ΤΟ FRESH PLAY PROJECT ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑΘΜΟΣ

ΤΟ FRESH PLAY PROJECT ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑΘΜΟΣ


5.0/5 rating 1 vote

Ο Νίκος Μάκκας, η ψυχή του θεάτρου «Σταθμός», μιλάει για το Fresh Play Project, που στόχο έχει την ανάδειξη νέων Ελλήνων συγγραφέων.

"Το Fresh Play -μας λέει- είναι ένα project, που δημιουργήθηκε από το θέατρο "Σταθμός", με σκοπό να δώσει τη δυνατότητα σε νέους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς να αναδειχθούν και να δουν τα έργα τους ν' ανεβαίνουν στην σκηνή."

- Ποιο είναι το φετινό πρόγραμμα;

Το Fresh Play έκανε την έναρξή του, στις 24 Μαρτίου 2016, με το έργο της Δήμητρας Στάικου, "ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ή Ένα φερμουάρ που έχει κολλήσει", ένα έργο που θα παίζεται στο θέατρο μας, έως τα τέλη Μαΐου 2016. Από τον Οκτώβριο θα έχουμε και νέο έργο που θα αναδειχθεί από το Fresh Play.

- Πώς γίνεται η επιλογή των έργων;

Τα άπαιχτα αυτά θεατρικά κείμενα, αξιολογούνται από καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου του θεάτρου, όπως τον συγγραφέα Βασίλη Κατσικονούρη, τον σκηνοθέτη Τάκη Τζαμαργιά, τον εκδότη Θεόδωρο Κουλεδάκη, την σκηνοθέτη Κίρκη Καραλή και από εμένα, ως καλλιτεχνικό διευθυντή του θεάτρου "Σταθμός".
Τους ευχαριστώ θερμά όλους, για τη συμβολή τους στη δημιουργία του projcet Fresh Play.

- Υπάρχει κάποιο βραβείο για τις ομάδες; Έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα ο θεσμός αυτός;

Το σημαντικότερο βραβείο είναι ότι δύο από αυτά τα έργα θ' ανεβαίνουν, ως παραγωγή του θεάτρου "Σταθμός", κάθε χρόνο, αλλά ταυτόχρονα, θα εκδίδονται από την Κάπα Εκδοτική, με τη συμβολή του Θεόδωρου Κουλεδάκη, ενός ανθρώπου, που στηρίζει, έμπρακτα και ουσιαστικά την νεοελληνική θεατρική δραματουργία και ιδιαίτερα το Fresh Play.

- Δείχνετε ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τη νεοελληνική δραματουργία. Γιατί πιστεύετε ότι είναι τόσο σημαντική για τον πολιτισμό;

Κάθε καινούργιο έργο συμβάλλει στη λειτουργία της ανανέωσης. Αυτό από μόνο του, είναι μία τομή στα θεατρικά μας πράγματα. Σκοπός των ανθρώπων που ασχολούνται ουσιαστικά με το θέατρο και την δραματική τέχνη, είναι να μετουσιώνουν το "καθημερινό" στη διάσταση της αυριανής "ημέρας". Οφείλουμε λοιπόν, σε αυτές τις ζόρικες εποχές που ζούμε, να δώσουμε μία τόνωση, στα νέα παιδιά, στους νέους συγγραφείς, ώστε να δώσουν κι αυτά, με τη σειρά τους, το στίγμα τους στα θεατρικά δρώμενα της νέας ελληνικής πραγματικότητας.

- Πώς βλέπετε τη σύγχρονη νεοελληνική δραματουργία;

Ουσιαστικά, οι σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα της κάθε εποχής, ειδικά αφότου τους δόθηκε η δυνατότητα, να δουν το θεατρικό τους έργο ν' ανεβαίνει στην σκηνή. "Αυτό που μας λείπει είναι το έργο ... ο συγγραφέας", έλεγε ο Κάρολος Κουν και μέσω του θεάτρου Τέχνης, μας έκανε γνωστούς τον ΚαμπανέΛλη, τον Σκούρτη, τον Κεχαΐδη, τον Μουρσελά και άλλους σπουδαίους συγγραφείς. Η σύγχρονη δραματουργία μάς έδωσε επίσης σπουδαία θεατρικά έργα, από συγγραφείς, όπως ο Διαλεγμένος, η Αναγνωστάκη και τώρα ο Κατσικονούρης.
Οι σημερινοί συγγραφείς, επηρεασμένοι από ξένα πρότυπα, προσπαθούν να συμπορευθούν με τη διεθνή δραματολογία, με αποτέλεσμα να χάνεται η ισορροπία ανάμεσα στον ρεαλισμό και τη μοντέρνα θεατρική φόρμα. Όμως πιστεύω, ότι τα νέα παιδιά, οι νέοι άπαιχτοι συγγραφείς έχουν να δώσουν πολλά στο ελληνικό θέατρο. Είναι ταλαντούχα, και το θέατρο "Σταθμός" με το Fresh Play, έρχεται να "πυροδοτήσει την έκρηξη" στο νεοελληνικό θεατρικό έργο.

- Πώς μπορεί κάποιος να συμμετέχει στην όλη διαδικασία;

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τα έργα τους στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με την ένδειξη Fresh Play και τα στοιχεία επικοινωνίας τους.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.