• BUZZ
  • Νέα
  • 'POWDER HER FACE' ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΕΛΣ
'POWDER HER FACE' ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΕΛΣ

'POWDER HER FACE' ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΕΛΣ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Σάββατο, 24/08/2019 10:50
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Νέα

Η αριστουργηματική όπερα-σκάνδαλο Powder her face (1995) του τρομερού παιδιού της βρετανικής μουσικής Τόμας Άντες, ο οποίος έχει βραβευτεί με Γκράμμυ και Λώρενς Ολίβιε, παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.
Το έργο βασίζεται στη σκανδαλώδη ζωή της δούκισσας Μάργκαρετ Κάμπελ του Αρτζάιλ, που το 1963 σόκαρε το κοινό της Αγγλίας με τις σεξουαλικές της ακρότητες. Η αληθινή, τολμηρή ιστορία της δούκισσας, οι έρωτες, τα πάθη, τα διαζύγια και ο θλιβερός θάνατός της περνούν με έξοχο τρόπο μέσα από τη συναρπαστική μουσική του χαρισματικού συνθέτη Τόμας Άντες –ο οποίος θεωρείται από πολλούς ο διάδοχος του Μπέντζαμιν Μπρίττεν– και το λιμπρέτο του Φίλιπ Χένσερ με την ιδιαίτερη γλώσσα και τις γαργαλιστικές ερωτικές σκηνές.
Στη μουσική του ο Τόμας Άντες συνδυάζει περίτεχνα ετερόκλητες επιρροές, από τον Ίγκορ Στραβίνσκι, τον Άλμπαν Μπεργκ και τον Μπέντζαμιν Μπρίττεν μέχρι τα καμπαρέ του Κουρτ Βάιλ και τα ταγκό του Άστορ Πιατσόλα, δημιουργώντας μια όπερα που σήμερα θεωρείται modern classic και παρουσιάζεται στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου.
Ο Αλέξανδρος Ευκλείδης σημειώνει: «To Powder her face είναι από τις λίγες όπερες των τελευταίων τριάντα χρόνων που μπορούν τόσο εύκολα να διεκδικήσουν μια σημαντική θέση στην ιστορική συνέχεια του είδους. Η μορφολογική του πολυπλοκότητα, το εύρος των αναφορών του, η τολμηρή σύνδεσή του με την πολιτική πραγματικότητα της εποχής του και η υπόρρητη αλλά ευδιάκριτη κριτική των έμφυλων ταυτοτήτων συγκροτούν ένα εξαιρετικά πολυεπίπεδο έργο, που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε και αριστούργημα, αν δεν ήταν τόσο ξεκάθαρο ότι το πρώτο που υπονομεύεται στο έργο του 24χρονου, όταν το έγραψε, συνθέτη είναι η ίδια η έννοια του αριστουργήματος. Η παράσταση θα επιχειρήσει να αναδείξει τις λεπτές εννοιολογικές αποχρώσεις του έργου, αλλά και το προκλητικό, παιγνιώδες και απελευθερωτικό του χιούμορ».

2019/20
POWDER HER FACE
Τόμας Άντες
Όπερα
25, 27, 31 Οκτ 2019
02, 07, 09 Νοε 2019
Πρώτη πανελλήνια παρουσίαση

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή: 19.00)

ΛΙΜΠΡΕΤΟ|
Φίλιπ Χένσερ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Νίκος Βασιλείου

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Αλέξανδρος Ευκλείδης

ΣΚΗΝΙΚΑ, ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Γιάννης Κατρανίτσας

ΦΩΤΙΣΜΟΙ
Μελίνα Μάσχα

ΚΙΝΗΣΗ
Φώτης Διαμαντόπουλος

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ
Τζαστίν Βιάνι
Χρύσα Μαλιαμάνη
Χρήστος Κεχρής
Γιάννης Γιαννίσης

 

Με το Ergon Ensemble

 

Τιμές εισιτηρίων: €15, €20
Φοιτητικό: €10


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.