• BUZZ
  • Συνέντευξη
  • ΣΟΦΙΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ ΣΤΗ ΣΕΜΙΝΑ ΔΙΓΕΝΗ: 'ΜΙΑ ΖΩΗ ΚΥΝΗΓΑΩ ΟΥΤΟΠΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥΣ!'
ΣΟΦΙΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ ΣΤΗ ΣΕΜΙΝΑ ΔΙΓΕΝΗ: 'ΜΙΑ ΖΩΗ ΚΥΝΗΓΑΩ ΟΥΤΟΠΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥΣ!'

ΣΟΦΙΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ ΣΤΗ ΣΕΜΙΝΑ ΔΙΓΕΝΗ: 'ΜΙΑ ΖΩΗ ΚΥΝΗΓΑΩ ΟΥΤΟΠΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥΣ!'


5.0/5 κατάταξη (20 ψήφοι)

Από απόψε η Σοφία Φιλιππίδου, ξεκινά να διηγείται στο θέατρο Αθηνών, την "Ιστορία του Πρίγκηπα της Κούμπα Τάντι". Μια θυελλώδη περιπέτεια του «ευγενή άγριου», πρίγκιπα Τάντι, ενός ακροβάτη δυο κόσμων, ενός διονυσιακού πνεύματος, που έρχεται από την Ανατολή.


-Ο πρίγκιπας σας κ. Φιλιππίδου, ερχόμενος από μια φανταστική χώρα, βρίσκεται αντιμέτωπος με την γεμάτη παθογένειες ευρωπαϊκή κοινωνία. Τι κάνει; θυμώνει, γελάει ή βάζει μπουρλότο;
Χα,χα! Θυμώνει, γελάει, εναντιώνεται, κάνει κριτική στα ήθη και έθιμα της εποχής στην Γερμανία, αλλά και ερωτεύεται και υποκύπτει στο πάθος της σάρκας. Παντρεύεται την αδελφή του -που εντέλει δεν είναι αδελφή του -και μένει στην Γερμανία, αφήνοντας πίσω τον θρόνο της βασιλικής «θετής» του οικογένειας και μια τεράστια κληρονομιά . Μια άγρια κωμωδία για το πως η Ευρώπη, έντεχνα, με μηχανορραφίες και άλλα κόλπα, αφομοιώνει στοιχεία και ανθρώπους από άλλους πολιτισμούς.

-Το στίγμα της παράστασης που σκηνοθετείτε κι έχετε κι έναν ρόλο-έκπληξη, ποιο επιδιώκετε να είναι; Μια διασκεδαστική, καυστική επισκόπηση του σύγχρονου κόσμου ή κάτι παραπάνω;
Επιθυμούμε- με αγάπη προς αυτόν τον μεγαλοφυή δημιουργό- να παρουσιάσουμε ένα άγνωστο στην Ελλάδα έργο, όπως μας το παρέδωσε ο Λεντς.
Να ξυπνήσουμε ένα κοιμισμένο, έξυπνο, όμορφο και χαρούμενο μωρό, λίγο τρελούτσικο που κοιμόταν πολλά χρόνια, (ξεχασμένο ή χαμένο;), θέλουμε να κάνουμε αληθινό μοντέρνο θέατρο.

-Υπάρχουν στιγμές που νιώσατε στην πορεία σας στο θέατρο, Δον Κιχώτης;
Πολλές φορές. Σε όλη μου την ζωή κυνηγάω ουτοπίες και ανεμόμυλους. Και το ανέβασμα αυτής της παράστασης, η υλοποίηση ενός φοιτητικού ονείρου, ανήκει στην σφαίρα της ουτοπίας. Παίρνω ρίσκο, όμως δεν μπορώ να αντισταθώ στην φωνή μέσα μου. Ξοδεύω πολύ χρόνο και χρήματα για να συστήσω στον κόσμο ένα -κατά την γνώμη μου- αριστούργημα, τιμώντας έναν αδικημένο και παραγνωρισμένο -κακότυχο -συγγραφέα, που πέθανε άδοξα και δεν ξέρουμε καν πού ετάφη…

-Πόσο δύσκολα είναι τα "όχι" που είπατε και λέτε, προκειμένου ν' ακολουθήσετε τα όνειρά σας;
Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Πριν το «όχι» υπάρχει ο δρόμος που διαλέγουν οι άλλοι για σένα. Αυτοί που δεν σε γνωρίζουν, δεν ξέρουν τίποτα για σένα -πάρα μόνο την εικόνα σου, που έχουν αυτοί φτιάξει στο μυαλό τους-ανάλογα με τα συμφέροντα τους (προσωπικά και τα οικονομικά). Στην αγορά είσαι ένα εργαλείο για να κάνεις τη δουλειά τους.

-Όταν λοιπόν έρχεται η πρόταση, τι σκέφτεστε;
Προκύπτει το δίλημμα «να πάρω τα λεφτά και να τα δώσω στον ψυχαναλυτή ή να κάτσω σπίτι μου να κάνω μόνη μου την ψυχανάλυση και την αυτογνωσία μου»;
«Τι έκανα λάθος»; Αυτό είναι πάντα το δικό μου ερώτημα.
Προσωπικά διάλεξα να πω πολλές φορές "όχι" και προσπάθησα να διαμορφώσω συνθήκες, μέσα στις οποίες θα βασανίζομαι λιγότερο.

-Σήμερα τι θέλετε να είστε;
Σκέφτομαι πως δεν θέλω να γίνω ηθοποιός, ή κάτι άλλο, θέλω να είμαι αυτό που γίνομαι μέσα από τις επιλογές μου, τις εμπειρίες, τα διαβάσματα μου, την τύχη, τον χαρακτήρα, τις γνώσεις μου.
Αυτό που γίνομαι μέσα στην φύση, σε σχέση με τους άλλους και με το σύμπαν…Θέλω να είμαι γινόμενο! Αυτό με απελευθερώνει..

Real news 6/5/2018


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.