• BUZZ
  • Νέα
  • ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΠΑΛΤΑ ΚΑΙ ΦΑΜΠΡ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΠΑΛΤΑ ΚΑΙ ΦΑΜΠΡ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΠΑΛΤΑ ΚΑΙ ΦΑΜΠΡ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ


5.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Παρασκευή, 01/04/2016 23:03
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Νέα

Καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι, σήμερα, Παρασκευή, στη μία το μεσημέρι, συναντήθηκαν στο θέατρο Σφενδόνη, για να συζητήσουν για το Φεστιβάλ Αθηνών, το παρόν και το μέλλον του.

Μεγάλη η προσέλευση δημοσιογράφων και καλλιτεχνών. Ανάμεσά τους, ο Στάθης Λιβαθινός, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η Όλια Λαζαρίδου, η Αντζελα Μπρούσκου, ο Αργύρης Ξάφης, ο Γιώργος Νανούρης, η Στεφανία Γουλιώτη, ο Στέλιος Μάινας, ο Άγγελος Παπαδημητρίου, ο Χρήστος Λεοντής, η Θεμις Μπαζάκα, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, ο Χρήστος Λούλης, ο Νίκος Ψαρράς, ο Άρης Σερβετάλης, ο Αργύρης Πανταζάρας, κα.

Πολλές προτάσεις και σκέψεις έπεσαν στο "τραπέζι", ενώ υπήρξαν και διαφωνίες σχετικά με τις ευθύνες του υπουργείου Πολιτισμού και του κ. Αριστείδη Μπαλτά. Στο μεταξύ, δεν έλειψαν και οι σχολιασμοί της στάσης του Γιαν Φαμπρ απέναντι στο θέμα.

Κάποιοι πρότειναν να χωριστούν οι παραστάσεις ξένων και Ελλήνων ηθοποιών στην Επίδαυρο ανάλογα με τα Παρασκευοσάββατα ή οι Έλληνες καλλιτέχνες να αναλάβουν τον χώρο στην Πειραιώς: «Να τους δείξουμε ποιος κάνει καλύτερο φεστιβάλ».

Όποιος ήθελε έπαιρνε τον λόγο για 4-5 λεπτά, προκειμένου να παρουσιάσει την άποψή του.

"Σήμερα στην Σφενδόνη έγινε το αδιανόητο, ενώθηκε η φωνή μιας μεγάλης μερίδας του ελληνικού πολιτισμού, μια ευκαιρία σπάνια που ελπίζω να μην πάει χαμένη", σημειώνει ο ηθοποιός Αλέξανδρος Λογοθέτης.

"Ήταν όλοι τους (σχεδόν) εκεί, σήμερα στο Θέατρο Σφενδόνη, ακούστηκαν πάρα πολλά ενδιαφέροντα. Θα τα πληροφορηθείτε από το ρεπορτάζ , διαβάστηκε μια πολλή ενδιαφέρουσα επιστολή του Γιάννη Μαυριτσάκη που βρήκε το σύνολο των παρευρισκόμενων σύμφωνο , ενδιαφέρον είχαν οι θέσεις του γ.γ. ΣΕΗ Νίκου Χατζόπουλου , της Στεφανίας Γουλιώτη του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου και της Ολιας Λαζαρίδου. Σίγουρα θαρραλέα και σωστή ήταν η θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Ε.Θ. Στάθη Λιβαθινού. Κρατώ την έντονη συγκίνηση του μεγάλου σύνθετη Χρήστου Λεοντή και το δάκρυ στα μάτια του.Μακάρι να βγει κάτι θετικό από όλο αυτό το θέμα που δημιουργήθηκε, για το καλό του πολιτισμού μας", αναφέρει ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου.

