• BUZZ
  • Νέα
  • ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕ ΤΗΝ 'ΗΛΕΚΤΡΑ΄ΣΕ ΛΕΣΒΟ, ΛΗΜΝΟ ΚΑΙ ΑΓΙΟ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ
ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕ ΤΗΝ 'ΗΛΕΚΤΡΑ΄ΣΕ ΛΕΣΒΟ, ΛΗΜΝΟ ΚΑΙ ΑΓΙΟ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕ ΤΗΝ 'ΗΛΕΚΤΡΑ΄ΣΕ ΛΕΣΒΟ, ΛΗΜΝΟ ΚΑΙ ΑΓΙΟ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ


1.0/5 rating 1 vote

  • Ημερομηνία: Τετάρτη, 18/07/2018 18:21
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Νέα

To Eθνικό Θέατρο για πρώτη φορά σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, των τοπικών δήμων, του Ιδρύματος Μπούμπουρα και της Hellinic Seaways, θα επισκεφθεί τη Λέσβο (27/7), τη Λήμνο (30/7) και τον Αγιο Ευστράτιο (1/8), παρουσιάζοντας την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή.

Για την πρωτοβουλία αυτή του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, οργανώθηκε σήμερα Συνέντευξη Τύπου, στο Υπουργείο Ναυτιλίας, παρουσία του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Στάθη Λιβαθινού, της Δημάρχου Αγίου Ευστρατίου, Μαρίας Κακαλή και του Διευθυντή Πωλήσεων της Hellenic Seaways, Αριστείδη Κατσαΐτη.

Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι είναι πολλές οι προσπάθειες για την αναβάθμιση των νησιών, με πρόσφατη την ψήφιση του ιστορικού νόμου του Μεταφορικού Ισοδύναμου, αλλά και με πιο πρόσφατη την οργάνωση αυτών των παραστάσεων. «Στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών είναι και η προσπάθεια να έχουν α νησιά τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ζητήματα πνευματικά και καλλιτεχνικά. Επιλέξαμε να συνεργαστούμε με το Εθνικό Θέατρο το οποίο έδειξε μεγάλη προθυμία, για να βρεθεί στα νησιά τα συγκεκριμένα και μάλιστα στον Αη Στράτη, ένα νησί με ιδιαίτερους συμβολισμούς. Η Συμβολή της Δημάρχου ήταν πολύ μεγάλη πραγματικά. Και των άλλων Δημάρχων η συμβολή ήταν πολύ μεγάλη, του Δημάρχου Λέσβου και του Δημάρχου Λήμνου, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω. Πολύ σημαντική ήταν η και συμβολή του Λημνιού επιχειρηματία Παντελή Μπούμπουρα, που έχει συνδράμει πάρα πολύ για να διευκολύνει την παρουσία του Εθνικού Θεάτρου Στη Λήμνο. Εξίσου μεγάλη ήταν συμβολή και της Hellenic Seaways η οποία βοήθησε πάρα πολύ στη μεταφορά προς τα νησιά.
Είναι μια προσπάθεια που φέρνει το ελληνικό θέατρο κοντά στους κατοίκους των νησιών. Έχει και ουσιαστική και μεταφορική έννοια να είναι το Εθνικό Θέατρο αυτό που φέρνουμε στους κατοίκους των νησιών. Ιδιαίτερα συμβολική και σημειολογική είναι η επιλογή μας να είναι το νησί του Αη Στράτη, ένα από τα νησιά που επιλέχτηκαν για την ενέργεια αυτή. Όλοι γνωρίζουμε τη σημαντική ιστορία του νησιού αυτού.»

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σημείωσε πως «είναι ιδιαίτερη η τιμή και η συνεργασία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, με το Εθνικό Θέατρο. Έναν Οργανισμό που από το 1930 έχει ταχθεί με ζέση στη μελέτη της Ιστορίας και της Παράδοσης του Θεάτρου, στην έρευνα και τη διάδοση του αρχαίου δράματος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αλλά και στην ανάπτυξη της ελληνικής και κυρίως της νεοελληνικής δραματουργίας».

