ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ..

ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ..


4.5/5 κατάταξη (24 ψήφοι)

Μαθαίνω με έκπληξη ότι κάποιοι ηθοποιοί που τολμούν να ρωτήσουν πότε θα πληρωθούν, πόσα θα παίρνουν για τη δουλειά τους και ζητούν να υπογράψουν και κανένα συμβόλαιο, εκδιώκονται από παραστάσεις χωρίς δεύτερη κουβέντα. Σε μια περίπτωση μάλιστα που άκουσα πρόσφατα, ο ίδιος ο σκηνοθέτης είπε σε ηθοποιό να φύγει, όταν εκείνος του είπε ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει πρόβες, χωρίς να έχει συμφωνήσει με την παραγωγή το μισθό του.

«Σιγά που θέλεις και μισθό, δεν φτάνει που σε αφήνουμε να παίζεις» φαίνεται να είναι η κυρίαρχη λογική κάποιων παραγωγών, που δεν εννοούν να καταλάβουν πως χωρίς τους ηθοποιούς δεν μπορούν να κάνουν παράσταση. Το πιο λυπηρό είναι ότι πολλοί σκηνοθέτες, αντί να παίρνουν το μέρος των ανθρώπων που στηρίζουν και υλοποιούν το δημιουργικό τους έργο, υποδαυλίζουν τέτοιες συμπεριφορές. Αλλά, ας δοκιμάσουν να κάνουν τις παραστάσεις με (αυτούς τους ...κάποιους) παραγωγούς μόνο… Έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι ένα χώρος , ένας ηθοποιός και ένας θεατής, αρκούν να γίνει θέατρο. Δεν έχω ακούσει όμως ποτέ, μια παράσταση να γίνεται με παραγωγούς μόνο.

Επίσης κατανοώ ότι ο παραγωγός θέλει να έχει ένα κέρδος, αλλά για να το έχει χρειάζεται ανθρώπους που δουλεύουν γι’ αυτόν. Δουλεύουν, δηλαδή αμείβονται γι’ αυτό που κάνουν. Δεν φτάνει που σήμερα οι έρημοι οι ηθοποιοί, έχουν φτάσει στο σημείο λόγω κρίσης, να παίρνουν εξευτελιστικούς μισθούς, να μην αμείβονται για μήνες προβών, τώρα δεν επιτρέπεται καν να ρωτάνε πόσα τους αναλογούν. Ο εργαζόμενος έχει δικαιώματα, δεν είναι ένα ψώνιο που του κάνουμε τη χάρη και του δίνουμε χώρο να εκφραστεί. Γιατί άμα θέλει εκφράζεται και από μόνος του, κάνει το δικό του « μαγαζί» και μετράει κέρδη και ζημίες, δεν έχει ανάγκη από διαχειριστές… Είναι ανήθικο- ναι, ανήθικο, δεν μπορώ να βρω άλλη λέξη, κύριοι- να αφήνεις κάποιον άνεργο, ενώ η σεζόν έχει ξεκινήσει, επειδή απλώς ρωτάει τα αυτονόητα. Και μάλιστα σε τέτοιες εποχές… Και μάλιστα όταν ευαγγελίζεσαι, μέσα από την τέχνη σου, αξίες που ξεπερνούν το χρήμα, αλλά προτάσσουν τον άνθρωπο….

Κι ο λόγος που δεν αναφέρω ονόματα είναι επειδή ελπίζω να καταλάβουν τι έκαναν και να διορθώσουν το λάθος τους. Την επόμενη φορά δεν θα είμαι τόσο διακριτική….


Σχόλια (1)

  • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗ

    06 Οκτωβρίου 2015 στις 19:09 | #

    ΕΤΣΙ ΜΠΡΑΒΟ... ΠΕΣ ΤΑ... ΚΑΛΆ ΤΑ ΛΕΣ..

    απάντηση

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.