• BUZZ
  • Νέα
  • ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2015-2016
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2015-2016

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2015-2016


1.0/5 rating 1 vote

  • Ημερομηνία: Τετάρτη, 14/10/2015 14:56
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Νέα

Ανήμερα των γενεθλίων του Λευτέρη Βογιατζή (12 Οκτωβρίου 1944), παρουσιάστηκε στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής, το πρόγραμμα για τη σεζόν 2015-2016.

«Δημιουργικότητα, αναζήτηση και πνευματικότητα» χαρακτηρίζουν την ταυτότητα του Θεάτρου που συνεχίζει για δεύτερη χρονιά χωρίς τον πρωτοπόρο σκηνοθέτη, ο οποίος πέθανε στις 30 Απριλίου του 2013. «Η δουλειά που γίνεται στη Νέα Σκηνή είναι πάντα διερευνητική, δεν έχει βρει την οριστική της μορφή. Ψάχνουμε τη φυσιογνωμία και το ρόλο αυτού του θεάτρου στη σημερινή θεατρική πραγματικότητα» ανέφερε η καλλιτεχνική διευθύντρια και σύντροφος του Λευτέρη Βογιατζή, Ειρήνη Λεβίδη, τονίζοντας την ιστορική και καλλιτεχνική σημασία της ανάγκης για συνέχεια αυτού του χώρου και για χάραξη νέων διαδρομών.

Όπως μάλιστα ανέφερε η Ειρήνη Λεβίδη, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κατανοώντας αυτή την ανάγκη ανέλαβε την κάλυψη του ενοικίου του θεάτρου για δύο χρόνια.

«Είναι παγκόσμια πρακτική να μην κλείνουν ούτε να εγκαταλείπονται οι χώροι όπου εργάστηκαν σημαντικοί δημιουργοί. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την τεράστια ευθύνη να κρατήσουμε το θέατρο ανοιχτό, προσπαθήσαμε οι κατευθυντήριες γραμμές μας -δηλαδή το ρεπερτόριο, οι συνεργάτες και το πνεύμα λειτουργίας του θεάτρου- να είναι όχι όμοια, αλλά όσο γίνεται αντάξια της δουλειάς που έχει γίνει εδώ μέσα για 30 συναπτά έτη» εξήγησε η Ειρήνη Λεβίδη.

Στο ερώτημα τι θα έκανε ο ίδιος αν ξεκινούσε σήμερα, η Ειρήνη Λεβίδη απάντησε πως το «βέβαιο είναι ότι ο Λευτέρης θα προέτασσε την ανάγκη την της καλλιτεχνικής δημιουργίας και ό,τι αυτή χρειάζεται: χρόνο, αφοσίωση και ταλέντο».

 

Το πρόγραμμα για το 2015 - 2016

Στις 19 και 20 Οκτωβρίου, ο Διονύσης Σαββόπουλος διαλέγει από το 50χρονο ρεπερτόριό του 22 τραγούδια και ερμηνεύει 11 από αυτά μόνος με την κιθάρα του κι άλλα 11 με την Ελένη Βιτάλη. Τα έσοδα της βραδιάς που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Λευτέρη Βογιατζή θα διατεθούν υπέρ των παιδιών των προσφύγων, μέσω της Εθελοντικής- Κοινωνικής Οργάνωσης ΑΡΣΙΣ, που δραστηριοποιείται στο συνοριακό σταθμό της Ειδομένης.

Την αυλαία της φετινής σεζόν στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων θα κλείσει τον Μάιο η όπερα δωματίου του Χέντελ «Αλτσίνα» από την ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή, σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση.

Επίσης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις δουλειές τριών σκηνοθετών της νέας γενιάς που δοκιμάζονται στο ξένο κλασικό ρεπερτόριο. Ειδικότερα, η Μαρία Μαγκανάρη με την Ομάδα Προτσές, επιχειρεί να ερευνήσει την πλέον αρχετυπική σχέση μητέρας (Μαρία Κεχαγιόγλου) και κόρης (Ανθή Ευστρατιάδου) στο σπουδαίο έργο του Μπέργκμαν «Η Φθινοπωρινή Σονάτα» (από 29/10).

Ο Θέμελης Γλυνάτσης καταπιάνεται με ένα από τα πιο γοητευτικά και προκλητικά κείμενα της ευρωπαϊκής δραματουργίας, τη «Σαλώμη» του Όσκαρ Ουάιλντ, με τη Θεοδώρα Τζήμου να ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο (από 26/11), ο Γιώργος Σκεύας θα σκηνοθετήσει το «Κουκλόσπιτο» του Ίψεν, με την Αμαλία Μουτούση στον εμβληματικό ρόλο της Νόρας (από 20/1), και ο Περικλής Μουστάκης εισχωρεί στον ανοίκειο κόσμο της πνευματικότητας του θανάτου στην περφόρμανς «Οστέα Ξηρά» (από 8/3).

Τέλος, στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων επαναλαμβάνονται και φέτος οι λογοτεχνικές αναγνώσεις, με ποίηση των Ηλία Λάγιου και Νίκου Καρούζου, καθώς και ένα αφιέρωμα στον Χάουαρντ Μπάρκερ, συγγραφέα του «Ύστατου Σήμερα», το οποίο επιμελείται η Εύη Σακελλαρίου.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.