• BUZZ
  • Νέα
  • Η ΜΑΥΡΗ ΓΑΛΗΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΩΝΙΤΗ
Η ΜΑΥΡΗ ΓΑΛΗΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΩΝΙΤΗ

Η ΜΑΥΡΗ ΓΑΛΗΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΩΝΙΤΗ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Πέμπτη, 08/12/2016 19:00
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Νέα

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Τσορτέκης ανεβάζει το αυτοβιογραφικό κείμενο του Δημήτρη Μαρωνίτη «Μαύρη γαλήνη» από τις 12 Δεκεμβρίου στο Δώμα του θεάτρου του Νέου Κόσμου.

Ο Δημήτρης Μαρωνίτης με τη δράση του και τα κείμενά του κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ενοχλούσε το στρατιωτικό καθεστώς, με αποτέλεσμα συχνά να φιλοξενείται στα κρατητήρια της συμπρωτεύουσας και της Αθήνας. Οι οχτώ μήνες του εγκλεισμού του από τις αρχές του ‘73 μέχρι την αποκατάσταση της δημοκρατίας περιγράφονται στη «Μαύρη γαλήνη», ένα κείμενο που γράφτηκε στο κελί, σε φθαρμένες χαρτοπετσέτες, όταν κατάφερε να βρει ένα μολύβι. Ο ίδιος είχε δηλώσει πως δεν ήταν σκοπός του να περιγράψει τα βασανιστήρια που υπέστη, αλλά τι σημαίνει να είσαι έγκλειστος και να μην μπορείς να γράψεις, επειδή δεν έχεις χαρτί.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ποιητικό κείμενο που καταγράφει την απελπισία εκείνης της εποχής, αλλά και το πώς ο άνθρωπος μπορεί να αντιστέκεται στον παραλογισμό της εξουσίας, μέσα από τα προσωπικά βιώματα και την οξυδερκή ματιά του συγγραφέα.
Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 1973 στο 8ο και τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Η Συνέχεια», και το 2007 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Το Ροδακιό».

Ο Γιάννης Τσορτέκης παρουσιάζει, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία δική του, την performance με τίτλο «Προς εγκατάστασιν ΙΙΙ... "Μαύρη Γαλήνη"» , βασισμένος στο έργο του σημαντικού φιλολόγου μαζί με την εταιρεία θεάτρου «Η Ρόζμαρυ στην κορφή των λόφων», τιμώντας έτσι τη μνήμη και την προσφορά του σημαντικού Έλληνα φιλολόγου, που έφυγε στις 12 Ιουλίου του 2016.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.