ΟΙ ΒΕΝΤΕΤΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

ΟΙ ΒΕΝΤΕΤΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ


5.0/5 κατάταξη (6 ψήφοι)

Μπορεί πια οι ηθοποιοί να μην κυκλοφορούν με μαύρο γυαλί ολημερίς, να μην κλείνουν τις πόρτες στα καμαρίνια και μην να πετάνε τα ρούχα στις ενδύτριες- γιατί απλώς δεν υπάρχουν ενδύτριες- όμως ο βεντετισμός καλά κρατεί. Ακόμα και σήμερα που οι αμοιβές έχουν πέσει στα πατώματα και πλέον στη συνείδηση του κοινού πολλοί ηθοποιοί, μέσα από την υπερδημοσιότητα που αναζητούν, έχουν πάψει να θεωρούνται μυθικά πρόσωπα.
Οι καλλιτέχνες που υπηρετούν με αγάπη και σεβασμό την τέχνη τους δεν καταφεύγουν ποτέ σε τεχνάσματα, έχουν πιο σοβαρά πράγματα να κάνουν. Όμως πάντα υπάρχουν δυστυχώς οι εξαιρέσεις- οι θλιβερές εξαιρέσεις, αν λάβει κανείς υπόψη του τη γενικότερη κατάσταση- στον κανόνα.
Ας δούμε λοιπόν μερικές σύγχρονες βεντέτες και πώς λειτουργούν:

Οι πολυάσχολοι
Όταν μια παράσταση έχει μεγάλη εμπορική επιτυχία, δεν προλαβαίνουν ποτέ να δίνουν συνεντεύξεις, το παίζουν δύσκολοι, είναι πάντα ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους και ποτέ δεν απαντάνε σε μηνύματα και mail. Για τηλέφωνο, ούτε λόγος. Μόλις όμως, δουν άδεια την πλατεία, παίρνουν τηλέφωνο όποιον γράφει ελληνικά και του ζητούν μια «μικρή χάρη»: ένα αρθράκι, μια συνέντευξη, έναν ξαφνικό έρωτα, μια εγκυμοσύνη, έναν χωρισμό, κάτι τελοσπάντων. Αυτό δεν το κάνουν ποτέ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία -πότε όμως!- , μόνο κάποιοι που δεν έχουν προλάβει ακόμα να αποδείξουν και πολλά.

Οι συστημικοί
Αυτοί έχουν πάντα ενοχές, γιατί οι άλλοι τους κατηγορούν πως με ξένες πλάτες έκαναν καριέρα. Γ’ αυτό προσπαθούν πάντα να είναι όσο το δυνατόν, ευγενικοί και διαλλακτικοί. Μόλις όμως, κάποιος τολμήσει να πει τη γνώμη του για την παράστασή τους, τρέχουν στους προστάτες τους -και στους εξειδικευμένους σ αυτά ''δημοσιογράφους''- κλαίγονται, επειδή τους αδίκησαν , ζητώντας έντυπη ή ηλεκτρονική εκδίκηση. Συνήθως προσκολλώνται σε όποιον ουρανοκατέβατο και άσχετο παραγωγό σκάσει μύτη , ανταλλάσσοντας δημοσίως φιλοφρονήσεις.

Οι απόμακροι και σνομπ.
Αυτοί για κάποιον ανεξήγητο λόγο. έχουν την εντύπωση πως είναι σπουδαίοι καλλιτέχνες και στυλοβάτες του θεάτρου - συνήθως οι σπουδαίοι καλλιτέχνες δεν το πιστεύουν αυτό- και παρεξηγούνται με το παραμικρό, δεν θέλουν πολλά πολλά με το κοινό, ξεκινούν τις φράσεις τους με το ''εγώ'', δε δέχονται κριτικές που δεν τους εξυμνούν, επικαλούμενοι ένα κύρος που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πότε απέκτησαν. Αναλώνονται μόνο στο να κλείνουν καλές οικονομικές -για τον εαυτό τους- συμφωνίες ολημερίς και ποτέ δεν προλαβαίνουν να διαβάσουν και να δουλέψουν ουσιαστικά.

Οι γραφιάδες
Αυτή είναι μια νέα κατηγορία, που με το παραμικρό στέλνουν επιστολές δημοσίως, ή ακόμα χειρότερα ποστάρουν μέχρι τελικής πτώσεως, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε ένα σύστημα παρακμιακό και διαβρωμένο. Δεν έχει και τόση σημασία που από αυτό το ίδιο σύστημα κάποτε ωφελήθηκαν, σημασία έχει ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, μπορεί να χάνουν τα προνόμιά τους. Φυσικά και δεν έχουν το θάρρος της γνώμης τους, γιατί μόλις γυρίσει ο τροχός, θα αρχίσουν και πάλι το γλείψιμο.

Οι ..σταρούμπες
Κρατούν χαμηλό προφίλ, μιλάνε με βαθιά φωνή, ενίοτε και τσιγάρο στο χέρι, αλλά πάντα θεωρούν εαυτόν καλύτερο από όλους. Δεν πηγαίνουν σε πρόβες, επειδή είναι απλώς καταπληκτικοί, απέχουν συνειδητά από το οτιδήποτε, γιατί πρέπει να διατηρήσουν την πολύτιμη ηρεμία τους, αλλά στην πραγματικότητα ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την πάρτη τους και το μόνο που έχεις να περιμένεις από αυτούς είναι η πλήρης αδιαφορία για τα πάντα, ακόμα και για την παράσταση.

Οι ευερέθιστοι
Πιάνουν φωτιά -τάχα- με το παραμικρό. Όλη τη μέρα στα τηλέφωνα, τις ίντριγκες, τα κουτσομπολιά, τα θαψίματα, καμμία διάθεση ν' αναλύσουν το γιατί δεν πάνε καλά τα έργα τους ή γιατί δεν αρέσουν πια οι ίδιοι, το θέμα γι αυτούς είναι, το πώς θα κάνουν κακό στους άλλους. Με τους οποίους άλλους μονίμως ερεθίζονται, αγανακτούν και καταλήγουν να κατακεραυνώνουν. Υπάρχουν μόνο βρίζοντας. Οι χειρότεροι.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.