«Οι παραστάσεις που το Εθνικό Θέατρο επιλέγει να παρουσιάσει στο κοινό είναι πάντα εξαιρετικής ποιότητας, καλαίσθητες και καλοδουλεμένες. Μια τέτοια παράσταση, η Ηλέκτρα του Σοφοκλή η οποία βρίθει διαχρονικών μηνυμάτων, σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου και με την εγγύηση του Εθνικού Θεάτρου, επιλέχθηκε να «ταξιδέψει», το προσεχές διάστημα, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου- την Λέσβο, την Λήμνο και τον Αι Στράτη».

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός σημείωσε πως σκοπός μας, μέσα από αυτές τις δράσεις, είναι η ισότιμη πρόσβαση των νησιωτών στα βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Μέσα από αυτή την ιδέα, της σύμπραξης με το Εθνικό, η οποία πιστώνεται στον Υπουργό κ. Κουρουμπλή, αλλά και μέσα από άλλες ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θέλουμε να δημιουργήσουμε τις δυνατότητες και να δώσουμε τις ευκαιρίες σε όλους τους νησιώτες να απολαύσουν την Τέχνη στον τόπο τους.

Συγχαρητήρια, τέλος, έδωσε ο Υφυπουργός στους Δημάρχους των νησιών, στο ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου αλλά και στους υπαλλήλους της ΓΓΑιΝΠ για τις προσπάθειες να γίνει πράξη, αυτό το γεμάτο νόημα, όπως χαρακτηριστικά είπε, θεατρικό ταξίδι.
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός, ευχαρίστησε τον Υπουργό για τη συνεργασία, και τη φιλοξενία και δήλωσε: «Μια από τις επιδιώξεις του Εθνικού Θεάτρου είναι η δημιουργία συνεργασιών, οι οποίες θα του δώσουν τη δυνατότητα να «ταξιδέψει» σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Η ανταπόκρισή σας και η όμορφη συνεργασία που είχαμε με εσάς και με τους συνεργάτες σας, δημιούργησε τις προϋποθέσεις, ώστε το Εθνικό Θέατρο να παρουσιάσει ένα από τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής ποίησης στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Η συνεργασία μαζί σας υπήρξε άμεση, ειλικρινέστατη, συγκινητική και δεν μπορούμε για όλο αυτό, παρά να πούμε ένα μεγάλο Ευχαριστώ.

Σκοπός του Εθνικού Θεάτρου είναι η παρουσίαση παραστάσεων υψηλού επιπέδου είτε αυτές παρουσιάζονται στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου είτε στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Για αυτό είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς που θα βρεθούμε στη Λήμνο, στην Λέσβο και στον Αη Στράτη, όπως έχουμε βρεβεί στη Μόσχα, στο Μόναχο και σύντομα στο Βελιγράδι.

Θέλω θερμά να ευχαριστήσω την Hellenic Seaways για τη δωρεάν μεταφορά του κλιμακίου του Εθνικού Θεάτρου. Θα ήθελα επίσης να εκδηλώσω την επιθυμία αυτή η συνεργασία να έχει συνέχεια και στο μέλλον, έτσι ώστε με τη δική σας συνδρομή να ταξιδέψουμε και σε άλλες ακριτικές περιοχές της Ελλάδας. Ακούγοντας τον Αη Στράτη δεν μπορώ κι εγώ να μην ανταποκριθώ με συγκίνηση. Ανήκω σε μια θεατρική οικογένεια, κι ένας σημαντικός θεατράνθρωπος, που είχα την τύχη να είναι πολύ στενός συγγενής μου και να μεγαλώσω κοντά του, δάσκαλός μου, πέρασε από τον Αη Στράτη. Εννοώ τον Μάνο Κατράκη, το θείο μου. Μεγάλωσα με ιστορίες και αφηγήσεις από τον Αη Στράτη, από τον οποίον έχω και κειμήλια. Δεν κάνω τέτοιες αναφορές συνήθως και δε θα ξανακάνω, αλλά δεν μπορώ να μην κάνω τώρα, γιατί θα πάμε εκεί με δική σας ιδέα κύριε Υπουργέ, και αυτό με συγκινεί και με αγγίζει πολύ βαθιά. Εύχομαι αυτή η συνεργασία να κρατήσει πολλά πολλά χρόνια.»

