• BUZZ
  • Νέα
  • Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ
Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Τρίτη, 28/06/2016 17:35
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Νέα

Ο ελληνικός χορός ξεκινά στο Φεστιβάλ Αθηνών! Στην Πειραιώς 260 θα φιλοξενούνται έργα Ελλήνων χορογράφων για όλο το μήνα Ιούλιο. Το πρώτο δεκαήμερο, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τo New Narratives της Γεωργίας Βαρδαρού, τον Σάλο της Σοφίας Μαυραγάνη και το Αυτό είναι, όχι άλλο, μόνο αυτό. της ομάδας YELP danceco.-Μαριέλας Νέστορα.

 

Γεωργία Βαρδαρού
New Narratives

2 – 3 Ιουλίου, 21:00
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΧΩΡΟΣ Η


Είμαστε εκ φύσεως αφηγητές, που πλάθουμε ιστορίες καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Λέμε καλημέρα, ίσως καλησπέρα και σίγουρα καληνύχτα. Και θέλοντας να δούμε τη ζωή μας ως σύνολο, φτιάχνουμε ιστορίες ζωής.

Αλλά δεν μπορούν όλα να εξιστορηθούν, οι λέξεις δεν αρκούν. Είναι πάρα πολλά αυτά που ξεφεύγουν ερμηνείας. Το να κατανοεί κανείς το αφηρημένο μπορεί να γίνει το μέσο για να νιώσει την καθημερινότητά του, ένα χορό ή το νόημα της ζωής.

Το Νew Νarratives είναι ο κοινός χώρος μεταξύ αφήγησης και αφαίρεσης. Από τη μία ειναι η γλυκιά σιγουριά της διήγησης και από την άλλη η διαρκής ροή των εφήμερων κινήσεων που εμφανίζονται και εξαφανίζονται.
Το Νew Νarratives ειναι η ιστορία που πλάθει αναπόφευκτα ο νους μας.
Το Νew Νarratives είναι η υπερβατικότητα που ο νους μας απολαμβάνει.


Η Γεωργία Βαρδαρού αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης και συνέχισε τις σπουδές της στη σχολή P.A.R.T.S. στις Βρυξέλλες. Έπειτα, ξεκίνησε να συνεργάζεται με διεθνείς χορογράφους και να συμμετέχει ως χορεύτρια σε πολλά διεθνή πρότζεκτ και παραστάσεις χορού (objects in mirror are closer than they appear, The Organ Project, now h e r e For Edward Krasinski. Rusland). Στη συνέχεια, άρχισε να εστιάζει σε προσωπικές της δουλειές. Ασχολήθηκε με το ερευνητικό πρότζεκτ Hardcore Research on Dance και δημιούργησε ένα σόλο το οποίο προέκυψε από αυτή την έρευνα της. Σε απάντηση, ο Marc Vanrunxt και ο Salva Sanchis δημιούργησαν γι’ αυτήν από ένα σύντομο σόλο. Και τα δύο αυτά κομμάτια παρουσιάστηκαν ως ένα ενιαίο σόλο με τον τίτλο TRIGON. Συνεχίζοντας στην ερευνητική κατεύθυνση που ακολούθησε για το σόλο της σχετικά με την «προσωπική κίνηση» και τις καταβολές της, δημιούργησε το πρώτο ομαδικό της κομμάτι με τίτλο Phenomena.

Αυτήν την περίοδο περιοδεύει με τον νέο της ομαδικό κομμάτι New Narratives και ως χορεύτρια με την ομάδα Rosas στην πιο πρόσφατη παραγωγή της Anne Teresa De Keersmaeker Golden Hours (As you like it). Η Γεωργία Βαρδαρού ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες και η δουλεία της είναι παραγωγή της ομάδας Kunst/Werk (K/W).
Η παράσταση είναι μια συμπαραγωγή της Kunst/Werk με το Φεστιβάλ Αθηνών και φορείς απ’ όλη την Ευρώπη.

Χορογραφία: Γεωργία Βαρδαρού
Χορός: Elizaveta Penkóva, Zoltán Vakulya, Γεωργία Βαρδαρού, Sue-Yeon Youn
Ζωντανή μουσική/σχεδιασμός ήχου: Gašper Piano
Σχεδιασμός φωτισμού: Salva Sanchis
Τεχνική επιμέλεια: Thomas Vermaercke, Ελένη Χαϊδεμενάκη
Φωτογραφίες/βιντεοσκόπηση: Ξενοφώντας Βαρδαρός

Παραγωγή: Kunst/Werk συμπαραγωγή: STUK Kunstencentrum (Leuven,B), C-mine (Genk,B), Athens & Epidaurus Festival (Athens,GR), Pact Zollverein (Essen,D), MDT (Stockholm,SE)

Αυτή η παραγωγή είναι μέρος του [DNA] Departures and Arrivals, και υποστηρίζεται από το Creative Europe program of the European Commission. Με την υποστήριξη της επιχορήγησης από τη Φλαμανδική Κοινότητα.

