Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΡΕΚΑΣ ΚΑΙ ΤΟ STAND UP COMEDY

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΡΕΚΑΣ ΚΑΙ ΤΟ STAND UP COMEDY


4.9/5 κατάταξη (9 ψήφοι)

Ο Μιχάλης Πρέκας στα 21 του χρόνια αποφάσισε να συνδυάσει το Αθλητικό Management, με την κωμωδία και το stand up comedy. “Η αλήθεια είναι πως από πολύ μικρός μου άρεσε να κάνω τον κόσμο να γελάει. Το θεωρούσα μεγάλο κατόρθωμα να “κλέβεις” ένα γέλιο από τον κόσμο”. Μας λέει ο Μιχάλης, ο οποίος δεν ήξερε σύμφωνα με τα λεγόμενα του δεν ήξερε που θα μπορούσε να διοχετεύσει αυτή την δημιουργική του διάθεση, πέρα από τους φίλους και τους γνωστούς του. Την δυνατότητα του την έδωσε ένας επαγγελματίας του είδους ο Άγγελος Σπηλιόπουλος.
Με άλλους νέους κωμικούς έχουν δημιουργήσει την κωμική ομάδα stand up Comedy “ΝαίΚούλΈκλεισε”, τους οποίους πέρα από τις παραστάσεις τους σε θέατρα και μπαρ μπορείτε να τους παρακολουθήσετε και στο διαδίκτυο.
Πόσο δύσκολο είναι να σταθεί κανείς, σε αυτό το θεατρικό είδος που τελευταία έχει γίνει πολύ δημοφιλές κυρίως ανάμεσα στους νέους.

Πώς σκέφτηκες να ασχοληθείς με το stand up comedy; Ήταν επιθυμία σου από μικρότερος; Τι ήταν αυτό που σε ώθησε; Έχεις κάποιο κωμικό πρότυπο;

Η αλήθεια είναι πως από πολύ μικρός μου άρεσε να κάνω τον κόσμο να γελάει. Το θεωρούσα μεγάλο κατόρθωμα να “κλέβεις” ένα γέλιο από τον κόσμο. Ωστόσο το να ασχοληθώ με το είδος αυτό δεν το είχα σκεφτεί καθόλου, διότι κυρίως δεν ήξερα πως μπορείς να ασχοληθείς, που μπορείς να πάρεις λίγο χρόνο στην σκηνή δοκιμαστικά. Όταν ήμουν 1ο έτος στην σχολή μου ,και όπως όλοι οι έλληνες φοιτητές, είχα αρκετό ελεύθερο χρόνο, έγραψα το πρώτο 5λεπτο κείμενό μου. Στην επιθυμία μου για το που μπορώ να παίξω αυτό το κείμενο, έδωσε απάντηση ο εξαιρετικός κωμικός Άγγελος Σπηλιόπουλος. Ο Άγγελος παρουσίαζε μια βραδιά ανοιχτού μικροφώνου και μου είπε πως μπορούσα να έχω 5 λεπτά, όπως όλοι, σε αυτή την παράσταση.
Τώρα για τα πρότυπα, δεν θεωρώ πως έχω. Θέλοντας και μη, τείνεις να προσπαθείς στα πρότυπα σου. Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής μπορώ να πω πως υπάρχουν κωμικοί που θαυμάζω και που θα ήθελα πολύ να προσεγγίσω την ικανότητα τους στην σκηνή έστω και στο ελάχιστο. Μερικοί από αυτούς είναι: ο Στέλιος Ανατολίτης, ο Βύρωνας Θεωδορόπουλος, ο Γιάννης Ρούσσος, ο Άγγελος Σπηλιόπουλος, ο Κων. Μπούρας Μπαϊμάκος και προφανώς όλα τα μέλη των “ΝαίΚούλΈκλεισε”

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια «άνθιση» στην stand up σκηνή περισσότερος κόσμος παρακολουθεί , ενώ ολοένα και περισσότεροι νέοι κωμικοί, όπως και εσύ, προσπαθούν να μπουν στη σκηνή. Που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;

Το stand up comedy έχει αρκετά χρόνια ιστορία στην χώρα μας. Ξεκινά από τις παραστάσεις του Χάρρυ Κλυνν, συνεχίζεται στις νύχτες κωμωδία της Λουκίας Ρικάκη και στις παραστάσεις του Τζίμη Πανούση και φτάνει στα open mics και στις παραστάσεις του σήμερα. Η άνθιση του σαν είδος νομίζω ότι οφείλεται στο ότι πλέον περισσότεροι χώροι φιλοξενούν παραστάσεις stand up. Επίσης, πιστεύω πως σημαντικό ρόλο έχουν παίξει τα open mics που με ένα ελάχιστο αντίτιμο μπορείς να παρακολουθήσεις νέους και παλιούς κωμικούς να δοκιμάζουν 5 λεπτά στην σκηνή. Εκεί γεννιέται η κωμωδία! Βέβαια, αυτές οι παραστάσεις ανοιχτού μικροφώνου χρειάζονται πολύ χρόνο ως προς την οργάνωσή τους. Για αυτό θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στον υπέροχο κωμικό Βύρωνα Θεωδορόπουλο, στον εξαιρετικό Άγγελο Σπηλιόπουλο και τον ικανότατο Πάρι Ρούπο που δίνουν αρκετό από τον προσωπικό τους χρόνο τους για να πραγματοποιούνται οι παραστάσεις open mics στην Αθήνα. Όπως και στον Μάριο Δημητρόπουλο για τις αντίστοιχες παραστάσεις στην Πάτρα.

