• BUZZ
  • Νέα
  • 18 ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΗ
18 ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΗ

18 ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΗ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Πέμπτη, 16/06/2016 14:45
  • Κατηγορία: Νέα

Εκατό χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τη γέννηση του Γιάννη Μαρή, του ανθρώπου που έχει θεωρηθεί ο γενάρχης του ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι ο Μαρής βάδισε ακριβώς σε παρθενικό πεδίο. Ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα με τον Αλέξανδρο Ριζο-Ραγκαβή και από τις δεκαετίες του 1920 και του 1930 με τον Παύλο Νιρβάνα και την Ελένη Βλάχου, οι Έλληνες μυθιστοριογράφοι ανακαλύπτουν το αστυνομικό σασπένς και βρίσκουν ένα κοινό πρόθυμο να τους παρακολουθήσει. Με τον Μαρή, όμως, που θα υπηρετήσει το είδος αταλάντευτα, από το 1953, όταν κυκλοφορεί το «Έγκλημα στο Κολωνάκι», έως και τον θάνατό του, το 1979, το νερό θα μπει στο αυλάκι και θα προετοιμάσει τη σημερινή άνθιση της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Ο Μαρής, κατά κόσμον Γιάννης Τσιριμώκος, ήταν δεύτερος ξάδελφος του θυελλώδους πολιτικού Ηλία Τσιριμώκου και μετείχε μαζί με τον τελευταίο και τον Αλέξανδρο Σβώλο στην ίδρυση της Ένωσης Λαϊκής Δημοκρατίας (ΕΛΔ), για να ενταχθεί αργότερα, όπως και η ΕΛΔ, στο ΕΑΜ. Μετά τον πόλεμο φυλακίστηκε επειδή η «Μάχη», η εφημερίδα στην οποία εκτελούσε χρέη αρχισυντάκτη, έκανε συνταρακτικές αποκαλύψεις για τα έκτροπα των κρατικών αρχών με τους εκτοπισμένους της Μακρονήσου.

Παρά τον αριστερό του προσανατολισμό, ο Μαρής θα σταθεί στα μυθιστορήματά του μακριά από οιοδήποτε πολιτικό γεγονός είτε της εποχής του είτε του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.