Η Δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου Μαρία Κακαλή δήλωσε: «Θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στο Υπουργείο γενικά, αλλά κυρίως στον Υπουργό προσωπικά, για την στήριξη των νησιών μας και κυρίως των μικρών, όπως ο Άγιος Ευστράτιος.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει μια πάρα πολύ καλή σχέση και με τον Υπουργό και με τον Υφυπουργό, η οποία έχει στόχο πάνω απ' όλα την βελτίωση της ζωής των νησιών μας και μέχρις στιγμής έχει φέρει πολύ καλά αποτελέσματα. Θέλω λοιπόννα πως ότι εκτός από την προσπάθεια για επιπλέον χρηματοδοτήσεις, για την βελτίωση των υποδομών, το Υπουργείο έχει αντιληφθεί κυρίως και την ανάγκη των νησιωτών μας για καλλιέργεια του πνεύματος, και την προσπάθειας του Δήμου μας, για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων. Αυτό «αγκαλιάζει» το Υπουργείο Ναυτιλίας και στηρίζει την παρουσία του Εθνικού Θεάτρου στο νησί μας με την παράσταση “ΗΛΕΚΤΡΑ”.

Θα συμφωνήσω με τον κ. Λιβαθινό και ελπίζω αυτή η προσπάθεια να είναι μία αρχή για να συνεχιστεί. Είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργήσουμε το πνεύμα μας, να 'ρθουμε ξανά σε επαφή με την πραγματικότητα, με την ιστορική, πολιτιστική κληρονομιά, μέσω της τέχνης. Ο κόσμος έχει ανάγκη να εκφραστεί, ο κόσμος έχει ανάγκη να 'ρθει σε επαφή με τον εαυτό του και με τον κόσμο και φυσικά με τον χώρο του πνεύματος.

Να ευχαριστήσω κι εγώ την “Hellenic SeaWays”, γιατί δεν στήριξε μόνο την προσπάθεια και την μετακίνηση των καλλιτεχνών κι όλων των συντελεστών του Εθνικού, αλλά έχει στηρίξει όλες τις μετακινήσεις, όλων των καλλιτεχνών που θα συμμετέχουν στις πολιτιστικές δράσεις για το καλοκαίρι του 2018.»

Ο Διεθυντής Πωλήσεων της Hellenic Seaways Αριστείδης Κατσαΐτης δήλωσε: «Η Hellenic Seaways είναι η μεγαλύτερη ακτοπλοϊκή εταιρεία. Τα πλοία μας ταξιδεύουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μάλιστα πρόσφατα γίναμε και εμείς, μέλος του ομίλου Attica, στον οποίον συμμετέχουν οι εταιρίες Blue Star, Super Fast και Africa Morocco Link. Πλέον ο όμιλος κατέχει ηγετική θέση στην παροχή θαλασσίων υπηρεσιών μεταφοράς σε όλη την ανατολική Μεσόγειο. Εξυπηρετούμε 59 μοναδικούς προορισμούς, προσεγγίζοντας 71 λιμάνια, τόσο στην Ελλάδα, όσο και εξωτερικό. Οι θυγατρικές εταιρίες έχουν καθιερωθεί στον κλάδο των θαλασσίων μεταφορών στην Ευρώπη και είναι συνυφασμένες με το υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης. Ο στόλος του ομίλου αριθμεί 30 υπερσύγχρονα Ε/Γ και Ο/Γ πλοία και ταχύπλοα που προσφέρουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών μεταφοράς σε επιβάτες, ΙΧ και φορτηγά οχήματα.

Η εταιρική υπευθυνότητα τώρα για τον όμιλο Attica , αποτελεί βασικό στοιχείο της επιχειρηματικής της συνέπειας και διέπεται από την ύπαρξη ειδικών κριτηρίων λειτουργίας, με σεβασμό στον άνθρωπο και στην προστασία του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργούμε ή συμμετέχουμε σε δράσεις που λαμβάνουν χώρα σε όλο το εθνικό και νησιωτικό σύμπλεγμα και προωθούν τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μας δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουμε από το δικό μας μετερίζι στην περιοδεία του Εθνικού Θεάτρου με τη τραγωδία Ηλέκτρα του Σοφοκλή, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ειδικότερα στη Μυτιλήνη, τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο που τα τελευταία χρόνια έχουν δοκιμαστεί κυρίως λόγω του μεταναστευτικού. Πιστεύουμε ότι μέσω των παραστάσεων που δίνονται από τον εθνικό πολιτιστικό φορέα που είναι το Εθνικό Θέατρο, ενισχύεται το ηθικό των κατοίκων των νησιών και έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με δρώμενα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.»


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.