ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ ΜΕ ΤΟΝ ΣΗΦΗ ΠΟΛΥΖΩΙΔΗ

ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ ΜΕ ΤΟΝ ΣΗΦΗ ΠΟΛΥΖΩΙΔΗ


5.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

Το OnlyTheater υποδέχεται σήμερα τον Σήφη Πολυζωίδη για ένα ποδοσφαιρικό man-to-man με πολλές πάσες, σκληρά μαρκαρίσματα, επικίνδυνα τάκλιν και μπόλικες ντρίπλες, με στόχο όπως πάντα τα γκολ. Μένει να δούμε ποιος θα σκοράρει περισσότερο…

 

-Σήφη σε καλωσορίζω στο OnlyTheater και πριν αρχίσει το ματς, να σου πω πως διάλεξα επίτηδες εγώ το μέρος που θα συναντηθούμε για να παίζεις εκτός έδρας, σε αυτή τη ρεβάνς, δεδομένου πως στο πρώτο ματς παίξαμε στην έδρα σου, στο Studio Μαυρομιχάλη. Ελπίζω να έχεις έρθει καλά προπονημένος και προθερμασμένος!

Όχι πολύ να σου πω την αλήθεια, γιατί με ταλαιπωρεί μία ίωση αυτές τις μέρες και δεν είμαι σε φόρμα, αλλά ελπίζω να τα καταφέρω! Δώσε πάσα και φύγαμε.

 

-Λοιπόν, ξεκινάω να κατεβάζω τη μπάλα, ομολογώντας πως παρακολουθώντας το «Football - Το παιχνίδι της ανθρωπότητας», ήταν η πρώτη φορά που έτυχε να μου πασάρουν μπάλα και να πρέπει να είμαι διαρκώς σε εγρήγορση για ένα ξαφνικό σκαφτό ή ένα ξερόμυτο. Εκμεταλλεύσου αυτό το πλασεδάκι που σου έστρωσα και μίλησέ μας για την παράσταση στην οποία πρωταγωνιστείς.

Ωραίο το πλασεδάκι! Να ξεκινήσω λοιπόν λέγοντας ότι το Football είναι μια παράσταση που έχω αγαπήσει πολύ, αν και δεν τα πήγαινα καλά με τους μονολόγους. Και όχι μόνο επειδή αγαπώ το ποδόσφαιρο, αλλά κυρίως γι' αυτά που λέει το κείμενο. Στην παράσταση το ποδόσφαιρο είναι μόνο μια αφορμή. Ο συγγραφέας μας, ο Θανάσης Τριαρίδης, το χρησιμοποιεί για να μιλήσει μέσα από αυτό, για την πορεία της ανθρωπότητας από την εμφάνιση του ανθρώπου μέχρι εδώ, και για το μέλλον μας. Ο Τριαρίδης είναι που κάνει τις ντρίπλες, εγώ προσπαθώ μόνο να βάλω γκολ.

 

-Συνεχίζω με ελεύθερο βολέ προς τα πίσω, στην εστία σου και ο λόγος που σε γυρίζω πίσω είναι για να μου μιλήσεις λίγο για το πτυχίο μάρκετινγκ, εμπορίας και διαφήμισης, την ξαφνική ντρίπλα που έκανες προς τη δραματική σχολή και τους πρώτους σου ρόλους.

Αυτό το βολέ με γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, στα φοιτητικά μου χρόνια που δεν είναι και τόσο πρόσφατα. Θυμάμαι σε ένα από τα πρώτα μαθήματα στη σχολή, μας είπαν ότι για να είμαστε καλοί στο μάρκετινγκ πρέπει να δημιουργούμε τεχνητές ανάγκες ώστε να πουλάμε προϊόντα που οι καταναλωτές δεν τα χρειάζονται. Αυτό ήταν, κατάλαβα ότι δεν κάνω γι' αυτήν τη δουλειά. Ωστόσο τελείωσα τη σχολή, αλλά μετά έκανα την ντρίπλα που είπες κι ασχολήθηκα με το θέατρο, την τρέλα μου, και βέβαια δεν μετάνιωσα ποτέ για αυτό. Πήγα στην σχολή του Εμπρός, μια από τις πιο αυστηρές κι απαιτητικές σχολές τότε, και ο πρώτος μου ρόλος, ήταν ο Λάμπρος από την «Αγγέλα» του Σεβαστίκογλου. Με αυτόν ξεκίνησα το ταξίδι μου στο θέατρο. Ακολούθησαν πολλοί και φτάνουμε στο σήμερα.

