• BUZZ
  • Νέα
  • ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΖΕΑΣ ΞΑΝΑΣΤΗΝΕΤΑΙ
ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΖΕΑΣ ΞΑΝΑΣΤΗΝΕΤΑΙ

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΖΕΑΣ ΞΑΝΑΣΤΗΝΕΤΑΙ


5.0/5 rating 1 vote

  • Ημερομηνία: Σάββατο, 10/12/2016 10:04
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Νέα

Το Αρχαίο θέατρο της Ζέας αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό τεκμήριο της πόλης του Πειραιά. Κατασκευάστηκε τον 2ο αιώνα π.Χ., όταν έφυγαν οι Μακεδόνες από την Αθήνα και εκείνη ανέκτησε την Δήλο. Ανασκάφηκε το 1881, οπότε αποκαλύφθηκαν 13 κερκίδες και 14 κλίμακες.

Σήμερα σώζονται μόνο μερικά υποπόδια από τις προεδρίες, τα καθίσματα δηλαδή των επωνύμων στην πρώτη σειρά, καθώς και κάποιες θέσεις και χαράγματα στο βράχο, που υποδηλώνουν το σημείο όπου βρίσκονταν οι κερκίδες.

Παρ’ όλα αυτά είναι το μόνο αρχαίο δημόσιο κτήριο στον Πειραιά που σώζεται σχεδόν ακέραιο ως προς την κάτοψή του, γι’ αυτό και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων και το Υπουργείο Πολιτισμού, αποφάσισαν να το ξαναστήσουν.

Το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) εξέτασε αναλυτικά την προμελέτη για την αποκατάστασή του και αποφάσισε θετικά. Έτσι σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες με σκοπό την «αναπαράσταση» του κοίλου, που θα πραγματοποιηθεί με την τοποθέτηση μίας μεταλλικής κατασκευής, η οποία θα στηριχθεί στα αρχαία κατάλοιπα. Σε κάποια μέρη , αυτά θα είναι ορατά, ενώ τα σύγχρονα καθίσματα θα κατασκευαστούν από ξύλο, στο χρώμα του φυσικού βράχου, και θα μπορούν να ανασυναρμολογηθούν.

Στόχος είναι η χρήση του θεάτρου στο πλαίσιο εκδηλώσεων για το αρχαίο δράμα που θα γίνουν σε συνεργασία με τον τοπικό δήμο και με το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.

Υπολογίζεται ότι το θέατρο θα μπορεί να λειτουργήσει τρία χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών και θα έχει χωρητικότητα 600 θεατών.

Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση, προβλέπεται επίσης η πεζοδρόμηση της κεντρικής λεωφόρου που διέρχεται από το θέατρο και η σύνδεση του παλιού λιμανιού με το λιμάνι της Ζέας.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.