Παραίτηση των Αρ. Μπαλτά και Γ. Φαμπρ ζητούν Έλληνες καλλιτέχνες

Τις παραιτήσεις του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά και του νέου επικεφαλής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Γιαν Φαμπρ, ζητούν με ανοιχτή επιστολή τους εκπρόσωποι από όλο το φάσμα του καλλιτεχνικού κόσμου, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Θέατρο Σφενδόνη. Στόχος τους ήταν να αναζητηθεί ένας κοινός τρόπος αντίδρασης σχετικά με τη νέα φυσιογνωμία του φεστιβάλ, μετά τις ανακοινώσεις του Φλαμανδού καλλιτέχνη για τη συγκρότηση του φετινού προγράμματος, από τo οποίo απουσιάζει η ελληνική εκπροσώπηση.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή τους προς τον Αριστείδη Μπαλτά, οι καλλιτέχνες αναφέρουν σχετικά με το διορισμό του Γ. Φαμπρ και το πρόγραμμα που ανακοίνωσε: «Συμφωνήσαμε με συντριπτική πλειοψηφία, ότι πρόκειται για μία απαράδεκτη και έκθετη, τόσο νομικά, όσο και ηθικά ενέργεια, η οποία στρέφεται ευθέως εναντίον της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας και εναντίον των χειμαζόμενων ή και ανέργων Ελλήνων δημιουργών. Επειδή οι συγκεκριμένες αυτές πράξεις ελέγχονται ως παράνομες και κυρίως εχθρικές για τη ζωντανή καλλιτεχνική δημιουργία και τον πολιτισμό του τόπου, ζητάμε την άμεση παραίτησή σας».

Επίσης σε δεύτερη επιστολή που στηρίχθηκε σε κείμενο του ηθοποιού Γιάννη Μαυριτσάκη, χαρακτηρίζουν τον Γιαν Φαμπρ persona non grata για «την οίηση και τον απροκάλυπτο καλλιτεχνικό ολοκληρωτισμό που επέδειξε, ισχυριζόμενος ότι θα μετατρέψει σε διεθνές ένα φεστιβάλ που είναι ήδη διεθνές από τα γεννοφάσκια του και αποκλείοντας για φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια τους Έλληνες δημιουργούς». Τέλος, του ζητούν να επιστρέψει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή.

 

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ

"Οι αντιδράσεις που προκάλεσε στον κόσμο του θεάτρου και σε όσους μετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο στο καλλιτεχνικό πεδίο, το θεωρητικό πλαίσιο της τετραετούς θητείας του Γιαν Φαμπρ στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Τρίτης, ήταν αναμενόμενες, παρ όλη την υπερβολή τους" αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον τίτλο "Για το Ελληνικό και (ανέκαθεν διεθνές) Φεστιβάλ".

"Δυστυχώς, αφού διανύσαμε τους προηγούμενες μήνες παγιδευμένοι σε μια προσωποκεντρική πόλωση (με πέτρα του σκανδάλου τον κ. Γ. Λούκο), βρισκόμαστε εκ νέου αντιμέτωποι με μια νέα προσωποκεντρική αντίληψη για το Φεστιβάλ" αναφέρει στην συνέχεια, προσθέτοντας "δεν αμφισβητούμε την αξία και το διεθνές κύρος του Γιαν Φαμπρ, οφείλει ωστόσο, κάποια στιγμή, το υπουργείο Πολιτισμού να εστιάσει όχι στα πρόσωπα αλλά στους θεσμούς, και να παρουσιάσει μια συγκροτημένη πρόταση πολιτιστικής πολιτικής με σαφείς στόχους, μια πρόταση που θα εμπνέεται από το αριστερό όραμα και το υπάρχον πρόγραμμα για τον πολιτισμό και δεν θα δίνει λευκή επιταγή σε εγχώριους ή εισαγόμενους σταρ."

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι "η περιγραφή του θεωρητικού πλαισίου, έτσι όπως εκφράστηκε από τη συνέντευξη Τύπου, υπήρξε μερική, πρόχειρη και οπωσδήποτε ανισοβαρής τόσο ως προς το πληροφοριακό μέρος, όσο και ως προς την κατηγοριοποίηση των στόχων" υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Επισημαίνει δε, ότι "η άγνοια του ελληνικού καλλιτεχνικού πεδίου από τον νέο διευθυντή (ή επιμελητή, όπως προτιμά να αυτοπροσδιορίζεται) είναι αναμενόμενη και συγγνωστή. Ωστόσο αυτή δεν μπορεί να μετατρέπεται σε απαξίωση του εγχώριου δυναμικού και αποκλεισμού του από έναν σημαντικό δημόσιο θεσμό."


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.