• BUZZ
  • Νέα
  • 'ΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ': ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
'ΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ': ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

'ΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ': ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Κυριακή, 02/02/2020 13:16
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Νέα

Το θεατρικό έργο «ΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ» το οποίο αναφέρεται στη ζωή και την αγωνιστική δράση του μαρτυρικού ήρωα του Κομμουνιστικού Κινήματος Νίκου Πλουμπίδη, ανέβηκε για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή και παίζεται από την 23η Νοεμβρίου sold out κάθε Σάββατο και Κυριακή.
Οι προγραμματισμένες παραστάσεις ήταν μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου. Παρατάθηκαν όμως λόγω της εξαιρετικής επιτυχίας του έργου και κατόπιν της μεγάλης απαίτησης του κοινού θα συνεχιστούν έως και την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια θα υπάρχει μια μικρή διακοπή λόγω διαδικασιών τεχνικής φύσεως, με τον παράλληλο προγραμματισμό για περιοδεία της παράστασης σε πόλεις της επαρχίας.

 

«ΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ»

Ιστορική έρευνα –Κείμενα: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος
Δραματουργική Επεξεργασία: Βασίλης Κολοβός
Σκηνοθεσία: Βασίλης Κολοβός
Σκηνικά – Κοστούμια: Στράτος Σαραντίδης
Μουσική: Φίλιππος Περιστέρης
Φωτισμοί: Άκης Αποστολίδης
Ήχος – Φως (Χειριστής): Γιώργος Σηφάκης
Δημόσιες Σχέσεις: Γεωργία Τσαμούρη
Φωτογραφίες: Στέλλα Λεβεντάκη - Αιμίλιος Πέτρου
Βίντεο: Αιμίλιος Πέτρου
Γραφιστικός σχεδιασμός: Αριάδνη Μιχαηλάρη

Τραγούδι: «Τη νύχτα που δικάζουν τον Πλουμπίδη» του Θάνου Μικρούτσικου


***
Παίζουν οι ηθοποιοί

Βασίλης Κολοβός: Νίκος Πλουμπίδης
Όλγα Μουργελά: Σύνδεσμος
Χάρης Αρώνης: Πρόεδρος Στρατοδικείου
Τάσος Ράπτης: Θεόδωρος Ρακιντζής (Διοικητής Ασφαλείας)

*
Γιώργος Σώχος (Φωνή): Εκφωνητής ΕΙΡ
Ανδριανή Τουντοπούλου (Φωνή): Εκφωνήτρια Ελεύθερης Ελλάδας


Ο Νίκος Πλουμπίδης αποτελεί και συνάμα συμβολίζει το μεγαλείο του ήρωα – μάρτυρα, ο οποίος θυσιάστηκε διατηρώντας μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, την πίστη του στον Άνθρωπο, την Ιδεολογία του, το Κόμμα του. Αρκεί να διαβάσει κάποιος την παρακάτω φράση από την απολογία του ενώπιον του Στρατοδικείου, για να αντιληφθεί το μέγεθος του χαρακτήρα του και της προσωπικότητάς του:

«Τιμή εγώ, έχω πάνω απ’ όλα την τιμή του Κόμματός μου»

Προσπαθήσαμε με σεβασμό να προσεγγίσουμε τη ζωή και την αγωνιστική δράση του Νίκου Πλουμπίδη. Μέσα από τη ροή της παράστασης παρακολουθούμε τη δράση του και ιδιαίτερα τα τελευταία δραματικά χρόνια, τόσο τα δικά του όσο και του Κινήματος, ο δε κύκλος,κλείνει με την εκτέλεσή του.
Το παράδειγμα της ηρωικής στάσης του μάρτυρα του Κομμουνιστικού Κινήματος Νίκου Πλουμπίδη, είναι καταγεγραμμένο στις σελίδες της ιστορίας και θα διδάσκει πάντα με το ήθος, την ευπρέπεια και την αταλάντευτη πίστη του στην ιδεολογία του.
Αποτελεί το πλέον ισχυρό και διαχρονικό παράδειγμα διαπαιδαγώγησης, ιδιαίτερα σήμερα που η παγκόσμια κοινωνία, ο λαός μας και η νεολαία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Η πράξη του όμως και η αλύγιστη πίστη του μπροστά σε όσα βίωσε στην 54χρονη ζωή του, θα φωτίζουν και στο μέλλον το μονοπάτι εκείνο που οδηγεί σε έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο.
Γιατί ο Νίκος Πλουμπίδης απέδειξε ότι η ανιδιοτέλεια, ο σεβασμός και η πίστη στην ιδεολογία και τα ιδανικά ενός κομμουνιστή αγωνιστή, δεν είναι λόγια, αλλά στάση ζωής.Το περιγράφει άλλωστε σε ένα από τα γράμματά του:

«Κρατιέμαι με τα δόντια στη ζωή για να δώσω ακόμα δυο μάχες, τη μάχη της δίκης και τη μάχη του εκτελεστικού αποσπάσματος»

***


«Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Στρατοδίκες, πρώτα απ’ όλα πρέπει να τοποθετήσουμε την δικαζόμενη υπόθεση στα σωστά της πλαίσια. Η υπόθεσις που δικάζεται δεν είναι υπόθεσις κοινή. Δεν είναι υπόθεσις κατασκοπείας, αλλά είναι υπόθεσις πολιτική. Είναι υπόθεσις ιδεολογική, Δεν δικάζετε τον Πλουμπίδη σαν δράστη του άλφα ή του βήτα εγκλήματος, αλλά τον δικάζετε σαν κομμουνιστή ηγέτη»
Απόσπασμα από την απολογία του Νίκου Πλουμπίδη


«Μέσα από την παράσταση και τη χρονική εξέλιξη των γεγονότων που διαδραματίστηκαν εκείνη την περίοδο, ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε τα κατάλληλα ερεθίσματα υπενθύμισης στους θεατές, της προσωπικότητας του Νίκου Πλουμπίδη και να “επαναδιατυπώσουμε θεατρικά” το λόγο του και την ηρωική στάση του, που τον κατέστησαν αιώνιο σύμβολο πίστης, δύναμης και αξιοπρέπειας».
Βασίλης Κολοβός

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Κάθε Σάββατο στις 9:00 και Κυριακή στις 8:00 μέχρι και την Κυριακή 16η Φεβρουαρίου 2020
Διάρκεια παράστασης: 1.20΄ (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 10 €, φοιτητικό-μειωμένο 8 €

Διεύθυνση: Ν. Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι, (Μετρό Πανόρμου)
Πληροφορίες - κρατήσεις: 210-6929090, 210-6995777
Ομαδικά – γκρουπ: 6944 -750329


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.