Διάρκεια: 85' χωρίς διάλειμμα
Τιμές εισιτηρίων: €20, €10 (Φοιτητικό), €5 (Άνεργοι-A.μεΑ.)

 

Σοφία Μαυραγάνη
Σάλος

4 – 5 Ιουλίου, 22:30
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΧΩΡΟΣ Ε

«Σάλος» αποκαλείται το βουβό κύμα, κοινώς η αποθαλασσιά, ένα κύμα δηλαδή που υπάρχει χωρίς να αιτιολογείται από τις παρούσες καιρικές συνθήκες, αλλά οφείλεται σε ανέμους που έχουν προηγηθεί χρονικά ή που συνέβησαν σε άλλες περιοχές.

Η Σοφία Μαυραγάνη συνεχίζει την έρευνά της πάνω στη ταυτότητα του παραστατικού δρώμενου και σε συνεργασία με τη Μπέττυ Δραμισιώτη δημιουργεί μια παράσταση που εντάσσει τη δυνατότητα της κίνησης και της σωματικής εκφραστικότητας σε ένα παιχνίδι δυναμικής και ανατρεπόμενης χορογραφικής σύνθεσης. Η ομάδα ερευνά τις εφαρμογές του σάλου στην ιστορική πραγματικότητα, προσεγγίζοντας τα γεγονότα αυτά που εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά του σάλου από το παρελθόν μέχρι σήμερα. Είναι η κρίση που ζούμε σήμερα σάλος του αμερικάνικου κραχ; Είναι η τρομοκρατία που αντιμετωπίζουμε σάλος της αποικιοκρατίας; Η παράσταση δε μένει μόνο σε αυτά τα ερωτήματα, αλλά προβληματίζεται και για την προβολή όσων ζούμε στο μέλλον. Τι σάλο θα προκαλέσει η σημερινή μακροχρόνια ειρήνη στην Ευρώπη, που είναι όμως γεμάτη από φλέγοντα ζητήματα;

Το έργο εμπλέκει τρεις χορευτές σε ένα σχήμα εναλλαγής και ανατροπής της αιτιότητας και του χρόνου. Η χορογραφία βασίζεται στις παραλλαγές μιας σύνθεσης, που ξεκινά με θετικά φορτισμένες ανθρώπινες συμπεριφορές. Όσο όμως η παράσταση εξελίσσεται, οι συμπεριφορές αλλάζουν, οι θερμές χειραψίες και οι ενθουσιώδεις πανηγυρισμοί των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετατρέπονται σιγά-σιγά σε στρατιωτικούς σχηματισμούς και χαιρετισμούς. Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση της παράστασης μπλέκεται με τον ύμνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ωδή Στη Χαρά του Μπετόβεν, ενώ οι χορευτές – συν-δημιουργοί της παράστασης καταλήγουν σε ένα debate, με το φλέγον θέμα: «Ποιο είναι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης;».

Η Σοφία Μαυραγάνη είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση στην τέχνη του χορού, καθώς δραστηριοποείται στο πεδίο αυτό ως δημιουργός, χωρίς να προέρχεται από τις κλασσικές σπουδές χορού. Σπούδασε Oργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων/Marketing στo Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έπειτα Xορογραφία/Dance making στο ArtEZ University of Arts, Άρνεμ/Ολλανδία. Δουλεύοντας ως χορογράφος, εκπαιδεύτρια και concept designer, γνωστή για τον πολιτικό χαρακτήρα των έργων της, έχει παρουσιάσει έργα της στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε ανεξάρτητα θέατρα, αλλά και σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ (Καλαμάτα, Θεσσαλονίκη Mάαστριχτ, Χανιά, Σύρος, Μπουένος Άιρες, Mαδρίτη κ.ά.). Μαζί με την ομάδα amorphy, πραγματοποίησε τις βραδιές αυτοσχεδιασμού DoBeDOBEDO. Η εκπαιδευτική της δράση χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία πρωτότυπων εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών μοντέλων για τη συνεργασία ανθρώπων με ετερόκλιτα χαρακτηριστικά, όπως φύλο, ηλικία, σωματική διάπλαση, εθνότητα/εθνικότητα (out of order, playfor4, playforPLACE, τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί σε 13 πόλεις στην Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Ωκεανία). Είναι ιδρυτικό μέλος του διεθνούς καλλιτεχνικού δικτύου FINGERSIX και της ομάδας FINGERSIX/Athens.


