• BUZZ
  • Νέα
  • ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ 'ΓΛΑΡΟ' ΤΟΥ ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ 'ΓΛΑΡΟ' ΤΟΥ ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ 'ΓΛΑΡΟ' ΤΟΥ ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Παρασκευή, 06/11/2015 15:38
  • Κατηγορία: Νέα

Το πιο τρυφερό και συγκινητικό πέταγμα του ΓΛΑΡΟΥ έγινε προχθές το βράδυ στην πρεμιέρα του αγαπημένο έργου του Αντόν Τσέχωφ.
Ο ΓΛΑΡΟΣ, που παρουσιάστηκε τη θεατρική περίοδο 2014-2015 μόνο για μια παράσταση, επέστρεψε στην σκηνή της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία Γιάννη Βούρου, μαγεύοντας το κοινό της Θεσσαλονίκης, που κατέκλυσε το θέατρο από την πρώτη κιόλας μέρα.

Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Γενικού Ρωσικού Προξενείου Θεσσαλονίκης.

Λίγα λόγια για το έργο
Ο Γλάρος είναι ένα έργο που συναρπάζει παγκοσμίως δημιουργούς, θεατές και αναγνώστες. Ίσως γιατί κάθε δεκαετία βρίσκει τη δική της οπτική και ανάγκη για να ακουμπήσει πάνω στο έργο του Τσέχωφ, ίσως γιατί η οπτική και οι ανάγκες των χαρακτήρων του έργου είναι τόσο αρχέγονες όσο και διαχρονικές. Φέτος, στο νέο του ανέβασμα στο ΚΘΒΕ, η οπτική και η ανάγκη υπαγορεύονται από το «Δικαίωμα στη Διαφορετικότητα». Μέσα από τον «διαφορετικό» Τρέπλιεφ και τις αποτυχημένες του προσπάθειες να καινοτομήσει, να αποτινάξει τις κατεστημένες φόρμες και να δικαιώσει μια νέα ματιά πάνω στην τέχνη, στήνεται μια παράσταση που υμνεί τη διαφορετικότητα, την κάθε προσπάθεια για αλλαγή, ακόμα και αποτυχημένη.

H παράσταση παρουσιάζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή με ρωσικούς υπέρτιτλους

Σημείωμα σκηνοθέτη
Οκτώβρης 1896 (γράμμα του Τσέχωφ στον αδελφό του μετά το πρώτο ανέβασμα του Γλάρου)

«Το έργο ισοπεδώθηκε και η παράσταση κατέβηκε με πλήρη αποτυχία. Υπάρχει ένα αίσθημα αφόρητης ντροπής και αμηχανίας στο θέατρο. Οι ηθοποιοί έπαιξαν με απεχθή ηλιθιότητα. Το ηθικό δίδαγμα από όλο αυτό είναι πως δεν πρέπει κανείς να γράφει για το θέατρο. Είναι μια κωμωδία με τρεις γυναικείους και έξι αντρικούς ρόλους, με τέσσερις πράξεις, ένα τοπίο με λίμνη, πολλή συζήτηση περί λογοτεχνίας, λίγη δράση και πέντε τόνους έρωτα».
Ο Γλάρος, που αποτελεί ένα έργο σταθμό για το σύγχρονο θέατρο και που έφερε έναν επαναστάτη της λογοτεχνίας στο παγκόσμιο θεατρικό προσκήνιο, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του παγκόσμιου δραματολογίου.
Μέσα από την ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο Τσέχωφ στο έργο αντανακλάται όλη η φιλοσοφία του, όλη η πορεία ζωής που διάνυσε, η χαρά της άνοιξης και η συνεχής κατάρρευση των ελπίδων κι όμως, μαζί με όλα αυτά, δεν λείπει η ακλόνητη πίστη του σε ένα καλύτερο μέλλον. Οι ήρωές του, όπως οι γλάροι, δυνατοί αλλά και ευάλωτοι, πετάνε πάνω από τη λίμνη, ως σύμβολα της ελευθερίας και της νίκης του ανθρώπινου πνεύματος πάνω σε όλες τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες της ζωής.
Γιάννης Βούρος

 

 

