεται στις παραγωγές μας. Χαρακτηριστικά είναι τα ιδιόρρυθμα κουστούμια, αυθεντικά από το Τιρόλο και οι ειδικές κατασκευές για τις ανάγκες αυτού του έργου (κηροπήγια, τσαγιέρες, ρολόγια κλπ.) επίσης οι εκπλήξεις των προβολών 3D που φέρνουν το παιδί πιο κοντά στην σημερινή τεχνολογία και έτσι ανάγλυφα μπορεί να παρακολουθήσει το έργο και να του μείνει χαραγμένο στην μνήμη του.

Τι πιστεύετε ότι προσφέρει στο παιδί μία καλοδουλεμένη θεατρική παράσταση;

Όσο πιο κοντά πλησιάζουμε στην τελειότητα και όσο βάζουμε την καρδιά μας να την αγγίξει τόσο πιο πολύ ένα παιδί και ο γονιός που το συνοδεύει μπορεί να εκτιμήσουν την προσπάθεια, τον κάματο, των δημιουργών του και να συγκεντρωθούν στο θέαμα, στα νοήματα και να συγκινηθούν. Τα παιδιά πια μπορούν να παρακολουθήσουν στον κινηματογράφο ότι καλύτερο υπάρχει από την άποψη της τεχνικής αρτιότητας. Για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την προσοχή τους πρέπει να τους δώσουμε την αλήθεια μας με μεγάλη γενναιοδωρία και με μια κάποια πρωτοτυπία που ίσως να μην την έχουν ξαναδεί. Πρέπει να συν-δημιουργήσουμε μαζί τους ένα καινούριο θέαμα που να τους αγγίξει κατευθείαν στην καρδιά. Δεν θέλουμε τόσο να τα εντυπωσιάσουμε όσο να τα συγκινήσουμε. Αυτό το καταφέρνει μια καλοδουλεμένη παράσταση που κάνει υπερβάσεις.

Ποιά είναι κατά τη γνώμη σας τα κριτήρια με βάση τα οποία ο γονιός θα πρέπει να επιλέγει το θέαμα στο οποίο θα πάει με το παιδί του;

Ένα κατάλληλο θέαμα πρέπει να πληρεί κάποιες προϋποθέσεις και να έχει κάποια προϊστορία. Υπάρχουν αμέτρητες παιδικές σκηνές που άλλες έχουν σοβαρά κίνητρα ύπαρξης και άλλα δεν έχουν. Οι γονείς δεν πρέπει απαίδευτα να πηγαίνουν τα παιδιά τους τυχαία σε κάποια παράσταση γιατί αν δεν είναι κατάλληλη το παιδί μπορεί να χάσει τον ενδιαφέρον του για το θέατρο και αυτό θα είναι ολέθριο. Η τέχνη είναι το εισιτήριο μας για μια καλύτερη ζωή. Θα πρέπει να ρωτούν και να μαθαίνουν πριν αποφασίσουν. Άλλο τίποτα δεν μπορώ να πω χωρίς να εμπλακώ σε μία συζήτηση που θα πρέπει να εμπλέξει και την πολιτεία για να λυθεί το πρόβλημα.
Σας ευχαριστώ.

 Χρίστος Καλουντζόγλου - ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

 


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.