• BUZZ
  • Νέα
  • ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΦΑΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΡΟΔΟΥ
ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΦΑΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΡΟΔΟΥ

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΦΑΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΡΟΔΟΥ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Κυριακή, 24/09/2017 10:26
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Νέα

ΣΤΙΣ 10 ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ είναι ο τίτλος του καινούργιου έργου του Γιώργου Ηλιόπουλου που παρουσιάζει από την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου η θεατρική ομάδα Πράξις και που ξεκινά το ταξίδι της από το Δημοτικό θέατρο Ρόδου. Πρόκειται για το νέο έργο του συγγραφέα, το οποίο ανεβαίνει για πρώτη φορά και βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και μαρτυρίες μιας από τις μεγαλύτερες σφαγές στη σύγχρονη Ελληνική ιστορία.
Τα μαζικά εγκλήματα των Ναζί κατά του άμαχου ελληνικού πληθυσμού απλώθηκαν σε όλη την επικράτεια της χώρας, από την Κρήτη μέχρι και τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς η φρίκη δεν προσπέρασε κανέναν. Ενενήντα πόλεις και χωριά γνώρισαν τη μαζική ναζιστική θηριωδία.
Το έργο επικεντρώνεται στην ανθρώπινη πλευρά της τραγωδίας - στην ουσία ει ναι ενα κράμα προσωπικών ιστοριών , αληθινών γεγονότων και αρχειακού υλικού
Είναι μια προσπάθεια αφήγησης των σπαραχτικών ιστοριών με μόνη προσδοκία να μην γιν ει η μνήμη λήθη και η απόδοση δικαιοσύνη μίσος.
Στις 10 Ιουνίου 1944 οι Γερμανοί μπήκαν στο Δίστομο και σε αντίποινα για τις απώλειες τους ( 6 νεκροί και 15 τραυματίες ) στην μάχη στο Στείριο με τους αντάρτες άρχισαν την σφαγή όσων κατοίκων έβρισκαν στο χωριό! Η μανία τους ήταν τόσο μεγάλη, ώστε δεν ξεχώριζαν από το μακελειό ούτε τα γυναικόπαιδα, ούτε τους ηλικιωμένους! Βρέφη εκτελέστηκαν και γυναίκες βιάστηκαν πριν θανατωθούν! Η σφαγή σταμάτησε μόνον όταν νύχτωσε και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Λιβαδειά, αφού πρώτα έκαψαν τα σπίτια του χωριού ενώ στη διαδρομή σκότωναν όποιον έβρισκαν μπροστά τους !
Οι νεκροί του Διστόμου έφτασαν τους 228 (117 γυναίκες και 111 άντρες), ανάμεσά τους και 53 παιδιά κάτω των 16 ετών, σε μια από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις στην Ελλάδα. Στον απόηχο της επιχείρησης εξιλασμού, η γερμανική θηριωδία έγινε γνωστή μέσω του δικτύου BBC στον υπόλοιπο κόσμο και προκάλεσε την κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης.
Η Γερμανική Διοίκηση της Αθήνας έσπευσε βέβαια να επιρρίψει την ευθύνη αποκλειστικά στους κατοίκους του Διστόμου, καθώς -όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της- δεν συμμορφώθηκαν με τις στρατιωτικές εντολές του κατακτητή.
Ένας από τους επικεφαλής που θεωρήθηκε υπεύθυνος για την σφαγή στο Δίστομο ο Χανς Ζάμπελ ( Hans Zampel ) μετά το τέλος του πολέμου συνελήφθη στην Γαλλία και εκδόθηκε στην Ελλάδα. Τον Αύγουστο του 1949 ομολόγησε την έκταση των γερμανικών θηριωδιών στο Δίστομο, αλλά δικαιολογήθηκε ότι εκτελούσε διαταγές ανωτέρων του. Κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής του, ο Ζάμπελ εκδόθηκε προσωρινά στη Δυτική Γερμανία για άλλη υπόθεση, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του.

Τη σκηνοθεσία του έργου ανέλαβε ο Γιώργος Ηλιόπουλος.
Τα σκηνικά υπογράφει η Ανδρομάχη Μπατζούκη .
Φωτογραφίες - videos και προβολές – promo artwork & graphics: Γιώργος Ηλιόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη : Ελένη Μικρομανώλη
Τη μουσική ειδικά για τη παράσταση έγραψε ο Μάνος Σάββενας

Παίζουν ζωντανά οι μουσικοί : Μανος Σάββενας ( πιανο, κρουστά ,ακορντεόν )
και Γιάννης Χατζηδιάκος ( κλαρίνο σαξόφωνο )
Τραγούδι :Ανθή Πατσάη


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.