Ο ΓΛΑΡΟΣ
Συντελεστές:
Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Βούρος
Σκηνικά –Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική-Μουσική επιμέλεια: Νικήτας Νικηφόρου
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Δελίνα Βασιλειάδη
Βοηθός σκηνογράφου: Δανάη Πανά
Βοηθός ενδυματολόγου: Ήρις Τσαγκαλίδου
Σχεδιασμός ήχου: Στέλιος Ντάρας
Video art: Γιάννης Πειραλής
Οδηγός σκηνής: Παύλος Ελευθεριάδης
Οργάνωση παραγωγής: Πέτρος Κοκόζης

Διανομή με αλφαβητική σειρά:
Ιορδάνης Αϊβάζογλου (Μπόρις Αλεξέγιεβιτς Τριγκόριν), Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη (Πωλίνα Αντρέγιεβνα), Άννα Ευθυμίου (Νίνα Ζαρέτσναγια), Χριστίνα Ζαχαροπούλου (Υπηρέτρια), Χρύσανθος Καγιάς (Υπηρέτης), Κοραλία Καράντη (Ιρίνα Νικολάγιεβνα Αρκάντινα), Δημήτρης Μορφακίδης (Σεμιόν Σεμιόνοβιτς Μεντβεντένκο), Φούλης Μπουντούρογλου (Πιοτρ Νικολάγιεβιτς Σόριν), Τάσος Πανταζής (Ίλια Αφανάσιεβιτς Σαμράγιεφ), Γιάννης Πανώριος (Γιάκωφ), Κώστας Σαντάς (Εβγκένι Σεργκέγιεβιτς Ντορν), Δημήτρης Σιακάρας (Μπόρις Αλεξέγιεβιτς Τριγκόριν), Μιχάλης Συριόπουλος (Κονσταντίν Γαβρίλοβιτς Τρέπλιε β), Μαρία Χατζηιωαννίδου (Μάσα).

*Στην 1η διανομή του έργου, τη θεατρική περίοδο 2014- 2015, το ρόλο του Μπόρις Αλεξέγιεβιτς Τριγκόριν ερμήνευσε ο Γιάννης Βούρος.

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Έναρξη παραστάσεων: Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015, στις 21.00

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Τετάρτη 18:00
Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00
Κυριακή 19:00

Τιμές Εισιτηρίων
• Κανονικό εισιτήριο (θέσεις πλατείας): 13€
• Κανονικό εισιτήριο (θέσεις εξώστη): 10€
• Εκπτωτικό εισιτήριο (Φοιτητές, Άτομα άνω των 65): 8€

ΕΙΔΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ
• Λαϊκές Παραστάσεις Τετάρτης -Πέμπτης: Γενική είσοδος 5€
• Ομαδικές κρατήσεις
Ισχύει για ομαδική κράτηση (20 άτομα και άνω) για την ίδια παράσταση: 7€
• Άνεργοι: Δωρεάν Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (με αριθμό Θεατών ανά Παράσταση, απαιτείται κράτηση θέσης)
Παρέχεται με την επίδειξη κάρτας ανεργίας
• Δάσκαλοι – Καθηγητές : 10€
• Πολύτεκνοι: 5€
• Ατέλειες
Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, ισχύουν οι ατέλειες: ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών, ΑΜΕΑ (ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΜΕΑ).
Προπώληση εισιτηρίων: Ταμεία ΚΘΒΕ, 2315 200 200,
Καταστήματα Γερμανός, www.tickhethour.com, Tράπεζα Πειραιώς (από τα μηχανήματα APS)
Ώρες λειτουργίας ταμείων:
Βασιλικό Θέατρο: Τρίτη –Κυριακή 8:30-21:30
Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών: Τετάρτη –Κυριακή 16:30-21:30
Μονή Λαζαριστών: Τετάρτη –Κυριακή 16:30-21:30
Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200

Το ΚΘΒΕ σε συνεργασία με τον όμιλο Δομοτεχνική παρέχει σε όλους τους θεατές 50% έκπτωση στις ισχύουσες τιμές για στάθμευση αυτοκινήτων στο Parking του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. (Βασ. Γεωργίου 1 & Γ΄ Σεπτεμβρίου, τηλ. 2310 821940).

Η έκπτωση παρέχεται με την επίδειξη του αποκόμματος του εισιτηρίου. Ισχύει για τους θεατές των παραγωγών του Βασιλικού Θεάτρου και του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες (Τετάρτη-Σάββατο), καθώς και κατά τα πρωινά της Κυριακής (Παιδική Σκηνή).


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.