 

-Πάμε πάλι στη σέντρα. Το ποδόσφαιρο είναι προφανές πως είναι το πιο λαοφιλές άθλημα στον κόσμο και ο ρόλος του εμπλέκεται με διάφορους τρόπους στα γρανάζια της κοινωνίας. Το Football πιστεύεις πως είναι τελικά το παιχνίδι της ανθρωπότητας;

Ναι, το football είναι το παιχνίδι της ανθρωπότητας, δεν υπάρχει άλλο παιχνίδι με τόσο πλατιά απήχηση σε όλον τον πλανήτη και σε όλες τις τάξεις! Όπως λέει κι ο Τριαρίδης στο κείμενο, το ποδόσφαιρο μας ενώνει, μας κάνει «ενωμένη ανθρωπότητα». Και παράλληλα κατά κάποιον τρόπο είναι ένας μικρόκοσμος που αντικατοπτρίζει την κοινωνία μας, με τα θετικά και τα αρνητικά της. Τα έχει όλα, από μεγαλοπαράγοντες και προνομιούχους, μέχρι χούλιγκανς κι από μαγεία μέχρι σικέ ματς!

 

-Το ταξικό ματς της ανθρωπότητας θεωρείς πως είναι σικέ; Και αν είναι, το αποτέλεσμα έχει κριθεί ή επειδή είναι μπάλα και γυρίζει μπορεί να συμβεί καμιά ανατροπή;

Το ταξικό ματς ήταν πάντα σικέ, όχι μόνο σήμερα. Αλλά οι ανατροπές είναι μέσα στη ζωή και εγώ θέλω να πιστεύω στην ανατροπή.

 

-Το «Football» είναι μια αντισυμβατική κωμωδία, που σε κάνει να γελάς και να κλαις, είναι ένας διαδραστικός μονόλογος που εξιστορεί γεγονότα ηλικίας 500 ετών, των οποίων οι συνέπειες μας αφορούν σήμερα. Πόσο δύσκολο είναι να κρατάς ολομόναχος ζωντανή μια τόσο απαιτητική παράσταση μιάμισης ώρας;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι εντελώς μόνος μου στην παράσταση. Συμπρωταγωνιστές μου είναι οι θεατές, αυτοί είναι που μου δίνουν τις πάσες. Αυτή η επαφή με το κοινό είναι που δίνει τον ρυθμό και τον παλμό στην παράσταση.

 

-Να κατέβω τώρα και εγώ λίγο στην περιοχή σου. Έχεις δηλώσει παλιότερα πως είσαι πολιτικοποιημένος, αλλά όχι κομματικοποιημένος. Πως έχεις περάσει από διάφορα κινήματα της αριστεράς και πως ήσουν οργισμένος στα νιάτα σου. Ωστόσο δε σου αρέσει η βία και δε θεωρείς πως αλλάζει τον κόσμο. Πως μπορεί να αλλάξει ο κόσμος;

Πιστεύω ότι όταν είσαι στρατευμένος σε ένα κόμμα, ακολουθείς τις γραμμές του κόμματος, αλλιώς διαγράφεσαι. Εγώ δεν μπορώ να το αντέξω αυτό, παθαίνω ασφυξία. Ναι, στα νιάτα μου ήμουν πολύ οργισμένος, αλλά ούτε τότε πίστευα ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει με τη βία. Η βία οδηγεί στη βία, το σύστημα την εκμεταλλεύεται και γίνεται φαύλος κύκλος. Θεωρώ ότι μπορούμε να φανταστούμε ένα καλύτερο μέλλον μόνο με την συνειδητοποίηση που φέρνει η παιδεία. Αλλά η παιδεία απαιτεί χρόνο και προσπάθεια...