Τι είναι αυτό που σε δυσκολεύει περισσότερο με το stand up comedy;

Γενικά είναι δύσκολο να κάνεις stand up Comedy. Βλέπετε τα κείμενα τα γράφουμε εμείς,την σκηνοθεσία την κάνουμε εμείς, τα κουστούμια… Τι έκπληξη... είναι τα κανονικά μας ρούχα. Αυτό που θέλω να πω είναι πως για ότι συμβαίνει υπεύθυνος είναι ο κάθε κωμικός. Όταν μια παράσταση πάει καλά και ο κοσμός γελάει και περνάει καλά τότε όλα είναι τέλεια. Εντούτοις, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά τότε η αποτυχία είναι όλη δική σου. Εγώ τις περισσότερες φορές αισθάνομαι ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο και κατ’ επέκταση αρχίζει να αμφιβάλλω για ότι κάνω. Βέβαια, αυτές οι εμπειρίες σου δίνουν τα ερεθίσματα να γίνεις καλύτερος και να σκεφτείς τι είναι αυτό που δεν άρεσε. Πάντως αυτή η γρήγορη εναλλαγή συναισθημάτων είναι και το καλύτερο και το χειρότερο με το stand up Comedy. Θα μπορούσα να πω πως μου φαίνεται δύσκολο να γράφω αστεία, αλλά σχεδόν ποτέ δεν ξέρω ότι μόλις έγραψα αστείο. Ενώ για κάποιους ακόμα δεν έχω γράψει αστεία!

  


Ποιά είναι η αντιμετώπιση από τους παλαιότερους κωμικούς; Υπάρχει ανταγωνισμός;

Προφανώς και δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Οι περισσότεροι παλιότεροι κωμικοί αγκαλιάζουν τους νεότερους, συμβουλεύουν και δίνουν αρκετές ευκαιρίες σε όλους τους νέους κωμικούς. Για παράδειγμα, η πρώτη μου επαγγελματική παράσταση πραγματοποιήθηκε μετά από μια πρόσκληση ,του επί 20 χρόνια stand up κωμικού Κων. Ραβνιωτόπουλο, να είμαι μέρος της παραστασής του “Α! Τόσο καλά!?”, τον οποίο ευχαριστώ για την ευκαιρία. Ωστόσο, όλοι οι παλαιότεροι είναι ανοιχτοί να σε συμβουλεύσουν και να απαντήσουν σε ερωτήσεις που πραγματικά είναι άπειρες. Βέβαια, θέλει πολύ προσωπική δουλειά, η οποία όμως στην αρχή είναι δύσκολο να ξέρεις πως γίνεται. Οι παλαιότεροι, έρχονται ως νεότεροι Mister Μιγιάκη ή λιγότερο πράσινοι τζεντάι Joda.

  

Είσαι μέλος της κωμικής ομάδας ΝαίΚούλΈκλεισε. Τι είναι η ΝαίΚούλΈκλεισε και τι σημαίνει αυτό το όνομα;

Η ΝαίΚούλΈκλεισε είναι κωμική ομάδα με αντικείμενο της το stand up comedy. Είμαστε όλοι νέοι κωμικοί που θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι, να παίζουμε περισσότερο και να κυνηγήσουμε τις πιθανότητές μας να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Για ΄μενα είναι η κωμική μου οικογένεια, καθώς χαιρόμαστε όλοι με τις επιτυχίες του άλλου και πραγματικά υπάρχει θλίψη με τις στιγμιαίες αποτυχίες. Τα αδερφάκια μου, λοιπόν είναι οι: Δημήτρης Μπότσας γνωστός για τις φανταστικές του ιστορίες, ο Γιώργος Καραμανλής γνωστός για τα σύντομα αλλά υπέροχα λογοπαίγνια του, ο Σπύρος Γκιζώρης γνωστός για τα καλύτερα clean κείμενα και ο Βασίλης Ντούρος γνωστός για την μαύρη κωμωδία του, σε χρώμα χακί μια που είναι φαντάρος αυτό τον καιρό πράγμα που θέλουμε να τελειώσει γρήγορα. Συναντιόμαστε κάθε μέρα για να κάνουμε πρόβες και όλο αυτό είναι φανταστικό. Οι Παρασκευές μας βρίσκουν στο Θέατρο Διάχρονο Μαίρη Βιδάλη στις; 21:00, με καλεσμένους και άλλους κωμικούς. Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Μαίρη Βιδάλη τόσο για την στήριξη όσο και την εμπιστοσύνη την οποία μας έχει δείξει. Όσον Αφορά το όνομα “ΝαίΚούλΈκλεισε” ξέρουμε πως είναι το χειρότερο όνομα στην ιστορία των ονομάτων μετά από εκείνα των συγκροτημάτων της δεκαετίας του 80’ και 90’. Βέβαια, ανταποκρίνεται απόλυτα στην συνέπεια των μελών της στα ραντεβού τους, καθώς το όνομα αποτελείτε από τις απαντήσεις για συναντήσεις οι οποίες δεν έγιναν ποτέ! Γιατί δεν έγιναν; Γιατί ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΕ!
Πάντως η ομάδα μας έχει βοηθήσει όλους, καθώς μέσα από την κοινή δουλειά στο μοναχικό αυτό είδος, όλοι γινόμαστε καλύτεροι. Τους Ευχαριστώ πραγματικά πάρα πολύ, για όλα !

 


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.