Συντελεστές
Ιδέα: Σοφία Μαυραγάνη, Μπέττυ Δραμισιώτη
Δημιουργία - Σύνθεση: Σοφία Μαυραγάνη
Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Μπέττυ Δραμισιώτη
Μουσική Σύνθεση: Αντώνης Παλάσκας
Σύμβουλος Δραματουργίας: Μιράντα Μανασιάδη
Κοστούμια - Σκηνικός Χώρος: Παύλος Θανόπουλος
Φωτισμοί: Bασίλης Κλωτσοτήρας
Συντονισμός Παραγωγής - επικοινωνία: Γιώργος Κατσώνης

Ερμηνεία – συν-δημιουργία: Νώντας Δαμόπουλος, Χαρά Κότσαλη, Σάνια Στριμπάκου


Τιμές εισιτηρίων: 15€, 5€ (Φοιτητικό-Άνεργοι- A.μεΑ.)
Διάρκεια: 55 λεπτά

 

YELP danceco.-Μαριέλα Νέστορα
Αυτό είναι, όχι άλλο, μόνο αυτό.

8 – 9 Ιουλίου, 21:00
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΧΩΡΟΣ Ε


Ο τίτλος -σε απόλυτη σιγουριά – είναι ενα κλείσιμο του ματιού στην εποχή μας- της συνεχούς απροσδιοριστίας (σε διαδικασία μετατόπισης). Είμαστε σε μια ενδιάμεση περιοχή, σ’ έναν τόπο- κάπου ανάμεσα στο τέλος και την αρχή, ανάμεσα στο έκτακτο και το παγειωμένο, κάπου όπου δεν αρκεί ούτε το ατομικό εγώ, ούτε το συλλογικό εμείς. Όλα συνυπάρχουν, το παλιό και το επερχόμενο, το διαρκώς επείγον και το συνεχώς πιο εύθραυστο.

Το έργο συμβαίνει σε έναν ιδιότυπο «κήπο», όπου συνυπάρχουν 3 χορευτές: Ιωάννα Αποστόλου, Νικολέτα Καρμίρη και Βιτόρια Κωτσάλου, με δύο μη-χορευτές: Μπετίνα Παναγιωτάρα (θεωρητικός χορού), Χρίστίνα Κατσάρη (εικαστικός). Ο συνεχής κατακερματισμός της ροής του χρόνου σε στιγμές δημιουργεί διαφορετικές χρονικότητες αναθεωρώντας το παρόν, το συγχρονισμό και το κενό. Όλα συμβαίνουν πραγματικά, χωρίς αναπαράσταση, σε ένα τοπίο οικείο και ανοίκειο συνάμα.

Ο θεατής προσκαλείται να εισέλθει σε μια εμπειρία. Η αντίληψη του μετατοπίζεται διαρκώς, δημιουργώντας νοήματα, εικόνες και συναισθήματα απρόσμενα. Το έργο προτείνει μία κατάσταση νοητικής και ενσυναισθητικής εγρήγορσης, με την οποία ο θεατής συλλαμβάνει αυτό που του διαφεύγει διαρκώς, δημιουργώντας ένα δικό του έργο.

Η δημιουργία γεννιέται απο την ερώτηση, η οποία προυποθέτει υποκείμενο συνειδητό, ανάγκη, περιέργεια και αγάπη. Η ερώτηση αυτή μεταμορφώνει το τοπίο κι όταν έρθει μια στιγμή συγκίνησης- τότε η απροσδιοριστία ξεθωριάζει, γιατι στον τόπο της συγκίνησης, (για τον καθένα μας) – “αυτό είναι, οχι άλλο, μόνον αυτό”.

Η ομάδα YELP διανύει μια πορεία εδω και χρόνια στην έρευνα στον χορό- επεξεργάζεται την κίνηση, τη δομή, τη σχέση με τον θεατή, τη σχέση με την εικόνα και τη φιλοσοφία. Οι κεντρικοί άξονες της έρευνας είναι ο Χρόνος, η Συν(ύπαρξη), η Σκέψη, η Γλώσσα.

Η ομάδα ευχαριστεί το Κέντρο Χορού Ντάνκαν για την υποστήριξη στην έρευνα και εξέλιξη του έργου.
Στις 8 Ιουλίου μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.


Χορογραφία: Μαριέλα Νέστορα
Μουσική: Bernier Messier, Sibelius, Andy Cowton, ilios
Κοστούμια-σκηνικά: Μαρία Παπαδοπούλου
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Βίντεο: Χριστίνα Κατσάρη
Τεχνικός σύμβουλος βίντεο:Λουίζος Ασλανίδης

Περφόρμερ: Ιωάννα Αποστόλου, Νικολέτα Καρμίρη, Βιτόρια Κωτσάλου και
οι Μπετίνα Παναγιωτάρα, Χριστίνα Κατσάρη.


Τιμές εισιτηρίων: 15€, 5€ (Φοιτητικό-Άνεργοι- A.μεΑ.)
Διάρκεια: 50 λεπτά


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.