Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ ΣΤΟ ONLYTHEATER

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ ΣΤΟ ONLYTHEATER


4.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

Ο Ιωάννης Παπαζήσης αποκαλύπτει τα μυστικά της ΑΣΤΡΟΦΕΓΓΙΑΣ, που παρουσιάζεται στο θέατρο Χώρα.

- Πότε ήρθες για πρώτη φορά σε επαφή με την Αστροφεγγιά; Τι σε συγκινεί σε αυτό το βιβλίο;
Φέτος τον Μάιο με πήρε τηλέφωνο ο Πέτρος Ζούλιας και μου είπε ότι θέλει να μεταφέρει στο θέατρο το μυθιστόρημα του Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου στο θέατρο. Το διάβασα, μου άρεσε και είπα αμέσως ναι. Με συγκινεί ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο Παναγιωτόπουλος τους χαρακτήρες. Ενώ δείχνει να τους αγαπάει και να τους γνωρίζει, την ίδια στιγμή νομίζεις ότι γράφει για αυτούς σαν να θέλει να φύγει μακριά από όλους. Κάτι σαν μια σχέση αγάπης και μίσους.

- Οι μεταφορές των λογοτεχνικών έργων είναι δύσκολες. Πόσο κοντά στο βιβλίο είναι η παράστασή σας;
Νομίζω πως ο Πέτρος έχει κάνει μια πολύ καλή διασκευή του έργου. Αν δεν ήξερα ότι την έκανε αυτός, θα μπορούσες εύκολα να με πείσεις ότι είναι του ίδιου του Παναγιωτόπουλου. Νομίζω ότι όποιος έχει διαβάσει το μυθιστόρημα, θα δει τον κόσμο του βιβλίου να ζωντανεύει μπροστά του.

- Στο έργο περιγράφεται η πορεία της ενηλικίωσης με ένα τρόπο. Τι χάνουν και τι κερδίζουν αυτά τα πρόσωπα;
Ό, τι χάνουμε όλοι μας: τη νιότη, την ομορφιά, τα όνειρα, τη σιγουριά πως όλα θα πάνε καλά. Και πάνω απ’ όλα την ελπίδα, κάτι που είναι γνώριμο στην εποχή που ζούμε. Μάλλον είμαστε όλοι μας παιδιά της «Αστροφεγγιάς».

- Πώς επηρεάζει η περιρρέουσα κοινωνική και πολιτική ατμόσφαιρα τις συμπεριφορές αυτών των νέων; Ποιες ομοιότητες βλέπεις με τη σημερινή εποχή;
Ο Παναγιωτόπουλος είναι ένας συγγραφέας που δεν χαϊδεύει τους ήρωές του, ίσα ίσα τους αφήνει να αναπνέουν στον πραγματικό κόσμο που έχουν επιλέξει να βαδίζουν. Οι ομοιότητες με το σήμερα είναι τρομακτικές.

- Εσύ υποδύεσαι τον Δημήτρη Πετρόπουλο…
Ναι, είναι ένας νέος, μάλλον από φτωχή οικογένεια, αλλά είναι ο τύπος που λέμε ότι έχει μπάρμπα». Ένας άνθρωπος πολύ γνώριμος στην ελληνική κοινωνία. Είναι αυτός που θα έκανε τα πάντα για φτάσει ψηλά σε ό, τι και αν έχει βάλει στόχο. Ωραίος; (γέλια)

- Τι πρέπει να αφήσεις πίσω για να μεγαλώσεις; Πώς βίωσες εσύ αυτή την «περιπέτεια»;
Δεν ξέρω… Δεν πρόκειται να αφήσω να συμβεί κάτι τέτοιο ούτε σε εμένα, ούτε στους ήρωες που υποδύομαι. Μην ρωτήσεις γιατί. Έτσι θέλω.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.