 

-Ο «Φ» ζητάει επιμόνως δικαιοσύνη. Σήμερα το αίσθημα δικαιοσύνης κλονίζεται με προκλητικές αποφάσεις, τροποποιήσεις νόμων, υποβαθμίσεις εγκλημάτων, τοποθετήσεις δικαστικών, ατιμώρητη αστυνομική βία. Εσύ πως κρίνεις σήμερα τη δικαιοσύνη στην Ελλάδα και ευρύτερα;

Νομίζω ότι απαντάς μόνος σου στην ερώτηση, με όλα τα παραπάνω παραδείγματα. Η δικαιοσύνη, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, είναι δυστυχώς για τους λίγους, για αυτούς που κατέχουν την εξουσία.

 

-Το «Football» θα πάει μέχρι 23/1/20. Λέω να σου κάνω μια πάσα για να μου πεις για τα επόμενα σχέδιά σου. Για το δεύτερο μισό της σεζόν, το καλοκαίρι και του χρόνου.

Το «Football» δεν τελειώνει, θα συνεχίσει το ταξίδι του με αγώνες εκτός έδρας! Και σε λίγο αρχίζω πρόβες για το «Πίστη Αγάπη, Ελπίδα», του Χόρβατ, σε σκηνοθεσία της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη. Μόνο αυτά μπορώ να πω τώρα, μετά βλέπουμε...

 

-Λέω να λήξουμε το ματς ισόπαλο και να πάμε στα πέναλτι. Λοιπόν, εγώ σουτάρω και εσύ προσπαθείς να αποκρούσεις μονολεκτικά.
Αν έπαιζες στο στοίχημα το «Δύση – Ανατολή» τι θα το έπαιζες; 

Θα το έπαιζα Χ καρφί.

 

-Προτιμάς το θέατρο, τον κινηματογράφο ή την τηλεόραση;

Δεν τα ξεχωρίζω, τα αγαπώ όλα εξίσου.

 

-Βλέπεις ποδόσφαιρο;

Ναι, βέβαια!

 

-Βλέπεις θέατρο; Αν ναι, ποια παράσταση ξεχώρισες φέτος;

Δεν είδα πολλές γιατί έπαιζα, αλλά με εντυπωσίασε η «Απαγωγή της Τασούλας» του Κωνσταντίνου Μάρκελλου.

 

-Σειρά σου να εκτελέσεις, μέτρα 11 βήματα, πάρε φόρα και πες μου κάτι που εσύ θες ή κάτι που δε σε ρώτησα, τώρα στις καθυστερήσεις, λίγα δεύτερα πριν τη λήξη του ματς.

Δεν θα εκτελέσω, θα αφήσω το ματς ισοπαλία! Έχω κι αυτήν την ίωση, δεν έχω ανάσα για την τελική αναμέτρηση. Θα πω μόνο ότι το «Football» έχει σκηνοθετήσει με πολύ κέφι και έμπνευση ο Τριαντάφυλλος Δελής κι ότι είχα την τύχη να δουλέψω την κίνηση με την Πασχαλιά Ακριτίδου που κυριολεκτικά με μεταμόρφωσε. Σφύρα τη λήξη τώρα!

 

Το παιχνίδι παίζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00 στο θέατρο «Studio Μαυρομιχάλη», στην οδό Μαυρομιχάλη 134 στα Εξάρχεια. Η τελευταία αγωνιστική είναι στις 23/1/2020 και εγώ έχοντας παίξει -κυριολεκτικά- μπαλίτσα μαζί σου στην παράσταση, καλώ όλες και όλους τους θεατρόφιλους να έρθουν να δουν το «Football» και να αποφασίσουν μόνοι τους αν είναι όντως το παιχνίδι της ανθρωπότητας.

-Σήφη, σε ευχαριστώ πάρα πολύ που δέχθηκες σήμερα, να παίξεις μαζί μου, στο στάδιο του OnlyTheater, τη ρεβάνς, σε συνέχεια της υπέροχης παράστασης που παρακολουθήσαμε.

Ευχαριστώ και εγώ πολύ για το ματσάκι, ήταν χαρά μου. Να έχουμε καλή χρονιά με υγεία!


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.