• BUZZ
  • Νέα
  • ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ ΣΤHN ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ
ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ ΣΤHN ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ

ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ ΣΤHN ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ


5.0/5 rating 1 vote

  • Ημερομηνία: Πέμπτη, 15/12/2016 13:35
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Νέα

Μια μοναδική ευκαιρία έχουν οι φανατικοί θεατρόφιλοι, αφού μπορούν να απολαύσουν στις κινηματογραφικές αίθουσες ένα σπάνιο ντοκουμέντο: μια παράσταση σκηνοθετημένη από τον μεγάλο Γερμανό δραματουργό Μπέρτολτ Μπρεχτ, πατέρα του μοντέρνου θεάτρου. Πρόκειται για τις «Μέρες της Κομμούνας», που ανέβηκαν το 1966 στο Berliner Ensemble, το ιστορικό θέατρο που διηύθυνε ο ίδιος.

Έτσι μπορείτε να δείτε πώς ο δημιουργός προσέγγιζε τα έργα του και να αποκτήσετε μια δική σας άποψη πάνω στην «αποστασιοποίηση», για την οποία πολύ μελάνι έχει χυθεί, αλλά και να παρακολουθήσετε ένα δείγμα πολιτικού θεάτρου.

Τη μουσική έχει γράψει ο Χάνς Άισλερ και πρωταγωνιστεί η Γκίζελα Μάι, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή. Η παράσταση έχει κινηματογραφηθεί από την κρατική τηλεόραση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Επίσης θα προβληθούν και παραστάσεις έργων του Μπερχτ που έχουν σκηνοθετηθεί από τον Πίτερ Κούπκε : «Ο Κύκλος με την Κιμωλία» (από 12/1 ) που παίχτηκε το 1983 και «Ο κύριος Πούντιλα και ο υπηρέτης του Μάτι» (από 9/2 ), που ανέβηκε το 1979.

TO ΕΡΓΟ
Ο Μπρεχτ έγραψε το «Οι μέρες της Κομμούνας» το 1948-1949, ενώ είχε πρόσφατα φύγει από τις ΗΠΑ για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Η πρώτη παραγωγή του έργου έγινε από τη θεατρική εταιρεία του Μπρεχτ «The Berliner Ensemble» στο Karl Marx Stadt (Chemnitz) το 1956. Το έργο παρουσιάζει ένα πανόραμα της ζωής στην Κομμούνα. Είναι ένας κόσμος με τον οποίο μπορούμε να ταυτιστούμε και να αναγνωρίσουμε, ένας κόσμος εργατικών συνοικιών στην οδό Pigalle. Ο Papa και ο Coco, η Babette και η Geneviève, η Madame Cabet και ο γιος της Jean. Μαζί παλεύουν και προσπαθούν να μάθουν πώς να ξανασκεφτούν τη ζωή σε μια αληθινά δημοκρατική κοινωνία. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που στο τέλος θα καταλήξουν να αγωνίζονται και να πεθαίνουν στους δρόμους του Παρισιού. Ο Μπρεχτ θέλει να καταλάβει ο θεατής τις πολιτικές και τις οικονομικές δυνάμεις στο χώρο της εργασίας που διαμορφώνουν τις ζωές των ανθρώπων. Προβάλλει σκηνές με τους πολιτικούς αρχηγούς της Γαλλίας και της Γερμανίας, το διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, δυνάμεις που στις μέρες μας αποκαλούμε παγκόσμιο καπιταλισμό και που ραδιουργούν για να καταστρέψουν τους κατοίκους του Παρισιού. Ο Μπρεχτ προτρέπει τον θεατή να αναρωτηθεί και να βρει τρόπους για να αλλάξει τον κόσμο αντιμέτωπος με αυτά που θεωρεί ως αδύνατες πιθανότητες.

Οι προβολές θα γίνουν αποκλειστικά στο «ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema» (Ιουλιανού 42-46, τηλ.: 2108220008, 2108220023) και για 14 μόνο ημέρες από 15 έως 28 Δεκέμβρη.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.