• BUZZ
  • Νέα
  • Ο ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΚΕ ΦΕΖΟΛΛΑΡΙ ΣΤΟ ΒΡΥΣΑΚΙ
Ο ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΚΕ ΦΕΖΟΛΛΑΡΙ ΣΤΟ ΒΡΥΣΑΚΙ

Ο ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΚΕ ΦΕΖΟΛΛΑΡΙ ΣΤΟ ΒΡΥΣΑΚΙ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Δευτέρα, 01/08/2016 10:16
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Νέα

Μετά από «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, ο Ένκε Φεζολλάρι επιστρέφει στο Βρυσάκι, αρχές Σεπτεμβρίου με τον μονόλογο «Φιλοκτήτη» του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, σε σκηνοθεσία Σίσσυς Παπαθανασίου.

Ο δραματικός μονόλογος του Ρίτσου, αποκλίνει από το δράμα του Σοφοκλή και τις σύγχρονες εκδοχές του, με ποικίλους τρόπους.

Στο ποίημα, ο μόνος ομιλητής είναι ο Νεοπτόλεμος και όχι ο Φιλοκτήτης, που παραμένει σιωπηλός καθ' όλη τη διάρκειά του και αναφέρεται μόνο στον τίτλο του ποιήματος. Ο Οδυσσέας δεν εμφανίζεται καθόλου, ενώ δεν υπάρχει χορός ή αναφορά σε πόνο, απάτη ή από μηχανής θεό.

Αυτές και άλλες διαφορές, προσθέτουν στην περιπλοκότητα του ποιήματος, χωρίς να αποκλείουν βέβαια τους παραλληλισμούς με το αρχαίο κείμενο. Ο Νεοπτόλεμος μιλάει προς τον Φιλοκτήτη, με μια εξομολογητική διάθεση, ο Φιλοκτήτης ακούει βουβός τον νέο, σε μια επώδυνη αναδρομή του στο παρελθόν.

Συγκεκριμένα, στην παιδική του ηλικία, με τις εικόνες του πατέρα και της μητέρας, προσώπων που κυριαρχούν στο ψυχικό σύμπαν του παιδιού. Ο Νεοπτόλεμος, νεαρό παιδί και ο Φιλοκτήτης ώριμος και γεμάτος κατανόηση άνδρας. Ο Ρίτσος, με την πρόφαση του μύθου του Φιλοκτήτη του Σοφοκλή, ξεδιπλώνει καίρια ζητήματα και θέματα που μας αφορούν, μας αγγίζουν και μας προβληματίζουν.

Η παράσταση θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, ενώ από το Φεβρουάριο, ο πολυσχιδής καλλιτέχνης ετοιμάζεται να σκηνοθετήσει την θεατρική μεταφορά της θρυλικής ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη «Το τελευταίο ψέμα» με την Νικόλ Δημητρακοπούλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο, που θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.