• BUZZ
  • Νέα
  • 'ΟΔΥΣΣΕΑΣ, ΤΟΥ ΤΖΕΗΜΣ ΤΖΟΫΣ' ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260
'ΟΔΥΣΣΕΑΣ, ΤΟΥ ΤΖΕΗΜΣ ΤΖΟΫΣ' ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260

'ΟΔΥΣΣΕΑΣ, ΤΟΥ ΤΖΕΗΜΣ ΤΖΟΫΣ' ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Τετάρτη, 04/04/2018 19:05
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Νέα

Οι Εlephas Τiliensis ιδρύθηκαν το 2013 από τον Δημήτρη Αγαρτζίδη και τη Δέσποινα Αναστάσογλου. Οι παραστάσεις τους εμπνέονται κατά κύριο λόγο από τον χώρο της λογοτεχνίας. Εμφανίστηκαν με την Περσινή Αρραβωνιαστικιά της Ζυράννας Ζατέλη, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, και ακολούθησαν οι παραστάσεις: Αλεξάνδρεια - υπάρχουν αλήθεια και ψεύδος άραγε; (βασισμένη στο Αλεξανδρινό Κουαρτέτο του Λόρενς Ντάρελ), Πώς θα ’ναι ο λυτρωτής μου; (βασισμένη στον Μπόρχες), Λούλα του Βαγγέλη Ραπτόπουλου, Persona (βασισμένη στην ταινία του Μπέργκμαν) κ.ά. Τη φετινή θεατρική περίοδο παρουσιάζουν το έργο της κρητικής λαϊκής παράδοσης Η βοσκοπούλα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Η παράσταση που ετοιμάζουν για το Φεστιβάλ Αθηνών βασίζεται στα κεφάλαια «Ναυσικά» και «Πηνελόπη» του κορυφαίου έργου του Τζόυς και δημιουργεί ένα ορατόριο για έναν άντρα τραγουδιστή, μια γυναίκα ηθοποιό, ένα χορό γυναικών (Σειρήνες) και μια μουσική μπάντα. Κατά τους Εlephas tiliensis, η παράσταση θα είναι μια «φιλοσοφική stand up comedy» με κέντρο τη φιγούρα της Πηνελόπης που δυναμιτίζει την εικόνα του Οδυσσέα, σαρκάζει τη μυθική του υπόσταση και υποσκάπτει τη σύγχρονη Ευρώπη και το ομηρικό της πρότυπο.

 

Σημείωμα των σκηνοθετών
Στον Οδυσσέα του ο Τζόυς επαναγράφει τον μύθο του Οδυσσέα, δημιουργώντας ένα κείμενο αντι-εθνικιστικό, αντι-εκκλησιαστικό, σεξουαλικό και βλάσφημο. Χρησιμοποιεί το έπος της Οδύσσειας για να περιγράψει τις πληκτικές και χυδαίες συζυγικές και κοινωνικές σχέσεις ενός διαφημιστή στο Δουβλίνο. Ο Λεοπόλδος Μπλουμ είναι μια καρικατούρα του ομηρικού ήρωα. Ο τζοϋσικός Οδυσσέας είναι ο κερατάς κύριος Μπλουμ, ο λοιδορούμενος Εβραίος. Η τζοϋσική Πηνελόπη είναι η Μόλλυ Μπλουμ, σύζυγος του Λεοπόλδου, πριμαντόνα και μοιχαλίδα.
Η παράσταση είναι μια φιλοσοφική stand up comedy, με λεξιλόγιο δανεισμένο από παρακαταθήκες της σύγχρονης ιστορίας και λογοτεχνίας. Το σκοτεινό και παιγνιώδες της μουσικής των λάμδα δημιουργεί το περιβάλλον στο οποίο στέκεται και βρίσκει τον χώρο της η μουσικότητα του κειμένου και το βαθύ χιούμορ των Μπλουμ.

 

Περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα «Αθήνα - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 ΟΥΝΕΣΚΟ». Mε τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net, με ιδρυτικό δωρητή το ΄Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Απόδοση - δραματουργική επεξεργασία - σκηνοθεσία:Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου
Μουσική: λάμδα
Σκηνικά - κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Κίνηση: Μπέτυ Δραμισιώτη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδριάννα Χαλκίδη
Ηχοληψία: Παναγιώτης Ριζόπουλος
Εκτέλεση παραγωγής: Άννα Γκόμεζ
Παίζουν: Παύλος Παυλίδης (Οδυσσέας / Λεοπόλδος Μπλουμ), Μαρία Σκουλά (Πηνελόπη / Μόλλυ Μπλουμ), Βίκυ Κατσίκα, Μαρία Μοσχούρη, Τατιάνα Άννα Πίττα (Σειρήνες), Ελένη Ποζατζίδου (Μίλλυ Μπλουμ)
Μουσικοί επί σκηνής: Κώστας Κωστίδης (πιάνο, συνθεσάιζερ), Παντελής Νικηφόρος (κιθάρα, λαούτο, μαντολίνο), Θοδωρής Σοφόπουλος (ντραμς, κρουστά)

1-3 Ιουλίου στην Πειραιώς 260


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.